Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 14. 14:53

Ezt hozta a jubileumi iOS 10

Határozott evolúciót hozott az iOS 10. Az Apple operációs rendszere néhány újdonság mellett leginkább ráncfelvarrásokat hozott, eközben pedig az optimalizáció sem marad el.

Megjelent az Apple ultramobil eszközeihez fejlesztett iOS tizedik, jubileumi kiadása. Az iOS 10 néven futó rendszer nem hoz forradalmi újításokat, cserébe a már meglévő szolgáltatásokat és funkciókat bővíti, illetve finomítja, a Messages mellett például a Maps, és a Music is látványosan megújult. Emellett az Apple az iOS 7-tel bevezetett felhasználói felületet is tovább csiszolta, az előző két kiadásnál látottaknál valamivel nagyobb mértékben.

Utóbbihoz kapcsolódik a widgetek átrendezése, finomítása. Nem meglepő, hogy az Apple évről évre hozzányúlt a területhez, hisz sokan továbbra is ebben látják az iOS egyik nagy lemaradását az Androiddal szemben. A tervezők ugyanakkor továbbra sem kevernék a widgeteket az alkalmazások ikonjaival, helyette inkább egyen szélességű, de változtatható magasságú, lekerekített sarkú kis ablakokban kaphatjuk az információkat, amiket három módszerrel is elő lehet hívni. Az elsőhöz nem szükséges feloldanunk a készüléket, egy egyszerű jobbra húzással megjelennek a beállított widgetek. Ez ugyancsak működik, ha az alkalmazások ikonjainál állunk, az előző verzióban itt még a keresési képernyő jött elő. Emellett a korábbi módon is elérhető az információtenger, ha a képernyő tetejéről húzzuk először lefele, majd ugyancsak jobbra ujjunkat.

Mostantól a widgetekéhez hasonló ablakban jelennek meg az értesítések is, legyen szó egyszerű SMS-ről, vagy akár bármilyen push üzenetről. Amennyiben például szöveges üzenetet kapunk, úgy az ablakot lehúzva (vagy 3D Touch-csal) egy menü jelenik meg, ahol a válaszadás lehetőségén túl már azt is láthatjuk, hogy a másik fél éppen gépel-e, vagy olvasta-e a választ, amivel akár teljesen ki is hagyhatjuk az alkalmazás megnyitását. A lehetőség nem Apple exkluzív, annak kiaknázása a fejlesztők kezében van, idővel valószínűleg egyre több alkalmazás használja majd ki.

Szintén ráncfelvarrást kapott a képernyő aljáról felhúzható control center, ami a frissített dizájnnak megfelelően ugyancsak egy lekerekített ablakba került át. A felső kapcsolóknál színek mutatják az állapotot, a night shift pedig saját, széles kapcsolót kapott, lent pedig megmaradt a zseblámpa, stopper, számológép, fényképező négyes, ezeket sajnos továbbra sem lehet személyre szabni. A zenelejátszás saját felületet kapott, ami egy balra húzást követően jelenik meg, ugyanakkor a beépített zenei alkalmazás továbbra sem indítható innen, ami kissé érthetetlen.

Ide kapcsolódik, hogy az iPhone 6s-sel tavaly bemutatott 3D Touch (vagy force touch) potenciáljának kihasználására több lehetőséget nyújt az iOS 10. A képernyő megérintésének erősségére reagáló funkció az imént említett control centerben is elérhető már, például a zseblámpát erősen nyomva három fokozat ugrik fel, a stoppernél pedig négy időkeret jelenik meg, de más helyeken is érdemes próbálkozniuk az iPhone 6s és 7 tulajdonosoknak. A technológia terjedéséhez egy új API-t is bemutatott a rendszer, amivel a fejlesztők már kihasználhatják a 3D Touch összes funkcióját, például úgy, hogy az adott nyomásnak megfelelő, más-más animáció jelenik meg a képernyőn.

Az Apple-nél ez megszokott stratégia, az új funkciókhoz első körben nem adnak (teljes) hozzáférést, ilyen volt a Tocuh ID is. E mellé már a Sirit is odavehetjük, ugyanis a lassan 5 éve bemutatott személyi asszisztenshez szintén kínál API-t az iOS 10 a SiriKit fejlesztői csomag mellett. Limitációk ugyanakkor továbbra is vannak, az Apple megkötése szerint csak hang-, kép-, vagy szöveg-alapú üzenetküldők, illetve fizetéssel, fényképpel, sporttal, vagy fuvarmegosztóval kapcsolatos alkalmazások használhatják a Siri képességeit, amibe sajnos a magyar nyelvi beszédkészség továbbra sem tartozik bele.

Szintén új a CallKit API, amivel a fejlesztők hozzáférhetnek az iOS natív telefonos rendszeréhez, többek között beépített tárcsázóhoz is. Ezt várhatóan olyan VoIP alkalmazások használják majd ki, mint a Skype, melynek telefonos lehetőségeit az iPhone jól megszokott felületeinek elhagyása nélkül is ki lehet majd használni. Ugyancsak ez ad lehetőséget harmadik féltől származó hívásszűrők appok használatára.

A widgetek és az értesítések mellett a Messages, azaz az üzenetek alkalmazás kapta a másik nagyobb ráncfelvarrást, bővítést. A natív app már saját alkalmazásbolttal is rendelkezik, minek hála harmadik féltől származó kiegészítőkkel (pl. stickerek) pakolható meg (pénzért is) a Messages, nagyjából úgy, mint a Facebook Messenger. Mindez léggömböket, konfettit, tűzijátékot, Donald kacsát, és még sok egyéb más giccset jelenthet, amibe még az animált GIF-ek is beletartoznak. Emellett lehet rajzolni (Digital Touch) és színezni is, tehát az Apple láthatóan igyekezett kielégíteni a mai fiatalság összes lehetséges igényét. A cég célja egyértelmű, felvenni a versenyt a konkurenciával, hisz az említett Messenger, WhatsApp, Line, WeChat, stb. már régóta kínál hasonló funkciókat. Ennek okán az sem kizárt, hogy idővel konkurens platformokra is megjelenik az Apple Messages app.

Az üzenetküldő sem maradt új API nélkül, amivel a fejlesztők saját minialkalmazást készíthetnek. Ezzel interaktív üzenetek továbbíthatóak Messages-en keresztül úgy, hogy azt a fogadó fél már a(z) (fő)alkalmazásban nyithatja meg, így saját oldalán pontosan azt láthatja majd, mint a feladó. A szótárak sorának bővítését már kevésbé kapkodta el az Apple, a magyar nyelvű prediktív bevitel sajnos továbbra sem támogatott, ennek hiányában pedig a többnyelvű bevitel sem használható, ami két nyelv között képes automatikusan váltani.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Teljesen új a Home alkalmazás, amit különféle okos otthoni kiegészítők, illetve komplett okosotthonok vezérléséhez került a rendszerbe. A készülékeknek minden esetben támogatniuk kell az Apple HomeKit szabványát, ezen túlmenően pedig okoslámpa, légkondicionáló, termosztát, és még sok egyéb más is vezérelhető a Home-mal.

Végül, de nem utolsó sorban nagyobb ráncfelvarrást kapott a zeneszoftver, elsősorban az Apple Music előfizetős szolgáltatás miatt. Ennek hála már egyértelműbben megkülönböztethetőek a készüléken, és a felhőben tárolt, kölcsönzött zenék, összességében pedig az alkalmazás letisztultabb lett.

Ugyancsak átgyúrták a korábban többször kritikával illetett, még az iOS 6-tal bemutatkozott Maps alkalmazást. A térképes app külső alaposan megújult, ami mellett javítottak a keresőn, illetve már a naptár bejegyzések helyszínei is automatikusan megjelennek az aktuális időjárással együtt. Otthoni, munkahelyi, illetve más kedvenc címek is megadhatóak már, CarPlay támogatással rendelkező gépkocsi esetében pedig a Maps a parkolási helyet is megjegyzi.

A négy éves iPhone is elviszi

Az iOS 10 kompatibilitása iPhone 5-től és a negyedik generációs iPadtől kezdődik, tehát a legrégebbi támogatott készülék immár négy éves. Hasonló volt a felállás az iOS 8 és 9 esetében is, ugyanakkor ezeknél az iPhone 4s-re számos panasz érkezett, az új rendszer sokat rontott a felhasználói élményen, az öregecske hardver nem birkózott meg az újdonságokkal.

Az iOS 10 esetében ez szerencsére nincs így, a legújabb rendszer meglepően szépen fut az iPhone 5-ön - ahogy azt a Telenortól kapott tesztpéldányon ki is próbálhattuk. Azt pontosan nem tudni, hogy ez az iPhone 5 hardverének, vagy az iOS 10 megfelelő optimalizációjának köszönhető-e inkább, az viszont biztos, hogy hasonló az androidos palettán kvázi példa nélküli. A 7.0-s Nougat rendszert már 2-3 éves csúcstelefonok sem kapták meg, aminek fényében különösen nagy piros pontot érdemel az Apple terméktámogatása.

A legújabb iOS esetében tehát még a régebbi készülékek tulajdonosainak sincs miért aggódniuk, a HWSW tapasztalata alapján nyugodt szívvel telepíthető a rendszer, bár az tény, hogy az iPhone 5 esetében jó néhány hardverspecifikus új funkcióról kell lemondaniuk. Összességében az iOS 10 egy jól sikerült frissítés, a módosítások nagy része valószínűleg könnyen szokható, a kisebb kellemetlenségekért kárpótlásul pedig számos újdonságot kínál az Apple.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról