Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 30. 12:30

30 milliárdos felvásárlással hízna a Qualcomm

Nagy felvásárlással folytatódhat a félvezetőpiac konszolidációja, hírek szerint a Qualcomm célba vette az NXP-t. A két cég közös piacain a fejlesztés összehangolása, a kiegészítő területeken pedig a kínált portfólió kiteljesedése hozhatna a konyhára.

Felvásárlásról tárgyal a Qualcomm a holland gyökerű NXP-vel - állítja iparági forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal. Ezzel a Qualcomm az egyik részben konkurensét szerezhetné meg, a cég a mobilos komponenses termékpalettájának bővítése mellett új piacokat is nyerhetne. A nagyjából 30 milliárd dollár értékű akvizíció már a következő 2-3 hónapban történhet meg.

Az NXP portfóliája szerteágazó, a cég elsősorban az úgynevezett vegyes (digitális és analóg) áramköröket kombináló processzorok piacán mozog, a termékek rengeteg helyen megtalálhatóak, a vállalat az autóipar mellett az IoT, azonosítási, rádiós, világítástechnikai, ipari, mobiltelefonos és más iparágaknak is az egyik legnagyobb beszállítja. A cég például fontos szereplő az NFC chipek piacán, a Sony mellett a szabvány egyik legnagyobb támogatója (terjedésének pedig nagy nyertese), többek között az iPhone-okba is az NXP szállítja a vezérlőchipeket.

A közelmúltat tekintve nem ez lenne az első nagy akvizíció az NXP háza táján, a vállalat a méretgazdaságosság jegyében tavaly márciusban egyesült az amerikai Freescale-lel, amivel bevételét tekintve az NXP a nyolcadik legnagyobb chipgyártóvá lépett elő. A felvásárlás összesen 11,8 milliárd dollárjába került az NXP-nek, a fejlesztés, a gyártás, illetve az értékesítés összehangolás pedig a két vállalat hosszabb távon évi 500 milliós megtakarítást prognosztizált.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Amennyiben a mostani, Qualcommal kapcsolatos pletykák beigazolódnak, úgy megfelelő összehangoltság mellett még nagyobb lehet majd a megtakarítás, hisz a cégek piacaiban vannak átfedések, például a Qualcomm és az NXP is gyárt ARM-alapú rendszerchipeket, energiagazdálkodás-vezérlőket, illetve rádiós adó-vevő chipeket, tehát a redundáns fejlesztések leállítását sokat lehetne spórolni. A komplementer területeken a kínált portfólió kiteljesedése hozhatna majd a konyhára, a Qualcomm például az autóipar, azonosítási, illetve világítástechnikai piacokon eddig nem, vagy csak minimálisan volt jelen.

Az elmúlt 2-3 évben a Qualcomm bevétele visszaesett, ami többek között a belépő és középkategóriás mobilos rendszerchipek iránti kereslet csökkenésére vezethető vissza, ugyanis egyre több gyártó kezdett el saját chipeket tervezni, a listán állítólag Huawei (HiSilicon) mellett már a Xiaomi, a Lenovo, és a ZTE is rajta van. A felvásárlás lehetőségétől a csökkenő tendencia megfordítását remélheti a Qualcomm.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról