Szerző: Hlács Ferenc

2016. október 10. 13:42

Az utolsó reményt is elengedte a Firefox OS

Teljesen leállt a Firefox OS fejlesztése a Mozillánál, a rendszer a korábbi várakozásokkal ellentétben már IoT eszközökön sem támad fel.

Elengedte operációs rendszerének kezét a Mozilla, a Firefox OS ezzel nem csak a telefonokon, de minden más eszközön is magára maradt, beleértve a szoftverrel szerelt okostelevíziókat is. A vállalat szeptember végén közölte, hogy a teljes fejlesztést már nyáron, július végén leállította. Hogy a rendszer okostelefonokon nem kel többé életre már tavaly december elején megtudtuk, akkor a Mozilla nem csak a telefonos szoftver támogatását szüntette meg, de a létező Firefox OS-es készülékek árusítását is leállította, ezzel egy az egyben kiemelve a platformot a piacról, kevesebb mint három évvel megjelenése után.

Ekkor azonban a cég még arról beszélt, az okostelefon-piacról való kilépés nem jelenti a rendszer halálát, azzal a későbbiekben különböző IoT-eszközökön kísérletezik majd. Ilyen próbálkozások egyébként korábban is voltak, noha túl nagy sikerről a Mozilla ezen a területen sem számolhatott be, MatchStick nevű Chromecast-kihívója például sikeres közösségi finanszírozási projektje dacára még a piaci rajt előtt elbukott, különböző DRM-problémák miatt. A Mozilla ettől függetlenül egy darabig még tartotta magát a rendszer mellett, a Firefox OS-t futtató telefonok leköszönése után lelkesedése még bő fél évre volt elég.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A lendület ugyanakkor ez alatt az időszak alatt is folyamatosan csökkent. A cég idén január végétől Tier 3 platformmá sorolta vissza a rendszert, ami azt jelent, hogy az innentől lényegében semmilyen támogatást nem kapott a Mozilla Platform Engineering csapatától, a munka így többek között a Connected Devices divízióra hárult. Itt több reménysugár is fel-felvillant a szoftver lehetséges hasznosítása kapcsán, végül azonban csak az okostelevízióknak sikerült átjutni a rostán, utóbbi maradt az egyetlen, a rendszer számára élhetőnek ítélt platform - ha nem is a Mozilla zászlaja alatt.

A Connected Devices részleg néhány hónapnyi elemzés után végül úgy ítélte meg, a szoftver tévés verzióját jobb lesz, ha a cég helyett a kereskedelmi partnerek viszik tovább. Ennek megfelelően a 2.6-os szoftververzió után a Mozilla már nem ad ki több frissítést a Firefox OS-hez. Ami az okostévés hardvereket illeti, a rendszer a Panasonic bizonyos modelljein tűnt fel még tavaly, noha itt a gyártó is alaposan hozzányúlt a nyílt forrású szoftverhez, annak felületét saját szájíze szerint alakított a nagy kijelzőkhöz. A támogatás elvesztésével ezen modellek felügyelete teljes egészében a Panasonicra hárul.

A rendszerhez tartozó webplatform-motor, a Gecko fejlesztése ugyanakkor továbbra is változatlanul folyik majd tovább - noha az alatta húzódó, a Firefox OS-hez tartozó Boot to Gecko vagy röviden B2G kódot teljesen magára hagyja. Ez azt jelenti, hogy a Gecko fejlesztése a B2G nélkül folytatódik tovább, tehát ha egy vállalkozó szellemű csapat a nyílt forrású B2G-t tovább vinné, ahhoz a Geckot is forkolnia kell majd, és egy külön ágon folytatni annak a fejlesztését. Ezzel tehát úgy látszik végleg lezárult a Firefox OS rövid története.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról