Szerző: Gálffy Csaba

2016. szeptember 28. 15:58

Befejezi a hardverfejlesztést a BlackBerry

Sikeresnek bizonyult a DTEK50-nel követett modell, a BlackBerry ezért úgy döntött, hogy befejezi a házon belüli hardverfejlesztést és kizárólag a szoftverre koncentrál a jövőben.

Befejezi a telefonok tervezését a BlackBerry - jelentette be a negyedéves pénzügyi jelentéssel a kanadai vállalat. A legendás gyártó logójával a jövőben is lesznek majd piacon készülékek, ezeknek azonban csak a szoftverét szállítja majd a kanadai vállalat, a hardvert egészében külső forrásból szerzi be majd a cég.

"Az új Mobil Megoldások stratégiánk lendületesnek bizonyult, beleértve az első jelentős eszközszoftver-licencelési megállapodásunkat egy indonéz telkóval. E stratégia lényege, hogy a szoftverfejlesztésre fókuszálunk, beleértve a biztonságot és az alkalmazásokat. A hardverfejlesztést viszont teljesen leállítja cégünk, ezt a tevékenységet partnereink végzik majd outsourcing formában. Ezzel csökken a tőkeigényünk és növelni tudjuk a megtérülési mutatóinkat." - mondta John Chen elnök-vezérigazgató a negyedéves konferenciahíváson.

Az új modellt a DTEK50-nel tesztelte már a BlackBerry, a legfiatalabb Szederfon az Alcatel Idol 4 hardverét használja, a szoftvert azonban a BlackBerry készítette hozzá. A telefonon Android fut, ahhoz azonban számos extra fejlesztést (biztonsági funkciókat, gyári alkalmazásokat, stb.) fejlesztett a BlackBerry. Még ezeknél is fontosabb azonban, hogy a frissítésekről is a kanadai gyártó gondoskodik, így katonás rendben, minden hónapban érkeznek a biztonsági javítások a telefonhoz. A hardver maga egyébként kimondottan színvonalas, a kínai TCL terméke nem hoz szégyent a BlackBerryre, a kissé unalmas design ellenére a felhasznált anyagok jó minőségűek, az összeszerelés pedig kifogástalan volt.

A kiszervezés nem új a BlackBerrynél, a cég még a csúcson sem tartotta saját hatáskörben a telefongyártást, azt (az Apple-hez és más gyártókhoz hasonlóan) partnerekkel végeztette. Ilyen partner volt a Foxconn, a Flextronics vagy a Jabil, a cég itthon, Magyarországon is jelentős gyártókapacitással rendelkezett e partnereken keresztül. A telefont magát azonban a gyártó maga tervezte, az elektronika integrálása, tesztelése, gyártásra való előkészítése, illetve a hardver-szoftver összehangolása mind-mind a cég feladata volt. Ugyan a gyártópartnerek sokszor segítettek a terveket optimalizálni, a végső szó mindig a BlackBerryé volt.

Álomhardver - sosem tér vissza álomszoftverrel?

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A modern okostelefonok (legalábbis az androidos ökoszisztémában) már legóként épülnek fel, az egyes gyártóknak minimális mozgásterük van a komponensek összeválogatásában. Ez jó érv lehetett a BlackBerry számára a kiszervezés mellett: a cég amúgy is a processzorok, kameramodulok, akkuk és egyéb alapelemek szűk menüjéről rakta össze a telefont, ehhez képest érdemben nem szűkülnek majd a cég opciói, ha csak a TCL vagy a Foxconn white label telefonjai közül választ majd BlackBerry-alapanyagot. Az egyetlen érdekes kérdés az ipari formaterv lehet, ebben pedig a partnerrel együtt tud majd működni a kanadai vállalat, hogy az üzleti szféra számára elfogadható külalak szülessen majd.

Az outsourcing előnye a méretgazdaságosság, a BlackBerry már egy kész konstrukció fejlesztési költségeibe pótol majd bele, nem egyedül állja a termékfejlesztés egész cechét. Magyarán ez jóval olcsóbb megoldás, egész divíziókat építhet le a cég házon belül. A nagy hátrány, hogy a szokatlan kialakítású telefonok, mint a Passport várhatóan soha nem térnek vissza - ezeket ugyanis jó eséllyel soha senki más nem forgalmazná saját márkával és saját szoftverrel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról