Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 29. 11:50

Együtt kutatják a mesterséges intelligencia hatásait a tech-óriások

A legnagyobb technológiai cégek lépnek szövetségre a mesterséges intelligencia, illetve annak társadalmi hatásainak vizsgálatára. A Partnership on AI kezdeményezésnek a Google, a Microsoft, a Facebook, az IBM, illetve az Amazon is tagja.

A mesterséges intelligenciára építő technológiák és eszközök ma már hatalmas tömegek zsebében ott lapulnak, az azok mögött álló óriáscégek ugyanakkor még mindig csak az AI mögött rejlő lehetőségek felszínét kapargatják - az átlagember számára pedig a mesterséges intelligencia sok esetben továbbra is a tudományos fantasztikum határát súrolja, a legtöbben még nagy vonalakban sincsenek tisztában annak működésével és jelentőségével.

Ezen változtatna a technológiai óriások frissen alakult szövetsége, a Partnership on AI. A szervezet egyszerre szolgálna nyílt platformként a mesterséges intelligenciával és annak társadalmi hatásaival kapcsolatos párbeszédre és közösségekkel való megismertetésére, valamint az AI technológiák tanulmányozására, illetve ahhoz kapcsolódó, bevált iparági gyakorlatok lefektetésére. A téma súlyát a nonprofit csoport alapítóinak listája is jól mutatja, azon a Google-DeepMind, az Amazon, a Facebook, az IBM és a Microsoft is ott van, de a nagyvállalatok a vezetőségbe további külső etikai és iparági szakértőket, akadémikusokat és más nonprofit szervezeteket is várnak. A cél, hogy az igazgatótanácsban egyenlő arányban legyenek jelen a céges és nem vállalatokhoz köthető tagok is.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tervek szerint a tagok a jövőben közös kutatásokat folytatnak majd nyílt licenc alatt, olyan területeken, mint például a mesterséges intelligenciát érintő etikai, átláthatósági és magánéleti kérdések, vagy a hasonló technológiák és a felhasználók közötti átjárhatóság, illetve az AI megbízhatósága. A cél, hogy a területet minél több aspektusból vehessék górcső alá és beleértve akár a pszichológiai, szociológiai, gazdasági - sőt akár filozófiai szakértőkkel folytatott párbeszédeket is, a mesterséges intelligenciára épülő technológiák lehetséges társadalmi hatásainak vizsgálatára. Az alapítók szerint a kutatások, illetve azok eredményei szabadon hozzáférhetők lesznek, a szövetség emellett bármiféle kormányzattól vagy politikai döntéshozói szervezettől függetlenül dolgozik majd.

A szervezet anyagi és kutatási hátteréről az azt megalkotó vállalatok gondoskodnak, a csoport pedig már most folytat együttműködési tárgyalásokat olyan, hasonló kezdeményezésekkel, mint az AAAI (Association for the Advancement for Artificial Intelligence) vagy az AI2 (Allen Institute for Artificial Intelligence), de további cégek és csoportok csatlakozását is várja. Persze vannak még nagy nevek, amelyek hiányoznak a szövetség névsoráról, ilyen az Apple vagy az Intel is, a jövőben mindenesetre egészen biztosan bővül majd a szervezet - a TechCrunch szerint a cupertinói cég kifejezetten nyitott a kezdeményezésre.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról