Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 13. 12:11

A Google-Facebook duó is mélytengeri kábelt húz ki

Közösen fekteti le a Csendes-óceán leggyorsabb mélytengeri adatkábelét a Google és a Facebook. A vezeték 120 terabites sávszélességével az ugyancsak a Google érdekeltségében lévő FASTER kábelt rekordját döntheti meg.

Újabb tiszteletet parancsoló mélytengeri kábel kihúzására fognak össze online óriáscégek, ezúttal a Google-Facebook duó szelné át vezetékével a Csendes-óceánt, a China Soft Power Technology tulajdonában lévő Pacific Light Data Communication vállalattal együttműködve.

A Pacific Light Cable Network névre keresztelt mélytengeri kábel mintegy 12800 kilométer hosszan elnyúlva köti majd össze Los Angelest és Hongkongot, köztük tekintélyes, másodpercenként 120 terabites adatátvitelt lehetővé tevő kapcsolatot létesítve - ezzel az új Google-Facebook projekté lesz a leggyorsabb csendes-óceáni kábel címe. A vezeték kihúzása összesen 400 millió dolláros beruházás a cégek részéről, amelyek, ahogy a Google a TechCrunch-nak nyilatkozva elmondta, mind megkapják majd saját szeletüket a kábel sávszélességéből. A keresőóriás saját érpárral rendelkezik majd, így ígérete szerint adatforgalma teljes biztonságban lesz. Maga a kábel egyébként öt optikai vezetékpárból épül majd fel, amelyek egyenként másodpercenkénti 24 terabites sávszélességet biztosítanak majd.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az óceánok alatt futó vezetékek hálózata egyre tempósabban sűrűsödik, csak idén nyáron a két nagyszabású projektről is hallhattunk, ezek egyike, a június végén átadott FASTER kábel kiépítésében a Google ugyancsak aktívan részt vett, noha ennél a sávszélesség "csak" másodpercenkénti 60 terabit, amelyből 10 jut a keresőóriásnak. Jelenleg egyébként a FASTER tartja a csendes-óceáni kábelek sebességrekordját - egészen a Pacific Light Cable Network átadásáig. Az új vezeték ugyanakkor így is messze lesz a világrekordtól, annak várományosa ugyanis a tervek szerint jövő októberben munkába álló MAREA kábel, amelyet a Facebook és a Microsoft több más vállalattal közösen fektet le az Atlanti-óceán mélyére. A 2017 októberében bekapcsoló vezeték nem kevesebb mint 160 terabites adatkapcsolatot biztosít majd.

Az online óriások egyre inkább saját kézbe veszik a globális hálózati infrastruktúrát, a Google-nek példál jelen kábel és a FASTER mellett a Unity, MONET, SJC és a Tannat vezetékekben is van részesedése, de mint fentebb láttuk a Facebooknak sem ez az első hasonló projektje - a területen ráadásul már többek között az Amazon is tapogatózik. A Google, Facebook és a Pacific Light Data Communication új kábele a tervek szerint 2018 májusában áll majd szolgálatba.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról