Szerző: Asztalos Olivér

2016. október 26. 18:21

Adatközpontokhoz kínál olcsó M.2 NVMe SSD-t az Intel

Olvasás intenzív felhasználási területekhez készített költséghatékony vállalati SSD-t az Intel. Az M.2 formátumú DC P3100 sorozat PCI Express csatolót alkalmaz, illetve támogatja az NVMe felületet, a gyártó ígérete szerint mindezt a SATA-s meghajtók árszintjén.

Új, kifejezetten olvasás intenzív munkafolyamatokhoz tervezett SSD-vel bővítette vállalati termékpalettáját az Intel. A DC P3100 szériával a cég a SATA-s meghajtók árszintjén hozná el a PCI Express csatoló és az NVMe interfész előnyeit, az Intel kínálatában ez az első vállalati SSD, mely utóbbi kettőt és az M.2 formátumot ötvözi. A kései megjelenés annak tükrében nem meglepő, hogy a vállalati SSD-k piaca továbbra is óvatosan kóstolgatja az M.2-t, egyelőre nem sok tárolórendszer támogatja a formátumot, melynek jövője így továbbra is csak a konzumer szegmensben tekinthető biztosnak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új, TLC 3D NAND-okra épülő sorozat az aktuális kínálat aljára, az augusztusban bemutatott DC P3520 alá érkezik, mely ugyancsak PCI Express csatolós, a meghajtók formátuma viszont U.2 és HHHL (bővítőkártya), amivel a kapacitást egészen 2 terabájtig skálázta az Intel. Ezzel szemben a lényegesen kisebb területet foglaló, egyoldalas DC P3100 legfeljebb 1 terabájt tárhelyet kínál az 512-es, a 256-os, és a 128-as opció mellett.

A teljesítményt firtató adatokat tekintve is egyértelmű, hogy a meghajtókat csak olvasás intenzív felhasználási területekhez lehetnek jók (pl. web szerver). Szekvenciális olvasásban kapacitástól függően 720 és 1800 MB/s között változik az érték, miközben az írás ennek csak töredéke, 55 és 175 MB/s között mozog az érték ami nagyon alacsony.

IOPS tekintetében hasonló a felállás, a 27 000 és 114 000 közötti érték még éppen elfogadható, a 2200 és 10 000 közötti érték viszont a szekvenciális mutatóhoz hasonlóan igencsak harmatos, a felhasználási terület ismeretében viszont megbocsájtható. A meghajtókra 5 év garanciát kínál az Intel, a legnagyobb modell pedig 580 terabájt írható ezen időszak alatt. A cég kifejezetten kedvező árat ígér a sorozatra, de hogy ez pontosan mit fog jelenteni, azt egyelőre nem árulta el.

Érdekes kérdés, hogy mennyire lesznek sikeresek a meghajtók, ugyanis az M.2 formátum egyelőre nem tudott megkapaszkodni kiszolgálók területén. A második negyedévben mindössze 200 000 darab ilyen, szerverekbe szánt meghajtó talált gazdára, miközben 2,5/3,5 hüvelykes SSD-kből közel 3,9 millió fogyott, kliens gépekbe szánt M.2-es meghajtókból pedig 13 millió kelt el. Eközben a Samsung már egy saját, az M.2-höz hasonló, de annál valamivel nagyobb formátumon dolgozik. A 114 milliméter hosszú és 32 milliméter széles áramkörre akár 8 terabájtos meghajtókat is lehetne tervezni, miközben ezekből akár 32 darab is beférhet egy 1U magasságú szerverbe, ami 256 terabájt kapacitást jelentene.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról