Szerző: Habók Lilla

2016. szeptember 29. 10:05

A németek nem kérnek a Facebook-adatmegosztásból

Elrendelte a német WhatsApp felhasználók adatainak törlését a hamburgi adatvédelmi biztos. Johannes Caspar nyilatkozatában az Európai Közösségek Bíróságának döntésére hivatkozik, miszerint az olyan országokban, ahol egy nagyvállalat lokális leánycéggel rendelkezik, be kell tartania a helyi adatvédelmi törvényeket.

Tovább gyűrűzik a vita a WhatsApp Felhasználási feltételeinek és az Adatkezelési Szabályzatának egyoldalú változtatása körül, amelybe egy utólag behelyezett szekció alapján a csevegőalkalmazás átadhatja a felhasználók adatait a szolgáltatások fejlesztése érdekében a Facebooknak. Az új funkciókat a felhasználó ki tudja kapcsolni, de a szövegezés meghagyja a lehetőséget, hogy az adatokat attól még a WhatsApp továbbra is szolgáltassa az anyacégének. A megfogalmazás annyira ködösít, hogy már a brit adatvédelmi hivatal is vizsgálatot indított a transzparencia elősegítésére. A napokban a hamburgi adatvédelmi biztos, Johannes Caspar jelezte, hogy a Facebooknak egyáltalán nincs jogi alapja a WhatsApp felhasználói információinak megszerzésére, ezért azonnali hatállyal megtiltotta a Facebooknak a német állampolgárok WhatsApp-adatainak begyűjtését, és elrendelte az eddigi adatok törlését.

"A Facebook és a WhatsApp két független cég, amely a felhasználói adatok feldolgozását a saját felhasználási feltételei és adatkezelési szabályzata alapján végzi. Miután a Facebook felvásárolta a WhatsAppot, mindkét fél nyilvánosan biztosította, hogy az adatokat nem fogják egymással megosztani. Az a tény, hogy most pont ez történik, nem csak a felhasználók és a nyilvánosság félrevezetése, hanem a nemzeti adatvédelmi törvény megszegését is jelenti." - írja a hamburgi adatvédelmi hivatal.

A Németország által kiadott rendelet szerint a Facebooknak tisztelnie kell a német adatvédelmi törvényt, mivel az Európai Közösségek Bírósága (ECJ) júliusban elfogadta a nemzeti adatvédelmi törvények alkalmazhatóságát az adatfeldolgozást végző cégek nemzeti leányvállalatai körében. A cég európai központja ugyan Írországban van, de a Facebook rendelkezik egy hamburgi leányvállalattal a német nyelvű területek marketing tevékenységének központjaként, így jogos lehet a német adatvédelmi biztos követelése - bár a közösségi oldal igyekszik elzárkózni a megengedőbb ír adatvédelmi törvénytől eltérő rendelkezések elismerésétől.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A német adatvédelem és információs szabadság biztosa mintegy 35 millió német WhatsApp felhasználó adatait szeretné védeni a rendelkezéssel. Az ítélet szerint a német állampolgárok saját döntésének kell lenni, hogy megosztják-e az adataikat a közösségi óriáscéggel, amelyhez a cégnek előzetes hozzájárulást kellett volna kérnie, de ez nem történt meg. Caspar azt is hozzáteszi, hogy nem csak a Facebook és a WhatsApp profillal rendelkezők adatai miatt aggódik, hanem azok miatt is, akik egyáltalán nem rendelkeznek felhasználói fiókkal ezeken az oldalakon, mégis az ismerősükön keresztül bekerült a telefonszámuk az adatbázisba.

Nem csak Németországban próbálják hivatalos keretek között intézni az adatmegosztás megakadályozását, már Amerikában is több mint egy tucat felhasználói szervezet jelezte panaszát a témában az állami kereskedelmi megbízott (FTC) felé az elektronikus személyes információk központja (EPIC) és a digitális demokrácia központja (CDD) kezdeményezésére. Az amerikai megbízott korábban azt ígérte, hogy ha egy cég a személyes információk védelmét garantálja, akkor az FTC vállalja, hogy betartatja vele ezt a kötelezettséget a törvény eszközeivel. Ebben az esetben az EPIC és a CDD nyílt levélben sürgeti a megbízottat, hogy tegyen eleget ennek az ígéretnek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról