Szerző: Gálffy Csaba

2016. szeptember 23. 15:04

Végre megvehető a Samsung király-SSD-je

Eddig csak OEM-ek számára kínálta csúcsmeghajtóit a cég, de a 960-as sorozat hamarosan eljut a boltok polcaira is.

Végre a végfelhasználók által megvásárolható termékben is elérhető lesz a Samsung "csodalapkája", a Polaris kódnéven fejlesztett SSD-vezérlő. E chip köré épülnek ugyanis a dél-koreai gyártó legújabb 960 Evo és 960 Pro sorozatú meghajtói. A vezérlő eddig csak az OEM-eknek szánt SM961 és PM961 formájában volt elérhető, ezek pedig hivatalos kereskedelmi forgalomba soha nem kerültek.

Az új termékeket tehát a különleges, villámgyorsnak számító vezérlő teszi érdekessé. A Polaris lapka a Samsung szerint immár öt "magból", feldolgozó egységből áll, az előd UBX még csak három egységet használt. Az ötből egy a rendszerrel tartja a kapcsolatot, a másik négy pedig a flash chipek vezérlését végzi. Érdekesség, hogy a legnagyobb kapacitású, 2 terabájtos 960 Pro esetében a különálló DRAM-chipnek már nem maradt hely a nyákon, így ez az egy meghajtó a vezérlőchipre rétegezve kapta meg a helyi memóriát. A flash chipek szerepét a Samsung saját 48 rétegű V-NAND lapkái töltik be, MLC (Pro) illetve TLC (Evo) ízben.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Ahogy a nevekből kitalálható, a 960 Pro az előző 950 Pro sorozat utódja lesz a Samsung portfóliójában - ez voltak a gyártó első, kereskedelmi forgalomban megvásárolható M.2 foglalatot használó SSD-i. A Pro kiadás mellé érkezik most egy Evo verzió is, amely TLC NAND-ra épül és költséghatékonyabb alternatívát jelent. Az SSD-k egységesen M.2 foglalatot használnak négysávos PCI Express 3.0 csatolóval, NVMe protokollt használva - igaz, ez már az előző generációnál is pontosan így volt. A 960 Pro 512 gigabájt és 2 terabájt közötti kapacitással lesz elérhető, míg az Evo 250 és 500 gigabájtos illetve 1 terabájtos kialakítást kapott.

(forrás: AnandTech)

És ha már a teljesítmény miatt érdekesek a lapkák, érdemes fellapozni a Samsung specifikációit is. A 2 terabájtos 960 Pro maximális olvasási sebessége 3500 megabájt másodpercenként, míg az írási sebesség 2100 MB/s (ez egyébként kapacitástól független). Az Evók jobbára tartják a lépést olvasásban, amely 3200 MB/s, a huzamosabb ideig tartó írás azonban 300-600-1200 MB/s ritmusban skálázódik a kapacitással.

Biztonságos fájltörléssel

A vezérlő egy érdekes új funkcióval is gazdagodott. A Samsung saját Magician meghajtókezelő szoftverével használva ugyanis lehetőség nyílik arra, hogy egyes fájlokat biztonságosan töröljünk az SSD-ről. Ez nagy szó, az SSD-k működéséből fakadóan ugyanis erre nincs lehetőség, az operációs rendszertől érkező parancsokat a vezérlőn található Flash Translation Layer saját hatáskörben hajtja végre, így a rendszernek nincs direkt lehetősége a biztonságos törlésre. A Polarisban ezért a Samsung egy egyedi nem-szabványos paranccsal egészítette ki az NVMe szabványt, amely lehetővé teszi már, hogy a megfelelő szoftverrel többszörösen felülírható legyen az SSD egy bizonyos területe, visszaállíthatatlanná téve az adott állományt.

Az új SSD-k listaára a teljesítményt tükrözi, a csúcs 2 terabájtos 960 Pro ára nettó 1300 dollár lesz, de a fél terás verzió 330 dollárért már megvásárolható. Ha az írási teljesítmény nem kritikus, akkor az Evók alacsonyabb ára vonzó lehet, az 500 gigabájtos verzió 250 dollár, az egy terás 480, a legkisebb, 250-es pedig csak 130 dollár lesz.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.