Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 27. 11:00

Terás HDD árárért félterás SSD, valamikor 2020-ban

Komoly árcsökkenést vizionál az SSD-k piacán a Samsung. A vállalat szerint 2020 környékére a mostani árak akár negyedére is csökkenhetnek a flash-alapú meghajtók árai.

A NAND flash-alapú meghajtók árazásának jövőbeni alakulásáról beszélt SSD Global Summit konferenciáján a Samsung. A dél-koreai vállalat prognózisa szerint 2020 környékére egy 1 terabájtos merevlemez (mai) áráért fele ekkora kapacitású SSD-t kínálhatnak majd, ami körülbelül 75 százalékos csökkenést sejtet.

A Samsung szerint ennek egyik állomása lesz, hogy 2017 és 2018 között a 256 gigabájtos meghajtók ára az 1 terabájtos HDD-k szintjére süllyed, ami a jelenlegi állás szerint nagyjából 60 dollárt jelentene. Jelenleg a 256 gigabájtos konzumer SSD-k ára meglehetősen tág intervallumban mozog, a legolcsóbb modelleket már 75 dollár körül meg lehet vásárolni, a drágábbak ára pedig a 200 dollárt is átlépi. Utóbbiak között jellemzően épp felsőkategóriás Samsung modellek vannak, de kérdéses, hogy a dél-koreai gyártó ezek árát vizionálja-e 60 dollár körüli szintre.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A gyártó mindezt az elmúlt pár év tendenciájára alapozza, a hagyományos mechanikus merevlemezek ára különösen az 1 terabájtos kapacitásnál 4-5 éve stabilizálódott, csak a thaiföldi árvíz hozott jelentős, de ideiglenes drágulási hullámot. A HDD ára tehát ezen a kapacitásszinten érdemben nem skálázódik lefelé, míg az SSD-k az újabb és újabb gyártástechnológiák bevetésével tudnak a mainál jóval olcsóbbak lenni.

A Samsung szerint 2012 óta 69 százalékkal csökkent az 512 gigabájtos SSD-k ára, az 1,17 dollár/gigabájtos érték 0,36-ra csökkent. A dél-koreai vállalat emellett az eladásokra is kitért, ami az elmúlt 5 év alatt nagyjából 50 százalékkal nőtt. A további árcsökkenés okán a kereslet várhatóan tovább emelkedik, egyre több konfigurációban válthatja majd fel a merevlemezt SSD. A folyamat katalizátora továbbra is a 3D NAND lehet, amivel a gyártók évről évre tovább növelhetik a kapacitássűrűséget. Ebben a Samsung idén konkurenciát kapott, az Intel-Micron kettőse mellett a Toshiba és SanDisk is előállt saját megoldásával, utóbbi már a 64 rétegű lapkák kísérleti gyártását is megkezdte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról