Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 26. 11:00

Kísérleti 1 terás SD-kártyát villantott a SanDisk

Minden eddiginél nagyobb, 1 terabájtos tárhellyel rendelkező SD-kártyáról rántotta le a leplet a SanDisk. Az Extreme PRO SDXC UHS-I memóriakártyával a gyártó főleg a profi fotósokat és filmeseket célozza majd.

Rekord kapacitású SD-kártyát mutatott a kölni Photokina kiállításon a SanDisk. A memóriakártya elsőként érte el az 1 terabájtos tárkapacitást az SDXC szabvánnyal, az érték pedig duplázza az épp két éve bemutatott, akkor ugyancsak rekordernek számító 512 gigabájtos modell tárkapacitását. Az SD-kártyával a vállalat elsősorban a profi fényképészeket és filmeseket veszi majd célba, akiknek a 4K vagy 8K felbontású felvételekhez egyre nagyobb tárhelyre van szükségük.

Az eszköz UHS-I interfészt használ, melynek elméleti maximális sebessége 104 MB/s. A SanDisk egyelőre nem árulta el, hogy ebből pontosan mennyit képes kiaknázni a kártya, de a megcélzott felhasználási területek miatt valószínűleg közel járhat a plafonhoz az újdonság tempója, a már említett 512 gigabájtos U3-as modell másodpercenként 90 megabájtos írási és 95 megabájtos olvasási sebességre képes.

A sebesség mellett egyelőre a kártya belsejéről sem árult el részleteket a SanDisk, de abba már minden bizonnyal TLC 3D NAND lapkák kerültek. A gyártó még júliusban hintette el, hogy kísérleti gyártás fázisába lépett a BiCS3 elnevezésű fejlesztés, melyben 64 rétegen helyezkednek egymáson a cellák. Első körben 256 gigabites (32 gigabájt) kapacitást nyújt a megoldás, a tömeggyártás felfutása után pedig erre várhatóan rádupláz a fejlesztés, 512 gigabites lehet a legnagyobb kapacitású lapka. Minden bizonnyal előbbiből került 32 darab az 1 terabájtos kártya tokozásába, a SanDisk ugyanis már két éve rendelkezik a technológiával, mely lehetővé teszi ekkora mennyiség integrálását.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A rekorder kártya egyelőre csak prototípus formájában létezik, így többek között annak áráról sem beszélt a SanDisk. A két éve bemutatott 512 gigabájtos modell 800 dollárral került piacra, mely összeg mára majd harmadára, 300 dollárra zsugorodott. Ennek fényében valószínűleg az 1 terás modell is hasonlóan vaskos árcédulával jelenhet majd meg, de hogy pontosan mikor, arról a gyártó egyelőre nem beszélt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról