Szerző: Gálffy Csaba

2016. augusztus 30. 12:30

Miért nem frissülnek a 2013-2014-es csúcstelefonok?

A Google, a Qualcomm és a telefongyártók között eltűnt az Android 7.0-s frissítés, úgy tűnik az alig kétéves telefonokra már nem érkezik meg az új főverzió - annak ellenére, hogy kifogástalanul fut.

Újabb Android-főverzió, újabb botrányos hozzáállás a frissítésekhez a gyártók részéről. A közzétett információk alapján ugyanis egyértelműen kirajzolódik, hogy az Android 7.0 (Nougat) kizárólag a 2015-ös csúcsmodellekre érkezik meg, a 2013-2014-es eszközök maradnak a rendszer korábbi kiadásain - találta az Android Authority.

Ki is a hibás?

Az egyelőre nem világos, hogy a helyzetért pontosan melyik szereplő is a felelős. Egyes források (például a MaximusHD főzőtt ROM készítője) szerint a csúcsmodellekben általában használt Qualcomm Snapdragon chipekhez a lapkagyártó nem készíti el a frissített, garantáltan Nougat-kompatibilis grafikus meghajtót, emiatt a rendszer nem is támogatott ezeken a chipeken.

A helyzetet árnyalja, hogy a Sony Xperia Z3 és Z3 Compact az utolsó percig részt vett a Nougat béta-tesztelésében, a negyedik fejlesztői előzetes még elkészült ezekre a telefonokra, az ötödik előzetes és a stabil kiadás azonban már nem érkezett meg. Márpedig ezek a telefonok a Snapdragon 801-re épülnek, a béta operációs rendszert pedig kifogástalanul futtatták a visszajelzések szerint. Ezért roppant meglepő Zingo Andersen, a Sony minőségbiztosítási mérnökének bejegyzése, amely szerint előre nem látott "műszaki és jogi" akadálya volt a Nougat kiadásának, amelyeket a Sony nem tudott megoldani.

Erre lesz Android Nougat (General Mobile 4G)...

Ola Olsson Sony-fejlesztő annyit tett hozzá a beszélgetéshez, hogy "Szomorú, de nem szeretnénk a mutogatós játékot játszani, ami azt jelenti, hogy a műszaki korlátokról többet nem mondhatunk. Ha nagyon akarnánk Android N-et kínálni a Z3(c)-n, akkor sem tehetnénk meg. Legalábbis ha szeretnénk teljesíteni a Google CTS-t". Ez utóbbi a Google Compatibility Test Suite, amely azt ellenőrzi, hogy az egyes androidos API-k pontosan úgy működnek a gyártói implementációkban, ahogy működniük kell. Ez a teszt garantálja, hogy a fejlesztők ugyanúgy programozhatnak minden androidos eszközre, így őrizve a platform egységét. A CTS-t a Google úgy kényszeríti ki, hogy a Play Services-t csak olyan eszközökre licenceli, amelyek teljesítik a teszteket. Eszerint tehát a Google tagadja meg a CTS-t a frissített Z3-tól valamilyen okból kifolyólag?

Erre akkor lenne oka, ha a hardver az Android 7.0 valamilyen kritériumának nem felelne meg, mondjuk a CPU-t vagy a GPU-t tekintve. Erre utaló jelek azonban nincsenek: ugyan a 800/801 csak az ARM utasításarchitektúra 32 bites verzióját támogatja, ez igaz olyan eszközökre is, amelyekre viszont elérhető lesz a Nougat. Ugyanígy a GPU sem szűk keresztmetszet: megkapja ugyanis a 7.0-t az Android One programban részt vevő General Mobile 4G telefon, amely harmatgyenge Adreno 306-ot használ. Ezzel funkciókban azonos, azonban annál jóval erősebb a nem támogatott Snapdragonok Adreno 320 és 330 GPU-ja - így biztosan nem okoz inkompatibilitást.

Tehát a fentiek alapján egyértelműnek tűnik, hogy valamelyik szereplő üzleti döntése a frissítés megtagadása. Ez lehet a Qualcomm, amely most nehéz pénzügyi helyzetben van és rászorul arra, hogy mesterségesen keltsen keresletet az újabb generációs processzorai iránt, de ugyanígy lehetnek a mobilgyártók is, amelyek szintén a hardvereladásokban mérik a sikert.

És hogy pontosan lássuk miről van szó: a listáról jelen állás szerint olyan eszközök maradnak le, mint az LG G3, a Samsung Galaxy S5 és Note 3, a már említett Sony Xperia Z3 és Z3 Compact, a HTC One M8, a Huawei P7 és P8, a lista pedig hosszan folytatható.

Google és a mesterséges köd

Míg a windowsos ökoszisztémában minden szereplőnek viszonylag egyértelmű szerepe van, pontosan rögzített támogatási ciklussal, ilyen az androidos világban nincs. Az Intel például egyértelműen leszögezi, hogy a Sandy Bridge generációs processzorokon már nem támogatja a Windows 10-et. Így a felhasználó pontosan tudhatja, hogy nem a PC-gyártó és nem a Microsoft a felelős azért, ha a rendszer telepítését követően a Wi-Fi vagy a grafikus egység meghajtója kékhalálba kergeti a gépet.

...erre viszont nem (Samsung Galaxy Note 3).

A transzparencia nagyon fontos, hiszen így a felhasználó ezt az információt be tudja építeni a vásárlási döntésbe. A fenti példa szerint ha elégedetlen az Intel GPU-k támogatási ciklusával, akkor dönthet az AMD mellett, amely 2008-2009-ig visszamenőleg nyújt Windows 10-es támogatást a grafikus egységeihez, miközben az Intel 2011-2012-nél húzza meg a küszöböt. Az APU-k oldalán még egyértelműbb a helyzet, az AMD az összes eddig kiadott CPU+GPU lapka esetében támogatja a Windows 10 futtatását.

Az Android esetében azonban ez az információ nem áll rendelkezésre, így nem tudni, hogy a chipgyártó termékeit érdemes kerülni a jövőben, esetleg a telefongyártó (OEM) szabotálja üzleti okokból a frissítést, vagy épp a Google vágja a saját rendszere alatt a fát. És persze ne feledkezzünk meg a mobilszolgáltatókról sem, amelyek szintén gátolják néha a frissítések kiadását. Az információ hiányában azonban a piac nem tudja kivetni a rosszul viselkedő szereplőket - így nincs is ösztönzés a gyalázatos támogatási politika megváltoztatására.

És ugyan az egyes frissítések elmaradásáért nem közvetlenül a Google felel, az igen kártékony homály fenntartása viszont egyértelműen a cég sara. Végső soron a Google, mint az Android ökoszisztéma gazdája a felelős azért, hogy ezt az információt a felhasználók számára egyértelművé tegye és közölje, melyik szereplő fúrta meg a frissítéseket.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Nexusok esetében ráadásul sokkal egyértelműbb a kérdés, mert ott a Google nem csak az operációs rendszerért, hanem a frissítésekért és a hardveres alapokért is felel. Ha a Nexus 5 nem kapja meg a Nougat frissítést, az azt jelenti, hogy a Google nem kötötte ki szerződésben a Qualcomm felé a támogatási ciklust, így a chipgyártó teljes joggal tagadja meg a friss meghajtók elkészítését.

Tény, hogy a Google jó előre leszögezte, a Nexusok számára a megjelenést követően 18 hónapig garantált a friss Android főverziók kiadása, biztonsági frissítésekre pedig ennek dupláját, 36 hónapot vállal a cég. A főverzió-garancia a Nexus 5 esetében 2015 októberében járt le, a Google tehát nem szegett ígéretet - ez persze nem jelenti azt, hogy ne hagyta volna magára a vásárlókat.

A fentiek fényében sajnos azt kell mondani, hogy ha valaki e 18 hónapnál tovább is szeretne rendszeresen frissített, naprakész operációs rendszert futtatni a telefonján, akkor egyelőre csak az Apple platformján talál igénye meghallgatásra.

Az Android Nougat (7.0) újdonságairól itt írtunk részletesebben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról