Szerző: Habók Lilla

2016. szeptember 16. 16:21

Jó pályán az Oracle felhős bevételei

Jelentős növekedést mutatnak az Oracle SaaS és PaaS bevételei, miközben a licencértékesítések és a hardvereladások számai tovább csökkentek.

Enyhe növekedést mutatott az Oracle bevétele az augusztus 31-gyel zárult negyedévben, de ez alul maradt az elemzők várakozásaihoz képest. A pénzügyi negyedévben a cég 8,6 milliárd dolláros bevételt ért el, amely valamivel több az egy évvel korábbi periódus 8,4 milliárdos bevételéhez képest, ez (konstans árfolyam mellett) 2 százalékos növekedést jelent. A nettó profit a bevételnél nagyobb arányban nőtt, az 1,8 milliárd dolláros érték 6 százalékkal több az előző év azonos negyedévéhez képest az árfolyamhatás kiszűrésével.

Ahogy az Oracle esetében megszokott, a szoftveres-felhős részleg hozta a bevétel legnagyobb hányadát, a 8,6 milliárdból csaknem 6,8 milliárdot. Ezen belül meglátszik az eredménye a cég felhős átállásának, amely területen 79 százalékos konstans árfolyam melletti növekedés látható az előző év azonos negyedévéhez képest, a bevétel 451 millióról 798 millióra nőtt a szoftveres és platformos szolgáltatások (SaaS és PaaS) piacán. Nem muzsikált ilyen jól az IaaS, amely csak 10 százalékkal, 171 millió dollárra nőtt.

A látványos felhős növekedést Safra Katz társ-vezérigazgató úgy indokolta, hogy "az ügyfeleink jobban informáltak. Több referenciával rendelkezünk. Több rendszer áll éles műküdésbe - és ez mind táplálja egymást. Ezeken túl egyre több termékünk van és egyre többet adunk ki, a meglévők pedig egyre több földrajzi régióban érhetőek el."

Az erre az évre betervezett 2 milliárdos felhős bevételt az új termékek megjelentetésével szeretné az Oracle elérni, és a meglévő termékek közül az eddig csak Amerikában működőeket egyre inkább megnyitja a többi kontinens használói felé. Larry Ellison cégalapító és műszaki igazgató hozzátette, hogy a Microsoft már jó munkát végzett abban, hogy az on-premise vásárlóit a felhő felé terelje, míg az Oracle ennek a folyamatnak az elején jár.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jól érződik a felhős átállás hatása, ahogy a SaaS és PaaS 798 milliós bevétele közelít az 1 milliárd körüli szoftverlicenc-bevétel felé. A felhős növekedés már pótolni tudja a szoftverlicencek bevételének 120 millió dolláros, 10 százalékos csökkenését. Eközben a szoftveres támogatás bevételei 3 százalékos növekedésre voltak képesek 4,8 milliárd dolláros értékkel az előző évhez képest.

Fekete hardverek

A hardvereladás bevétele tovább zuhant 18 százalékkal, 462 millió dollárra. A hardver támogatás ennél szolidabb, 3 százalékos esést mutatott be 534 millió dolláros bevétellel. De nem minden termékkategória szenvedett, a hardveres portfólión belül az úgynevezett engineered systems termékek (előre összeállított és tesztelt, integrált megoldások) eladása növekedett, főleg az Exadatának köszönhetően, amely 30 százalékos növekedést produkált a negyedévben.

A befektetők továbbra is a NetSuite 9,3 milliárdos felvásárlása miatt nyugtalanok, amelynek legnagyobb befektetője és tulajdonosa maga Larry Ellison és családja. Az elemzői kérdésre válaszolva elmondta, hogy már csak Amerikától várja a cég a jóváhagyást az akvizícióhoz, a döntés szeptember végére várható. Emiatt és az elemzői konszenzus szerint elvárt eredmények alulmúlása miatt a cég papírjainak értéke több, mint 3 százalékkal esett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról