Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 26. 15:09

Új csúcs-Honorral támad a Huawei

A Honor 8 zászlóshajó-közeli vasat kapott: a dupla kamera, a Kirin 950 chip és az ujjlenyomat-olvasó is ott van a repertoárban, a gyártó ráadásul az árral sem szaladt meg túlzottan.

Újabb Honor modellt villantott fel a Huawei, a kínai gyártó fiatalokat célzó almárkája a hagyományos Huawei készülékeknél jóval merészebb formaterv mellett ár-érték arányával igyekszik kitűnni a tömegből - nincs ez máshogy a vállalat júliusban bejelentett, a nagyközönségnek a napokban bemutatott Honor 8-cal sem. A készülék több tekintetben is a Huawei jelenlegi zászlóvivőjét idézi, a hátlapi ujjlenyomat-olvasótól a dupla kameráig, ráadásul a motorháztető alatt dolgozó hardver is közel olyan erős, mint a csúcsmodell esetében - mindezt jelentősen barátságosabb árcédula mellett.

Az éllovas P9-cel való közeli rokonság már a kijelzőnél jól látható, a Honor 8-ban is egy Full HD felbontású, 5,2 hüvelykes panel kapott helyet, 423 PPI pixelsűrűséggel. A gyártók körében manapság egyébként egyre divatosabb újra visszatérni az olcsóbb, 1920x1080-as panelekhez, még a csúcskészülékek esetében is, miután a felhasználók túlnyomó többségének, 5 hüvelyk környéki képátló mellett az extrém felbontású kijelzők nem nyújtanak érdemi pluszt, legfeljebb azok profitálhatnak a csillagászati pixelsűrűségekből, akik gyakran használják telefonjukat VR szemüvegek lencséi mögött. Legutóbbi élmodelljeivel egyébként a Sony is ezt az utat választotta, az Xperia X-et mi is kipróbáltuk.

Az Honor 8-ban  a Huawei házon belül fejlesztett, HiSilicon Kirin 950 precesszora teljesít szolgálatot, négy 2,3 gigahertzen ketyegő Cortex-A72 és négy 1,8 gigahertzes Cortex-A53 maggal. A chip nem a cég legerősebb modellje, az jelenleg a P9-ben dolgozó Kirin 955, nemrég azonban még a 950 vitte a pálmát, ez került például a cég tavalyi Mate 8 csúcstelefonjába is, amelyben magunk is meggyőződtünk a lapka impresszív teljesítményéről, az az idei felső kategóriában is szinte biztosan állja majd a sarat. A chip mellett igény szerint 3 gigabájt RAM és 32

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

gigabájt belső tárhely, vagy 4 gigabájt memória és 64 gigabájt tárterület található.

Az eszköz hátoldalán a P9-ből megismert szempárhoz nagyon hasonló kameraduó ül, ugyancsak 12 megapixeles felbontással, noha a Leica logó itt már lemaradt a szenzorok mellől. A piacon manapság több kétkamerás konstrukciót is láthattunk, amelyek különböző irányvonalakat képviseltek, ilyen volt a P9 mellett például az LG G5 kamerarendszere is. A Honor 8 esetében a gyártó vélhetően ugyanazt a megoldást alkalmazza, mint a P9, azaz az egyik kamera "hagyományos", míg a párjában egy monokróm szenzor lapul, amely a színszűrők híján jóval több fényt enged be, így látványos dinamikatartományú képek készíthetők vele. Az eszközben egy ígéretes, 3000 mAh kapacitású akku kapott helyet, a telep az idei trendeknek megfelelően már USB-C aljzatról tölthető.

A fiatalos külső jegyében a Honor 8 élénk színű üvegborítást kapott, a hátlapot fedő üvegpanel közepe táján pedig az ujjlenyomat-olvasó sem maradt ki. A szenzor, akárcsak a fentebb már említett LG G5 esetében, lekattintható, ugyanakkor itt nem bekapcsológombként funkcionál, ahhoz a felhasználó lényegében tetszőleges funkciót rendelhet. Ami a szoftvert illeti, az Android 6.0 fölül a Huaweitől megszokott EMUI felület 4.1-es verziója erről a modellről sem maradt le.

Látszik, hogy a Huawei a Honor 8-cal igyekezett minél versenyképesebb árat megszabni, és az árcédula a fenti hardverhez képest valóban egészen barátságosra sikerült, noha a "killer deal" kategóriát még nem üti meg. Az eszköz kisebb RAM-mal és tárhellyel szerelt verziója 140, a 64 gigabájtos modell pedig 150 ezer forintos ajánlott fogyasztói áron lesz kapható - ez reális ár a közel-csúcshardverért.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról