Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 1. 11:30

Kipróbáltuk: Samsung Galaxy Note 7 (frissítve)

Semmilyen téren nem fogta vissza magát a Samsung a legújabb Note megtervezésekor - az árcédulát is beleértve. Ahogy minden készülékbe, egy-két helyen a Note 7-be is bele lehet kötni, az eszköz ugyanakkor jelenleg egyértelműen viszi a pálmát a piacon.

Idén sem lassított a Samsung csúcstelefon-tempón, a vállalat az okostelefonos portfólió tavasszal leleplezett két élharcosa, a Galaxy S7 és a Galaxy S7 Edge után szokásához híven nyáron is bővített, ezúttal a Note széria gyarapodott új modellel. A vállalat a nevezéktanba is becsempészett némi csavart, az eszköz neve a tavalyi Note 5 után ugrik egyet Note 7-re, a Samsung így mostantól a teljes csúcs-vonalat egységes számozás alá rendezi.

A méretes kijelzőiről és érintőtollairól ismert Note sorozat az elmúlt két-három évben viszonylag egységes formatervet hozott, kicsi, de jellemzően pozitív irányú változásokkal - ilyen volt például, mikor a Note 4-en a Samsung végre lecserélte az addig alkalmazott, olcsó hatású, krómszínűre festett műanyag keretet valódi fémre, vagy mikor a Note 5-ön az üveg hátlap széleit meghajlította. A hasonló, nüansznyi változásoktól eltekintve azonban lényegében változatlan maradt a dizájn, egészen mostanáig.

A Note sorozat sem marad ívek nélkül

Egy olyan eszköznél, amelyen az előlap közel 81 százalékát a kijelző teszi ki, kevés hely marad a formatervre, a Note 7-tel a gyártónak mégis sikerült, az okostelefon legfeltűnőbb külső újítása, hogy immár ide is eljutottak a cég hajlított szélű kijelzői. Íves panellel szerelt Note-ot persze már korábban, 2014-ben is láthattunk, a kísérleti Note Edge képernyője csak az egyik oldalán fordult ívbe. A "hajtás alatt" pedig egy a fő paneltől független, önálló kijelzőcsík dolgozott - a limitált szériában kiadott eszköz volt a Samsung későbbi hajlított kijelzős modelljeinek egyik első előhírnöke lett.

Idén nyárra ugyanakkor a Samsungnak a Note sorozatnál is sikerült búcsút intenie a teljesen sík képernyőnek: akárcsak az Edge modelleknél, mára a Note 7 szélei is meghajlanak, noha jóval kisebb, diszkrétebb ívben. A kijelzőn így elég hely marad a kézi jegyzetelésnek, rajzolgatásnak, és a Samsungnak egyre inkább védjegyévé váló dizájnelem is megjelenhet rajta. Ugyanezek a enyhe ívek köszönnek vissza a hátoldalon is, a két üvegpanel így a telefon szélein szinte összeér, az eszköz fémkerete ezen a részen egészen vékony csíkká zsugorodik.

Szavakban ez bonyolultan hangzik, a hatás viszont látványos: olyan, mintha a telefonnak nem lenne kerete, és a kijelző faltól-falig töltené be az előlapot. Az új formaterv nem csak látványos, de rendkívül kényelmes fogást is biztosít az eszközön, mint ha egy egyetlen darabba öntött hűvös üvegszappant tartanánk. Az ergonómia sajnos nem ideális, ahogy az újabb iPhone-ok, a Note 7 is roppant csúszós borítású, száraz kézben komoly kihívás kézben tartani, annyira, hogy az egykezes használat konkrétan kockázatos.

A sikamlós felület miatt továbbá az eszköz a kevésbé feszes nadrágzsebekkel is hadilábon áll, a kanapéra vagy az autó ülésére kicsit nagyobb lendülettel lehuppanva könnyen a földön vagy a párnák résében végezheti. A tetszetős kialakítás további gyakorlati hátránya, hogy a telefont kézben tartva az ember akarva akaratlan is hozzáérhet a lehajló szélekre eső UI elemekhez, ami időről időre véletlen app-indításokhoz, netán megállított zenelejátszáshoz vezet.

A telefont bekapcsolva felizzó kijelző képminőség terén nem hoz meglepetést: a Samsung az elmúlt két évben AMOLED paneljeivel gyakorlatilag iparági etalont tett le, amelyről csak szuperlatívuszokban tudunk nyilatkozni. A kép pengeéles, a színek elképesztően élénkek (a beállításokban ebből lehetőség van visszavenni) és a fényerőre sem lehet panasz, akárcsak bármelyik az elmúlt két évben megjelent Samsung csúcsmodell, a Note 7 is könnyedén olvasható tűző napfényben is.

Kijelzőfeloldás, akár a két szép szemünkért

Persze újdonságokért sem kell sokkal messzebb menni mint az első bekapcsolás, a telefon ugyanis már az első beállításoknál felajánl egy eddig a Samsungnál nem látott opciót, a retinaszkennelést. Ehhez egy dedikált kamera is helyet kapott a telefon tetején amely egy infravörös LED-del megtámogatva veszi fel a szemkontaktust. Természetesen az új beléptetési eljárás mellé is meg kell adni egy alternatív módszert, például PIN-t vagy feloldási mintát - utóbbira egyébként szükség is lesz, a retinaszkenneren ugyanis akad még csiszolni való.

A szemezős feloldást választva a telefon zárképernyőjének felső harmadában megjelenik a retinakamera képe, amelyen két kör jelöli, hogyan tartsuk megfelelően szemünk elé a telefont. Ha az eszköz a kívánt pozícióban van, a szenzor akcióba lép és ha felismeri a felhasználót, feloldja a képernyőzárat. Ez a folyamat átlagos nappali fényviszonyok között kitűnően működik, az esetek túlnyomó többségében annyira gyors, hogy a kijelzőn nincs is ideje megjelenni a retinakamera képének, szinte mintha képernyőzár nélkül használnánk a telefont. Gyengébb fényben ugyanakkor a rendszer már érezhetően több ideig küzd, az infravörös támogatás ellenére sötétben pedig többször előfordult, hogy egyáltalán nem tudta feloldani telefont, hiába meresztettük rá a szemünket kétségbeesetten.

Tapasztalataink alapján ezzel együtt van létjogosultsága a megoldásnak, de csak másodlagos beléptetési opcióként. A legkényelmesebb, leggyorsabb feloldási módszert továbbra is a home gombba épített ujjlenyomat-olvasó adja: az érzékelő pontos, villámgyors, szinte nem is volt alkalom, mikor ne ismerte volna fel elsőre a ráhelyezett ujjat. A retinaszkenner olyankor jöhet jól, mikor valamilyen oknál fogva nem használható az ujjlenyomat-olvasó, például az eszközt vizes kézzel használva. Utóbbira egyébként különösebb pulzusszám-növekedés nélkül lehetőségünk van, a Note 7 ugyanis IP68 védettségi besorolásával teljes mértékben porálló. Másfél méterrel a víz alatt pedig akár fél órán keresztül is játszhatunk vele, ha valakinek ez a heppje, még rajzolgathat is rá a stylusszal a fürdőkádas könnyűbúvárkodás közben.

Minden eddiginél érzékenyebb S Pen

A Note-ok jól ismert érintőtollja, az S Pen a szokott helyen, a készülék aljában lévő nyílásban figyel, ahonnan rövid megnyomást követően húzhatjuk elő. A gyártó szerencsére javította a tavalyi Note 5 modell kínos problémáját, amely miatt a véletlenül fordítva visszarakott érintőtollak beragadtak a készülékbe. A stylust elővéve a telefonon automatikusan megjelenik az ahhoz a tartozó funkciókat kínáló lebegő menü - de az eszköz használatához már nem is kell feltétlenül feloldanunk a telefont. A Note 7-tel ugyanis már a "kikapcsolt" kijelzőre is lehetőség van gyorsan lefirkantani a legújabb, világmegváltó startup-ötletet, vagy legalább a bevásárlólista elfelejtett elemeit, ezek a jegyzetek pedig aztán a zárképernyőről is kényelmesen elérhetők, nem kell különböző alkalmazásokban kutatni utánuk.

Hogy a Samsung, illetve az S Pen elkészítésében partner Wacom egyre inkább belejön a Note-hoz szánt érintőtollak fejlesztésébe már a standard jegyzetappot megnyitva, az első néhány vonalat lefirkantva nyilvánvalóvá válik. A stylus megdöbbentően természetes jegyzetelési élményt ad, a vonalvastagság a legkisebb nyomáskülönbségre is precízen változik, és bár a húzott vonal a sietve skríbolt jegyzeteknél kissé lemaradhat a tollhegytől, messze nincs szó akkora késésről, hogy az zavaró legyen, vagy akár megnehezítse a jegyzetelést. A gyártó egyébként a Note 5-höz képest idén megduplázta az S Pennel érzékelt nyomásszintek számát, az a korábbi 2048 helyett már tiszteletet parancsoló 4096 szintet különböztet meg, a precízebb rajzokhoz pedig az eszköz végét is sokkal jobban kihegyezték, az 1,6-ról 0,7 milliméteresre fogyott.

A felébresztett telefon a tollat előhúzva megjelenő menüben négy funkciót ajánl fel. A "Feljegyzés létrehozása" az említett, standard jegyzetappot nyitja meg, ide tollal vagy virtuális billentyűzettel is írhatunk, az "Intelligens kijelölés" segítségével az aktuálisan böngészett felület egyes területeit jelölhetjük ki, a szoftver pedig felismeri az ezeken található szövegrészleteket, amelyeket megoszthatunk, menthetünk vagy utólag szerkeszthetünk is. A "Képernyőírás" funkcióval már számos platformon találkozhattunk (többek között a Windows 10 évfordulós frissítése is hozott hasonló funkciót a stylusszal szerelt gépekre), itt egy screenshotot egészíthetünk ki néhány gyors jegyzettel vagy rajzzal. Végül a "Fordítás" funkció is bekerült a toll gyorsmenüjébe: ezt választva, a tollal idegen nyelvű szövegekben részleteket kijelölve automatikus fordításokat kaphatunk.

Végre: gyorsan jönnek a biztonsági frissítések

A Note 7 Android 6.0 Marshmallow-val érkezik, ugyanakkor a várakozások szerint két-három hónapon belül megkaphatja a legújabb Nougat verziót is. Az eszköz júliusi biztonsági frissítéssel debütált, noha több eszközre már az augusztusi patch is megérkezett. A Samsung azon kevés gyártók közé tartozik, amely legalább csúcstelefonjaira már röviddel azután kiküldi a legújabb javításokat, hogy a Google elérhetővé teszi azokat. Sajnos a "vanilla" Android felület átrajzolásáról a cég még mindig nem tudott leszokni, a házon belül fejlesztett TouchWiz UI ugyanakkor szerencsére évről évre letisztultabbá válik.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A kezelés, illetve a felület válaszideje ahogy egy hasonló csúcskészüléktől elvárható, félelmetesen gyors, minden pöccre indul, az idei csúcs-Exynos bármiféle gondolkozás nélkül, tisztességesen végzi a dolgát. Előre telepített szoftverek terén sem fogta magát vissza a gyártó, a Note 7-re a Samsungtól megszokott repertoár került, a jól ismert S Health fitneszappal, illetve a Gear okosórák társalkalmazásával az élen, de olyan alapalkalmazások is felkerültek a listára, mint a cég fájlkezelője, hangrögzítője, illetve saját alternatív alkalmazásboltja.

Akárcsak a kijelzőt, mára az eszköz kameráját sem kell bemutatni, a legújabb Note ugyanazt a szenzort kapta, amelyet a Galaxy S7-ből is megismerhettünk. A 12 megapixeles, optikai képstabilizációval megtoldott kamera gyönyörűen teszi a dolgát, a fókuszt rendkívül gyorsan megtalálja, és mind nappal, mind pedig este, gyér fényviszonyok között szép képeket készít. Kissé csalódást okozott ugyanakkor a telefon akkumulátora. Félreértés ne essék, a telep egyáltalán nem teljesít rosszul, kényelmesen kibír egy erősen meghajtott munkanapot, átlagos használat mellett pedig másfelet is, és 4 óra felé közelítő kijelzőidőt produkál. Ez jónak mondható, ugyanakkor nem emelkedik ki úgy a mezőnyből, mint például a területen kellemes meglepetést okozó Sony Xperia X - annak dacára, hogy a 3500 mAh kapacitású telep az eddigi legnagyobb, ami Note-ba került. Szerencsére a töltés kifejezetten gyorsnak mondható, saját töltőjével kevesebb mint egy óra alatt teljesen feltölthetjük a telefont - a vállalat készülékeinek történetében először USB Type-C aljzaton keresztül. A Note 7 a vezeték nélküli töltést is támogatja.

A Samsung új zászlóvivője nem mentes a hibáktól, ezzel együtt azonban egyértelműen a gyártó eddigi legjobb készüléke. A dizájn abszolút prémium hatást kelt, a teljesítménybe egyáltalán nem lehet belekötni, a biztonsági frissítések is rendszeresen érkeznek az eszközre, aki pedig akár kicsit is szeret jegyzeteket, skicceket firkálgatni vagy akár komolyabb rajzokkal is megpróbálkozni az 5,7 hüvelykes kijelzőn, egész biztosan el lesz ragadtatva a stylus képességeitől. Az Android ökoszisztéma élére törni azonban nem olcsó mulatság, ennek megfelelően a készülék árcédulájára is csillagászati összeg került, az 289900 forintos ajánlott fogyasztói áron kerül a boltokba. Ez a legtöbbeknek valószínűleg jócskán túlmutat az új telefonra allokált büdzsén, aki azonban pénztárcát nem kímélve csapna le az piac aktuális élharcosára, ne keressen tovább, ebben a méretben ez a legjobb.

Frissítés: A Samsung ideiglenesen leállította a Galaxy Note 7 modellek értékesítését, miután több piacon is felmelegedő, sőt felrobbanó akkumulátorokról érkezett jelentés. A vállalat hivatalos állásfoglalása szerint globálisan 35 ilyen esetet regisztráltak, amelyek kapcsán beszállítókkal közösen már megkezdték a vizsgálatot - ennek lezárultáig a cég legújabb csúcsmodellje nem lesz kapható. Azoknak a vásárlóknak, akik már kézhez kapták a telefont, a következő hetekben a cég kicseréli készülékét.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról