Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 30. 15:30

Még három Pascal-alapú GeForce van a csőben

Január elejéig még három új GeForce videokártyával örvendeztetheti meg a piacot az Nvidia. Két középkategóriás megoldás mellett egy felsőkategóriás termék is érkezik, amit várhatóan az AMD csúcskártyája ellen küld majd harcba a cég.

Még három Pascal-alapú GeForce rejtőzik az Nvidia zsákjában. A szeptember elején felbukkant GTX 1050 társat kap, ugyanis egy Ti jelölésű variánssal is készül a tervezőcég. A harmadik kártya a Titan X kissé megnyirbált kiadása lehet, amit az Nvidia GTX 1080 Ti néven dobhat piacra, valamikor jövő év januárjának elején.

Elsőként a GTX 1050 és 1050 Ti kerülhet piacra, valamikor október végén. Az erősebbik, Ti jelölésű variánson található GP107 GPU 768 darab CUDA-magot (végrehajtóegységet) tartalmaz 48 textúrázóegység és 32 ROP (Render Output Pipeline) mellett. A grafikus processzor alapórajelét 1290, a turbó (boost) frekvenciát pedig 1382 MHz-ben állapította meg az Nvidia. A GPU mellé 4 gigabájt, effektív 7 GHz órajelű GDDR5 memória társul 128 bites memóriabuszon.

A kisebbik, Ti jelölés nélküli variáns kevesebb, összesen 640 darab CUDA-magot vonultat majd fel 40 textúrázóegység mellett. Ez valamelyest kompenzálja a magasabb, 1354 MHz-es alap és 1455 MHz-es turbó órajel, ugyanakkor várhatóan 10-15 százalék különbség valószínűleg lesz a két termék között. Ehhez hozzájön, hogy a lassabbik modellhez csak 2 gigabájt GDDR5 memóriát társít az Nvidia, ugyancsak 128 bites buszon keresztül.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kártyákra állítólag kedvező, mindössze 75 wattos fogyasztási keretet állapítottak meg a tervezők, ami egyezne a konkurens Radeon RX 460 értékével, aminél várhatóan mindkét GeForce gyorsabb, illetve ezzel együtt hatékonyabb lesz. Iparági pletykák szerint a GTX 1050 Ti várhatóan nettó 150, a kisebbik modell pedig 120 dolláros áron kerülhet piacra, utóbbi körülbelül 10 dollárral magasabb az említett RX 460 árcédulájánál.

Egy új felsőkategóriás kártya is érkezik

A középkategóriás megoldások mellett a júliusban bemutatott Titan X enyhén megnyirbált kiadása is érkezik, az előző generációknál látott jelöléssel, tehát a kártya GTX 1080 Ti néven kerül majd piacra. Ennek megfelelően a kártyán helyet kapó GP102 GPU már csak 52 darab aktív SM-et (streaming multiprocessor) vonultat majd fel, ami 3328 darab CUDA magot jelent, ami nagyjából 7 százalékkal kevesebb a Titan X értékénél. Ezzel szemben az órajel nő, az alapfrekvencia 1503, a turbó pedig 1623 MHz lesz, szemben a csúcskártya 1417 és 1531 MHz-es értékeivel.

A memória típusa és kapacitása nem változik, a kártyára GDDR5X chipek kerültek, a memóriabusz 384 bites, a chipek összkapacitása pedig 12 gigabájt marad. Így számítási teljesítményben legfeljebb 5-6 százalék lehet majd a Titan X és GTX 1080 Ti között, miközben utóbbit jóval olcsóbban, 600-700 dollár környékén kínálhatja majd az Nvidia, szemben a Titan X 1200 dolláros árcímkéjével. Mindez az utóbbi kártya eladásainak szempontjából egyáltalán nem szerencsés, a lépésre valószínűleg kényszerből, az AMD ugyancsak jövő év elejére prognosztizált csúcskártyája miatt lehet szükség.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról