Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 27. 15:25

Az Amazon felhőjébe vándorol a Plex

Már otthoni szerver nélkül is használható a Plex: a népszerű médiaszerver-app Plex Cloud verziója a NAS-okat az Amazon Drive szolgáltatására cseréli. A megoldás egyelőre béta címkét visel, a tesztelésre azonban bárki feliratkozhat.

Az otthoni szerverekről a felhőbe költözik a Plex, a népszerű, otthoni médiaszerver-alkalmazás használatához mostantól nincs szükség dedikált PC-re. A vállalat a cloudos bővítéshez az Amazonnal lépett együttműködésre, ennek megfelelően a felhasználói hamarosan a nappali sarkában dolgozó NAS helyett már az Amazon Drive-ban tárolhatják filmjeiket.

Az egyelőre béta fázisban lévő, Plex Cloud néven rajtoló szolgáltatással a cég elsősorban azokat a felhasználókat veszi célba, akik egyszerűbb megoldást keresnek filmgyűjteményük tárolására, mint egy saját NAS vagy dedikált PC összeállítása. A cég a Plex Cloud weboldalán siet kiemelni, hogy a felhőre építő szolgáltatás kevesebb, mint egy perc alatt beállítható és használatba is vehető. Ehhez persze egy Amazon Drive előfizetésre is szükség lesz, amelyet összeköthetünk a Plex fiókkal, majd feltölthetjük rá a kívánt filmeket - ezután, ugyanúgy, mint ha az otthoni Plex szerveren tárolt tartalomról lenne szó, bármely eszközünkről streamelhetjük azt.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Az új konstrukció több előnyt is felvonultat a házi Plex PC-kkel szemben, hiszen a felhasználónak nem kell az áramkimaradásoktól vagy akár a hardver váratlan meghibásodásától, adatvesztéstől tartania, illetve eggyel kevesebb készüléket kell otthon üzemeltetnie. Mindezek mellett a személyes filmkatalógus bővülésével sem kell újabb és újabb tárolókat beszerezni, az Amazon Drive-ra ugyanis korlátlan mennyiségű tartalom tölthető fel - persze nem ingyen, a kimeríthetetlen tárhely ugyanakkor kifejezetten olcsón, évi 60 dollárért vehető igénybe. A feltűnően versenyképes szolgáltatást az Amazon egyébként tavaly márciusban indította el, annak használatához az korábbi gyakorlattal ellentétben már nincs szükség rá, hogy az ügyfél a cég más termékét is igénybe vegye. A felhős Plex-streameléshez persze Plex Pass előfizetés is kell majd, a médiaszerver ingyenes verziójának felhasználói számára az új szolgáltatás nem lesz elérhető.

A Plex Clouddal a házi Netflixként is emlegetett médiaszerver tényleg egyre közelebb kerül a streaming szolgáltatáshoz, annyi különbséggel, hogy a különböző tartalmak letöltésével és feltöltésével a felhasználónak valamilyen eszközön még kell tenni egy kört, hogy eljuttassa azt a Plexhez kapcsolt Amazon tárhelyre. Ha azonban a filmek a helyükön vannak, a felhasználók ugyanúgy streamelhetik azokat okostelefonra, tabletre vagy PC-re, mint a Netflix esetében, immár otthoni háttérhardver nélkül.

Hogy stabil verzióban mikor lesz elérhető a frissen bejelentett szolgáltatás, a cég egyelőre nem közölte, az érdeklődők ugyanakkor a Plex kapcsolódó weboldalán már feliratkozhatnak a Plex Cloud béta verziójának tesztelésére.

Noha a Plex Cloud rendkívül kényelmes megoldás lehet, különösen ha egy felhasználó már rendelkezik Plex Pass-szal, netán még Amazon Drive előfizetése is van, nem minden esetben a célravezető annak használata - elsősorban akkor nem, ha a filmgyűjtemény egy részét vagy egészét a felhasználó kalózoldalakról szerezte be. Noha a Plexet sokan előszeretettel használják az ilyen módon felhizlalt filmkatalógus hatékony rendszerezésére, az Amazon nagyon szigorú a hasonló tartalmakkal szemben, azok tárolását kifejezetten tiltja szolgáltatásában, így ha kalóz tartalmat talál, azonnal törli is azt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról