Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 29. 10:00

Visszalép a konténeres adatközponttól a Microsoft

Közelít az 1-es PUE-hez a Microsoft legújabb, ötödik generációs adatközponti megoldása. Az első ilyen logika mentén épült létesítményt már átvette a cég, fokozatosan egyre több helyen implementálja majd az új megközelítést.

Beüzemelte az első ötödik generációs adatközpontját a Microsoft. A Washington államban található kiszolgálópark a lassan gyártható (akár kültéri) konténeres ITPAC felépítés után visszatér a tradicionális, épített irányhoz, miközben evolúciós lépésekkel és innovációkkal egyaránt javítja a korábbi dizájnt, megtartva a jól bevált fejlesztéseket.

Az egyik érdekesség a hideg levegő bevezetését illeti. Az álpadlós/emelt padlós megoldást a Microsoft elvetette, a szerverek a sima betonon állnak. A hűvös(ebb) kinti levegőt a szerverterem egyik falán elhelyezett ventilátorfal fújja be, a hideg és meleg sorokra elszigetelt, összefordított rackekre, a meleg levegő pedig elválasztva távozik a teremből. A megközelítés előnye a Microsoft szerint, hogy a rackek sorai sűrűn és gyorsan telepíthetőek, minimális fajlagos hűtési költség melett. Az első két szempont különösen fontos, hogy a vállalat tartani tudja a lépést a roham léptékben növekvő felhős igényekkel.

A hűtés tehát számottevően átalakult, az adatközpont hűtőtornyokat alkalmaz, eközben pedig víztakarékos, a folyadékot a már említett kültéri levegő hűti le. A rendszer zárt, abban nem szükséges hozzá ivóvíz, ezzel pedig szárazabb, sivatagos körülmények között is könnyen megoldható az üzemeltetés, miközben a rendszer működtetése környezetbarát(abb) is. A radiátorok közvetlenül ventilátor fal előtt állnak, melyekről egyelőre nem közölt képet a Microsoft.

ITPAC, a negyedik generáció

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az előző generációs ITPAC rendszerekhez folyamatos vízutánpótlás kell, az adiabatikus állapotváltozásra építő rendszer a kívülről konténerekbe beáramlott levegőt vízpermettel nedvesíti. Ez a megoldás 1,1 és 1,2 közötti PUE (Power Usage Effectiveness) értéket produkált, az új, ötödik generációs rendszer viszont már 1,1 alá viszi a hatékonysági mutatót, ehhez viszont folyamatosan fenn kell tartani a megfelelő légnyomást. Az ITPAC ellen egyébként leginkább az szólt végül, hogy a konténeres rendszereket a Microsoft nem tudta elég gyors ütemben építeni az adatközponti terjeszkedéshez, így szükség volt visszalépni egy hagyományosabb megoldáshoz.

A Microsoft szóban forgó megoldása a legújabb adatközpontos trendeket követi, az Equinix, a RagingWire, illetve az Oracle is hasonló elv mentén épített ki legújabb dizájnjait. A ventilátor fal alkalmazása ugyanakkor az implementálás módjának fényében valamelyest rendhagyónak nevezhető, hasonló megoldás a Nyugati-parton csak a kevésbé ismert Vxchange santa clarai adatközpontjában található. Emellett ugyan a Facebook is alkalmaz ventilátor falat adatközpontjában, az viszont nem a szerverterem bejáratánál található.

A washingtoni Quincyben beindított ötödik generációs adatközpontot hamarosan újabbak követhetik, a Microsoft Iowában és Viriginiában is dolgozik további központok megnyitásán, a vállalat egyaránt épít és lízingel már kész komplexumokat. Eközben a Microsoft Európában sem tétlenkedik, szeptember elején az Egyesült Királyságban nyíltak Azure adatközpontok, múlt héten pedig a Németország található Magdeburgban és Frankfurtban indult be a kereskedelmi szolgáltatás.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról