Szerző: Asztalos Olivér

2016. szeptember 8. 08:54

Izzadságszagú lett az iPhone 7

Nagyjából a korábbi elvárásoknak megfelelő újításokat hoztak a legújabb Apple okostelefonok. Áttörésnek vagy innovációnak nyoma sincs, a fejlesztések már szinte egytől egyig ismerősök lehetnek.

Menetrendszerűen lehullott a lepel a legújabb zászlóshajó iPhone okostelefonokról. Az Apple friss készülékei az egy éve bemutatott ráncfelvarrott generáció, azaz az iPhone 6s és 6s Plus helyére érkeznek, ennek megfelelően valószínűleg sokan komolyabb, szabad szemmel is jól látható változásokat vártak, hisz az Apple 2010 óta két évente mutatott be új formatervet, illetve módosított a kijelző méretén. Ez idén elmaradt, a több éves fejlesztési stratégia megszakításával együtt pedig csak apróbb fejlesztéseket hoztak az új iPhone készülékek, ami sokak számára jelenthet majd csalódást.

Harmadjára is szappan

A készülék dizájnja szinte teljesen megegyezik az iPhone 6 és 6s-ével, tehát az iPhone 7 egy két éves formatervet visz tovább. Míg az iPhone SE esetében ezt jó döntésnek tartottuk, addig az iPhone 7-nél már inkább az ellenkezőjét gondoljuk - sikerült az iPhone-ok történelmének legkevésbé jól sikerült formatervét harmadszorra is elsütni. Tekintsünk most el az szubjektív esztétikai szempontoktól, a készülékek kialakítása, illetve azok fogása sokkal komolyabb probléma, ez a forma nem ergonomikus. Komolyabb probléma, hogy a formaterv nagyon pazarló, az Androidos gyártók hasonló méretű kijelzők köré sokkal kisebb készülékeket tudnak építeni (pl. LG G4), melyek így kényelmesebb fogást kínálnak. Az alsó és felső túlnyúlást tehát az Apple idén sem kurtította meg, maradt a kellemetlen arányú készüléktest.

Az alapvető dizájnhoz tehát nem nyúlt, kisebb módosításokat viszont eszközölt az Apple. Változott a rádiós jeleknek utat biztosító műanyag csíkok helyzete és kialakítása, azok vélhetően esztétikai okokból a készülék felső és alsó peremére kerültek át, így jóval kevésbé szúrják a szemet mint a hatos sorozatnál. A hátlapi kamera kialakítása is módosult, az optika házának kitüremkedő részét már a készülékházból faragta ki az Apple, ami dekoratívabb hatást kelt az előző két generáció vitatott megoldásánál. Változott, illetve bővül a színválaszték, a kissé jellegtelen asztroszürke (space gray) helyét kettő, egy világosabb matt, és egy éjsötét lakk fekete (jet black, vagy kozmoszfekete) vette át.

Az előlapi home gombról szóló pletykák végül beigazolódtak, a mechanikus kapcsoló 9 év után búcsúzik, helyét pedig egy érintésérzékeny, a 3D Touch-csal és a Taptic Engine (elektromágneses vibromotor) együttesével kiegészített megoldás veszi át. A lépés kétség kívül üdvözlendő, a gomb ugyanis az Apple-nek és a felhasználóknak egyaránt okozott fejfájást az évek során, az iPhone 4 (és 4S) esetében például egy típushiba miatt. A szinte készülékenként máshogy kattogó, így más visszacsatolást nyújtó mechanikus megoldás felett tehát már régen eljárt az idő, és ha az új MacBook fizikai kapcsolót nélkülöző trackpadjénél tapasztaltakból indulunk ki, akkor az Apple ezt most egy szinte minden szempontból jobb megoldásra cserélhette.

A váltásban komoly szerepet játszhatott az új készülékek por- és vízállósága, ami a korábbi home gombbal valószínűleg nehezen (vagy nehezebben) lett volna kivitelezhető. Az iPhone 7 ugyanis már IP67-es besorolást kapott, a készülék így por ellen teljesen védett, víz alatt pedig korlátozott ideig működik, elvileg 1 méter mélységben fél órát bírhat ki, bár ezt az Apple egyelőre nem erősítette meg. Ez medencébe, fürdőkádba, vagy éppen WC csészébe ejtésnél kapóra jöhet, megvédheti a telefont, úszni viszont már inkább az új Apple Watch-csal menjünk.

A Taptic Engine-nek a fülhallgató-jack csatlakozó száműzésével csinált több helyet az Apple, de a 3,5 milliméteres aljzat lehagyása segíthetett a vízállóság elérésében is (bár nem egy olyan készülék van a piacon, amely a csatlakozót és a vízállóságot együtt kínálja). A jacket tehát a mechanikus home gombbal kézen fongva nyugdíjazta az Apple, mely lépést a bemutató során feltűnően hosszan magyarázta a cég. Ennek oka a lehetőség kiszivárgásakor kirobbant elégedetlenségi hullám lehetett, pár hónapja még petíció is indult az analóg csatlakozó megtartásáért.

Az Apple-t ez végül nem hatotta meg, az audio-jacknek mennie kellett, helyét pedig több alternatíva vette át. A sztenderd, minden iPhone 7 dobozában megtalálható megoldást a Lightning csatlakozós EarPods jelenti, a vezetékes fülhallgató kívülről gyakorlatilag megegyezik az iPhone 5-nél bemutatott kiegészítővel, csupán a kábel másik végén található csatlakozót cserélték le az elsősorban a töltőkábelről ismert Apple fejlesztette dugóra. Belül komolyabb a váltás, a hangminőséget meghatározó DAC (digitális-analóg konverter) ugyanis már a fülhallgatóban van. Ez az eddig megszokott minőségi hangzásához képest egyaránt eredményezhet javulást és visszalépést, attól függően, hogy a fülhallgató gyártója milyen chipet tesz a termékbe. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a frissített EarPods esetében mi a helyzet, ez legkorábban az első tesztekből derülhet ki.

A másik, feláras alternatívát az AirPods fantázianevű termék jelenti. A vezeték nélküli fejlesztés az EarPods-nál megismert formát viszi tovább, a hallójáratokba helyezhető rész formája a két megoldásnál egyezik, amit az Apple több komponenssel egészített ki. Két optikai szenzor érzékeli, hogy viseljük-e az egységeket, melyek csak behelyezés után kapcsolnak be. Ehhez két gyorsulásérzékelő társul, melyek felismerik, ha kétszer finoman ráütünk a műanyag házra, amivel aktiválódik Siri. Fontos megjegyezni, hogy számok léptetése, vagy a hangerő szabályzása egyelőre csak így, vagy a felhasználó csuklójára csatolt Apple Watch-cson - illetve természetesen az iPhone-on - keresztül van lehetőség.

A gyorsulásérzékelő a viselő beszédét is figyelik, a beépített egy pár beamforming mikrofonnal párban végzik a zajszűréshez szükséges adatgyűjtést. Utóbbira telefonálásnál szükség is lehet majd, hisz a mikrofonok a fülhallgatók rövidke száraiban, közvetlenül a henger alakú akkumulátor alatt helyezkednek el, a szájtól viszonylag messze. A apró áramforrások legfeljebb 5 órányi üzemidőt biztosítanak, amiből 15 perc töltéssel 3 órát lehet visszanyerni, ehhez a tokba kell visszahelyezni a fülhallgatókat. Előbbiben szintén van egy akkumulátor, ami összesen 24 órányi üzemidőt biztosíthat az AirPods-nak. Amennyiben ez is lemerül, úgy már kénytelenek vagyunk elővenni a töltőt és a Lightning kábelt.

A vezeték nélküli fejhallgató vezérlését egy külön, W1 jelölésű chipre bízták, mely az adatkapcsolatért és a párosításért is felel, amit elég lesz egyetlen eszközön elvégezni. Utóbbi iPhone mellett iPad, Watch, illetve bármelyik Mac is lehet, de az eszközökön a legújabb operációs rendszernek (macOS Sierra, iOS 10, vagy watchOS 3) kell majd lenni. Az adatkapcsolatról egyelőre nem beszélt az Apple, de pletykák szerint a megfelelő hangminőséghez egy saját átviteli szabványt fektetett le a cég, a Bluetooth ugyanis jól hallhatóan rontja az élményt. Néhány éve a Qualcomm ezért dolgozta ki az aptX-et, amit az Apple mindez idáig nem licencelt, a háttérben valószínűleg az AirPods, illetve az ahhoz kapcsolódó fejlesztés (na meg a licencdíj) húzódott.

Akinek sem ez, sem pedig az új készülékekhez mellékelt EarPods nem elégíti ki igényeit, az további két lehetőségből választhat. Valószínűleg a korábbi hangos elégedetlenkedésnek köszönhető, hogy az Apple egy egyszerű Lightning-jack adaptert is mellékel az iPhone 7-ek dobozában, így azok továbbra is használhatóak bármilyen, 3,5 milliméteres csatlakozóval szerelt fül- vagy fejhallgatóval, illetve más egyéb eszközzel (bár kérdéses, hogy a külön 9 dollárért megvásárolható eszközbe milyen minőségű DAC került). A negyedik, egyben utolsó alternatívát más gyártók vezetékes, illetve vezeték nélküli termékei jelentik majd, JBL és Beats márkajelzés alatt már biztosan érkeznek kompatibilis fülesek.

Bár az AirPods kellemes kompenzációnak hangzik a fülhallgató-jack elvesztéséért, azt az Apple csak borsos felárért cserébe biztosítja majd. A vezeték nélküli fülhallgatóért ugyanis itthon 59 ezer forintot kér a cég, a termékek várhatóan október végén kerülnek fel a polcokra. A magas ár ellenére elmondható, hogy a cég végül szinte mindent megtett azért, hogy a vásárlóinak megfelelő átmenetet biztosítson új irányvonalához. Igaz, az AirPods kényelmesen együtt élhetett volna a hagyományos csatlakozóval, az új fülhallgató létezésének nem lenne alapfeltétele a jack elhagyása.

Fejlesztések a fiók mélyéről

Az Apple egy másik ponton is hozzányúlt a hangzáshoz. A jack aljzat eltűnéséről szóló első hírekben sokan arra számítottak, hogy helyét egy második hangszóró veszi át, de ez végül nem így lett. Bár első ránézésre szimmetrikus a készülék alja, a bal oldali lyuksor mögött csak a mikrofon található. Ezt támasztja alá a készülék belső felépítéséről fellebbentett egyik kép is, ahol jól látható a sok helyet felemésztő jobb oldali hangszóró, illetve mellette, a készülék aljában található Taptic Engine.

Az Apple végül más megoldással hozta el a lassan 10 éve várt sztereó hangzást, mostantól ugyanis a készülék előlapjának tetején található, eddig leginkább telefonáláshoz használt hangszóró is képes kihangosított módban működni. A megoldás szakállas, hasonlót már a 15 évvel ezelőtt megjelent mobiltelefonok is tudtak, ideje volt, hogy ennyi év után az Apple is implementáljon egy jobb hangrendszert.

A kamerarendszer továbbfejlesztése jóformán egyik generációból sem maradhat ki, az Apple-nek pedig annyira nincs nehéz dolga, hisz az elmúlt egy év során számos csúcskészülék múlta felül az iPhone 6s ezen képességeit. A hátrány ledolgozásáért több módosítást eszközöl a cég, elsőként a kisebb, 4,7 hüvelykes iPhone-ba is beépítette az előző két generációnál csak a Plus modellekben helyet kapott optikai képstabilizátort. Emellett f/2.2-ről f/1.8-ről csökkent a rekeszérték, azaz nőtt a hattagú optikai fényereje, ami a képstabilizátor együtt rövidebb záridőt, ezzel pedig kevesebb bemozdult képet eredményez.

Az Apple a szenzorhoz is hozzányúlt, a felbontás 12 megapixel maradt, a lapka sebessége viszont nőtt, fogyasztása pedig csökkent. A vakuként alkalmazott LED villanó is fejlődött, az immár négy elemből álló fényforrás 50 százalékkal magasabb fényerőre képes. Fejlődött az előlapi FaceTime HD kamera is, felbontása 5-ről 7 megapixelre nőtt, miközben szélesebb színskála rögzítésére képes, szoftveres képstabilizálás mellett - a Snapchat-guruk legnagyobb örömére.

Miközben a kisebb modell megörökölte a korábbi Plus-ok  privilégiumának számító optikai képstabilizátort, addig az 5,5 hüvelykes iPhone 7 újabb (az Apple palettáján) exkluzív kamerás képességekkel gazdagodott. A Plus ugyanis megkapta a piacon újdonságnak már szintén nem nevezhető kétkamrás megoldást. A nagyobb készülék hátlapjára így két 12 megapixeles komponens kerül, melyek között a gyújtótávolság jelenti az eltérést. A bal oldalit 28 milliméterrel nagylátószögűnek, a másikat pedig ennek épp duplájával (56 mm) teleobjektívnek titulálja az Apple (mindkettő fix).

Az ikerkamerás rendszer képessége (egyelőre) két felhasználási móddal aknázható ki. Nagylátószögről a telére váltva gyakorlatilag kétszeres optikai zoomot biztosít a készülék, ami a már ismert szoftveres zoommal tízszeresig tolható ki, a minőség romlása mellett. Ennél érdekesebb az úgynevezett depth effect, mely a két kamera, illetve egy szoftver segítségével mesterséges mélységélességet generál úgy, hogy utóbbi felismeri, majd elkülöníti a tárgyat és a hátteret. A funkció még nincs kész, azt csak valamikor az év hátralévő részében kapják meg a jövőbeni iPhone 7 Plus tulajdonosok szoftverfrissítés formájában.

Az elkészült fotók megjelenítésére is szolgáló kijelzőhöz alig nyúlt hozzá az Apple, maradt az IPS LCD panel, és iPhone 6-tal bevezetett felbontások. Nőtt viszont a fényerő, a cég hivatalos álláspontja szerint 25 százalékkal (625 cd/m2), illetve a panel már képes a szélesebb színteret takaró P3 WCG (Wide Color Gamut) megjelenítésre. Ennek kihasználásához az alkalmazásokat is frissíteni kell, az Instagram például már bejelentette, hogy azt saját appjában implementálni fogja.

A processzoron is fejlesztett az Apple. Az előző generáció ilyen szempontból remekül sikerült, az A9 CPU magjai rendkívül erősnek bizonyultak. Bár a cég most sem részletezte a fejlesztéseket, elődjénél 40 százalékkal erősebbnek titulálja az új készülékekbe került A10 Fusion rendszerchipet. Ennek hátterében elsősorban magasabb órajel állhat, ami a pletykák szerint 2,4 GHz-et takar.

Bár a 40 százalék nem kevés, ennél meglepőbb két kisebb mag felbukkanása, amivel az Apple gyakorlatilag a konkurensek által évek óta alkalmazott, ARM big.LITTLE koncepciót találta fel házon belül, Fusion név alatt. Ez azt jelzi, hogy az Apple is belefutott a mikroarchitektúra-skálázás problémájába, amibe kivétel nélkül minden más processzorgyártó is: a sebességre kihegyezett, erős magok sokat is fogyasztanak, ami lefelé csak korlátozottan skálázódik (alacsonyabb órajelen is megmarad a fogyasztás nagy része).

A megoldás itt is az, mint amit a többi gyártó használ, az erős magok mellé gyenge, de alacsony fogyasztású magok kerülnek be. Az Apple szerint ezek ötödakkora energiafelvétellel beérik, nyilván töredék teljesítmény mellett. Arról egyelőre nincs információ, hogy ezeket a magokat is saját műhelyében tervezte-e az Apple, vagy az ARM-tól licencelte. A lényegen nem változtat, az operációs rendszer a programokat a gyors vagy a takarékos klaszteren tudja futtatni, attól függően, hogy épp melyik jobb az adott körülmények között. A koncepció elsősorban a processzor energiagazdálkodásán javít, ergo a fogyasztásának csökkentésében segíthet.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A magok mellett az integrált grafikus processzor is gyorsult, az Apple szerint 50 százalékot. Ehhez a cég minden bizonnyal a PowerVR GT7800-at építette be, ami harmadával több végrehajtót tartalmaz az A9-ben található GT7600-nál, a másfélszeres előrelépéshez szükséges további teljesítményt pedig valószínűleg az órajel emelésével érte el az Apple.

Ahogy eddig sosem, úgy most sem esett szó a memória kapacitásáról. Ezzel kapcsolatban több pletyka is keringett az elmúlt néhány hónapban, míg egyesek biztosra vették a 2-ről 3 gigabájtra bővítést, addig az utóbbi időben azt lehetett hallani, hogy ez a fejlesztés az iPhone 7 Plus privilégiuma lesz, a kisebb készülékeknek be kell érniük 2 gigabájt rendszermemóriával.

Míg utóbbi felett egyelőre kérdőjel lebeg, addig a háttértár mérete már biztosan duplázódott, az Apple végre lesöpörte a ma már a csúcskategóriában nevetségesen kicsi, 16 gigabájtos opciót, így a készülékek 32, 128, illetve 256 gigabájtos beépített flash háttértárral kerülnek piacra. A bővíthetőség továbbra sem lehetséges.

Végül, de nem utolsó sorban a bemutató az iPhone-ok egyik Achilles-sarkára, azaz az üzemidőre is kitért. Az Apple büszkén újságolta, hogy az iPhone 7 kettő, az iPhone 7 Plus pedig egy órával tovább húzza mint közvetlen elődjük, ami a cég szerint rekord, de természetesen legfeljebb házon belül.

Az iPhone 7 ára itthon 256 ezer forinttól indul (32 gigabájtos modell), a 128 gigabájtos kiadásért már 295 ezret, a negyedterásért pedig harmadmilliót (334 ezer forintot) kell fizetni. A lakk fekete verziót státuszszimbólumként pozicionálja az Apple, az alapkiadás ezzel a borítással nem érhető majd el. A Plus modellek induló ára 300 ezer forint, ez két lépcsőben (339 ezer illetve 378 ezer) emelkedik. Ezzel együtt az előző generáció árát visszavágta a cég, a 6s induló ára 217 ezer, a 6s Plus pedig 256 ezer lesz (mindkettő 32 gigabájttól indul).

A készülékek előrendelés szeptember 9-én, azaz holnap indul, amit első körben a 28 kiemelt ország vásárlói kaphatnak kézhez. Hazánk ebben most nincs benne, így a magyar vásárlóknak szeptember 23-ig kell várniuk a rendelések teljesítésére.

Várhatunk egy újabb évet

Korábbi félelmünk végül beigazolódott, sajnos idén ennyire futotta. Az iPhone 7 nem hozott áttörést, a két éves formaterv megtartása mellet a bekerült funkciók nagy része már egyáltalán nem számít újdonságnak, az Apple évekig kuporgatott fejlesztéseket dobhatott bele a készülékbe, ráadásul egyes funkciók - mint például a vezeték nélküli töltés lehetősége - továbbra is hiányoznak.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az iPhone 7 rossz készülék lenne, csupán az előző egy-két generációhoz képest nem jelent akkora előrelépést, amiért megérné a 250-300 ezer forintos beruházást. Régebbi készülékek tulajdonosaként persze más a helyzet, például iPhone 5-ről, vagy akár régebbi modellről már tetemes ugrást jelentenek az újdonságok, ezek a modellek pedig még mindig szép számmal vannak jelen a felhasználóknál.

Ennek ellenére valószínűleg nem az iPhone 7 fogja a növekedési pályára visszaállítani a "Jézusfon" eladásokat, amivel vélhetően a vállalat is tisztában van. Az ellátási lánc egyes tagjainak beszámolója szerint az Apple óvatos, nem számít nagy sikerre, a bemutatás után fennmaradó bő egy negyedévben 10-20 százalékkal alacsonyabb eladással kalkulál mint az azt megelőző évben az iPhone 6s bemutatása után, ami egy kisebb frissítés volt. Ezen javíthat még a Samsung Note 7 bakija, ami miatt az iPhone 7 Plus most ideiglenesen elvesztette legnagyobb konkurensét.

Mindeközben az Apple már a jövőre érkező jubileumi, várhatóan a mostaninál nagyobb durranáson dolgozik. Ez rendhagyó módon, ráncfelvarrás helyett komolyabb változásokat hozhat, a pletykák szerint a dizájnváltás mellett üveg készülékház, illetve (teljes előlapos?) OLED kijelző is várható, reméljük végül így lesz.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról