Szerző: Koi Tamás

2016. szeptember 16. 11:08

Beszólt Magyarországnak a Liberty Global vezére

A néhol kifejezetten nehéz gazdasági körülmények és az intenzív verseny ellenére továbbra is fontos szerepet töltenek be a Liberty Global számára a kelet-európai piacok, derült ki a kábelcég első emberének részvételével zajlott sajtóbeszélgetésen Amszterdamban. Mike Fries vezérigazgató a magyarországi adókról is említést tett.

Az esetenként kedvezőtlen makrogazdasági tényezők dacára továbbra is erősítené jelenlétét a kelet-európai régióban a világ legnagyobb kábelszolgáltatója, a Liberty Global. A Magyarországon és több más kelet-európai országban (például Romániában is) UPC márkanéven szolgáltató cég így a régióban is bevezeti a nyugati piacokon elérhető új termékeket és szolgáltatásokat (pl. Horizon set-top box, Netflix), még akkor is, ha ezekben az országokban jóval kevesebb bevétele származik a társaságnak ugyanazon szolgáltatások után. Többek között erről beszélt tegnapelőtt újságírók egy szűk körének - köztük a HWSW-nek - Amszterdamban Mike Fries, a Liberty Global vezérigazgatója.

Mélyre nyúló gyökerek

A globális kábelpiac 53 éves veteránja újságírói kérdésre külön értékelést mondott a kelet-európai régióról, ahol a társaság öt országban (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Magyarország) van jelen, egy részükben - például Magyarországon - piacvezető kábeltévé-szolgáltatóként. Fries a sajtóbeszélgetésen emlékeztetett, hogy ez az öt ország éves szinten nagyságrendileg egymilliárd eurónyi bevételt termel a cégcsoportnak, 400 millió eurós működési profit mellett. "Látható tehát, hogy ez egy fontos piac a számunkra, ahol 25 éve jelen vagyunk, ahol az első befektetéseink a 90-es évekre nyúlnak vissza" - emelte ki Fries.


Mike Fries

A cégvezető ugyanakkor hozzátette: a régióban bizonyos nyugati piacokhoz képest jóval élénkebb verseny zajlik az ügyfelekért, ez, valamint a lényegesen alacsonyabb fizetőképes kereslet a szolgáltatások árán is meglátszik. Fries a román piacot felhozva példaként emlékeztetett rá, hogy Romániában ugyanazért a szolgáltatásért 75%-kal kevesebbet kell fizetni, mint Hollandiában, az Egyesült Államokkal összehasonlítva pedig még kontrasztosabb a kép, hiszen egy ottani, 160 dolláros díjcsomagot Romániában 4-6 euróért ad a szolgáltató.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Fries kitért az országonként változó, az árbevételt befolyásoló egyéb kedvezőtlen tényezőkre is, külön kiemelve Magyarországot: "Akárhányszor felhívnak Magyarországról, mindig valami új adót jelentenek be, de idővel megoldódik majd ez a helyzet is" - kommentálta a honi helyzetet a Liberty Global első embere. Fries jelen esetben nyilvánvalóan a TV2 és az RTL csatornák után kötelezően fizetendő programdíjakra utalt, melyekről szeptember elején született végleges megállapodás a médiacsoportok és a UPC Magyarország között. E megállapodás értelmében a határozatlan idejű szerződéssel rendelkező tévéelőfizetők havi díja bruttó 370 forinttal nő szeptember végétől.

Tévében elsők

A UPC Magyarország hazánk legnagyobb kábeltévé-szolgáltatója, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legutóbbi, idén júliusi televíziós gyorsjelentése szerint 26%-os piaci részesedéssel rendelkezik, ezzel nagyságrendileg 580 ezer kábeltévés előfizetője van a cégnek. A vezetékes szélessávú internetelőfizetések piacán a UPC a második legnagyobb piaci szereplő 21,9 százalékos részesedéssel - ez szintén nagyjából 580 ezer végpontot jelent.

A szolgáltató tavaly óta virtuális mobilszolgáltatást is kínál ügyfeleinek Magyarországon UPC Mobil néven, az elmúlt években pedig számos új szolgáltatással bővítette portfólióját (pl Wi-Free, Horizon Go). A technológiai fejlesztések körébe tartozott az idén nyáron bemutatott Horizon médiabox is, melyen a szolgáltató ígérete szerint jövőre megjelenhet majd a Netflix alkalmazása is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról