Szerző: Gálffy Csaba

2016. szeptember 28. 12:50

Ignite: fókuszban a felhő

Analitika, intelligencia, felhő - a Microsoft meghatározóvá szeretne válni a legújabb IT-s frontokon. A hagyományos IT sem marad el persze, a Windows Server 2016 azonban már a hibrid világhoz született.

A klienseknél a Windows 10 és a biztonság, a szerveroldalon egyértelműen a felhő viszi a prímet a Microsoft jelenleg zajló Ignite üzemeltetői konferencián. A cég komoly erőforrásokat fektet minden oldalon a felhős átalakulásba, ebben játszik szerepet az új Windows Server kiadás.

Windows Server 2016 és System Center 2016

Az Ignite-ra ígérte a Microsoft a Windows Server 2016 rajtját, de a hivatalos megjelenésre (általános elérhetőség, general availability) még pár napot várni kell, október 1-ig. Azért a rendszer végleges (RTM) kiadása kipróbálható már, a tesztelésre használható verzió (evaluation) már elérhető és letölthető a cég oldaláról. A szerveres rendszerrel együtt elérhető lesz a System Center 2016 is. Friss hír, hogy a Windows Serverhez ingyenesen jár majd a Docker-kompatibilitás, vagyis a Microsoft "rendes", kereskedelmi támogatást nyújt majd a WS16-on futtatott konténeres megoldáshoz.

A Windows Server 2016-ról gyakorlatilag már mindent tudunk, itt a tárolós alrendszerről, itt a licenckonstrukció változásairól, itt a különböző kiadásokról írtunk, itt pedig az egyik legérdekesebb újdonságot, a konténeres világhoz illeszkedő Nano Servert mutattuk be.

Az Azure Stack a Microsoft privátfelhős platformja is mérföldkőhöz érkezett, a második béta újdonságai itt olvashatóak. A hivatalos rajt várhatóan 2017 közepére várható, egyelőre tehát eléggé nyers szoftverről van szó. Azt persze érdemes szem előtt tartani, hogy a béta ugyan telepíthető "idegen" hardverekre, a végleges kiadás kizárólag előreintegrált célgépeken lesz elérhető, hardver+szoftver kombó formájában a Microsoft üzleti döntése alapján.

Amikor a felhők összeérnek

Hosszabb távon lesz fontos az Adobe-bal kötött stratégiai megállapodás, amelynek keretében a cég Marketing, Creative és Document Cloud szolgáltatásait Azure-ra költözteti. "Cserébe" az Adobe-féle Marketing Cloud lesz a Dynamics 365 Enterprise-ban az alapértelmezett digitális marketing megoldás. Ezzel a Microsoft felhős CRM-rendszere fontos külsős adatokkal fésülhető össze, ami rengeteg ponton segíthet, a reklámtervezéstől az értékesítésig, köszönhetően az összehangolt, gyárilag egymásnak megfeleltetett adatstruktúráknak.

A két külön területet lefedő szereplő együttműködése abszolút adja magát, ezzel a Microsoft és az Adobe komoly versenytársat kínálhat az Oracle CX megoldásával szemben. Hasonló logika mentén vette meg a cég a LinkedInt korábban, a szakmai közösségi háló információi a Microsoft felhős szolgáltatásaiban fognak feltűnni majd.

Mesterséges intelligenciával az adatok ellen

A Microsoft-vezér Satya Nadella eléggé borús képet festett fel az Ignite színpadán: a szervezeteket egész egyszerűen elborítják már az adatok. Sokkal több adatot tudunk ugyanis gyűjteni, mint amennyit fel tudunk dolgozni - az értelmezésről és az információ visszaforgatásáról (az üzleti folyamatokba) már ne is beszéljünk. Ugyan a big data koncepció már évek óta harsog minden marketinganyagból, egyelőre a legtöbb szervezet még a kompetenciák kiépítésénél tart - és el is akadt ott.

Office Graph - nagyot szólhat

Az űrt a Microsoft is érzékeli, nem véletlen, hogy a cég az elmúlt időszakban gőzerővel fejleszti AI-megoldásait, kimondottan céges felhasználásra. Az egyszerűbb (vagy egyszerűbben érthető) megoldások közé tartoznak az olyan, szolgáltatásként igénybe vehető API-k, mint az arcfelismerés - ezt veti be például az Uber mostantól a sofőrök személyazonosságának ellenőrzésére.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A komplexebb (és nagyobb hozzáadott értéket képviselő) szolgáltatások az üzleti adathalmazokkal foglalkoznak. A Microsoft Graph például az egyes (céges) felhasználókhoz köthető összes adatot gereblyézi össze, a leveleket, a kontaktlistát, a kiosztott feladatokat, állományokat, feljegyzéseket, a csoportokat, amelyben részt vesz - és ezekhez kínál egységes API-t, amelyen keresztül nem csak az egyes adategységek, hanem az egészre vonatkozó analitika is elérhető. Nehéz a szolgáltatás potenciálját túlbecsülni, a Graph megfelelően felépített szoftverrel megreformálhatja a szervezetek működését és menedzsmentjét.

Hasonló belső (szervezeten belüli) kapcsolatok felfedezésére szolgál a Tap in Word és a Tap in Outlook. Ezek most rajtoltak el, és lehetővé teszik, hogy kontextuálisan keressen a szervezet archívumában kapcsolódó dokumentumokat, adatokat, grafikonokat az éppen szerkesztett szöveghez. Ez nagyméretű szervezeteknél áttörés lehet, ahol évtizedes (vagy több évtizedes) dokumentumarchívum érhető el, azonban ezek között már lehetetlen eligazodni, az eredeti szerzők pedig esetleg már régen nem is dolgoznak ott.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.