Szerző: Gálffy Csaba

2016. augusztus 26. 14:29

Windows 10 a webkamerát, a Kindle a Windows 10-et fekteti

Egyelőre egyáltalán nem zökkenőmentes a Windows 10 Anniversary Update rajtja, a Microsoft már több nagyon komoly kompatibilitási hibát is elismert. Gond van a webkamerákkal és a Kindle-ekkel is, de a PowerShell fontos funkciói is csorbultak. Mi lesz így a bizalommal?

Azonnal kékhalált okoz, ha a felhasználó a Kindle-t a naprakész Windows 10-es számítógéphez csatlakoztatja - ismeri el már a Microsoft is a ZDnetnek. "Tudatában vagyunk, hogy kis számú Kindle Voyager és Paperwhite ekönyv-olvasó váratlan viselkedést okoz, ha az Anniversary Update telepítése után Windows 10-es számítógépre kötik. Dolgozunk jelenleg is egy frissítésen, amely megoldja ezt a problémát." - fogalmaz a Microsoft közleménye.

Sajnos nem ez az egyetlen súlyos kompatibilitási probléma a ráncfelvarráson átesett Windows 10-zel, az Anniversary Update webkamerák millióit végezte ki, köztük olyan népszerű modelleket, mind a Logitech egyes gyártmányai. A probléma oka a thurrot.com szerint, hogy az Anniversary Update az USB-s kamerák esetében kizárólag a YUY2 kódolású videós kimenetet engedélyezi, az általánosabb MJPEG-et és H.264-et nem. Ennek tünete, hogy a webkamera, amely eddig működött, az Anniversary Update telepítését követően rövid idő, kb. egy perc után kimerevedik és nem mutat többé videót. A döntést a Microsoft előbb megvédte, majd a probléma mértékét látva hátraarcot (és javítást) ígért.

A visszajelzések szerint a felhasználók haragja jelenleg nem is a Microsofton csapódik le, hanem a Logitechen és a különböző csevegőappok fejlesztőin, a frissítést telepítő felhasználók őket hibáztatják a hirtelen használhatatlanná vált videohívások miatt. Ez nyilván roppant zavaró végfelhasználók számára is, de abszolút elfogadhatatlan céges környezetben, ahol adott esetben komoly összegekért vásárolt videós platformok váltak működésképtelenné a frissítés után. A Thurrot.com által idézett Microsoft-fejlesztők szerint várhatóan a szeptemberi kumulatív frissítés megoldja majd a problémát, addig azonban a regisztrációs adatbázis módosítása az egyetlen lehetőség a működő webkamera visszaállítására, a pontos lépésekért érdemes felkeresni az oldalt.

Néz, de nem lát.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Harmadikként pedig a PowerShell problémája hozható fel, amely szintén az Anniversary Update nyomán csorbult: egy hiányzó .MOF fájl miatt nem működik a PowerSheell Desired State Configuration funkciója, amelyet a rendszergazdák a nagyvállalati környezetek üzemeltetésére használnak. A Microsoft blogján közzétett (azóta törölt) bejegyzés szerint a KB3176934-es Windows frissítés miatt minden DSC művelet "Invalid Property" hibával áll le emiatt, egy hiányzó bináris miatt pedig az implicit távoli hozzáférés (implicit remoting) sem működik. A törölt bejegyzés szerint a problémát az augusztus 30-i frissítéssel javítja a Microsoft, a "kellemetlenségért pedig elnézést kér".

Telemetria vajon mi?

A helyzetet az teszi egészen szürreálissá, hogy a Microsoft a bétás Windows 10-et egészen átfogó telemetriai alrendszerrel látja el, amely a felhasználó utolsó mozdulatát is közvetíti a központ felé. A gyűjtött adatok között pedig természetesen a stabilitásra, fagyásra, nem működő hardverekre vonatkozó információ is megtalálható, ennek fényében pedig a redmondi fejlesztőknek egészen biztosan rendelkezésre állt az információ: a rendszer bizonyos körülmények között instabil.

A telemetriát (amely nem csak a bétás, hanem a stabil kiadásnak is része, igaz, picit visszafogottabb kiadásban) a Microsoft úgy magyarázta, hogy arra a minőség emelése miatt van szükség - elkerülni például a Vista kapcsán sokat emlegetett stabilitási problémákat. A webkamerák és a Kindle példája azonban mutatja, hogy hiába a telemetria, az adatokat a cég nem forgatta vissza a minőségellenőrzésbe, így a felhasználó magánszféráját úgy sérti meg a Microsoft, hogy cserébe semmit nem biztosít.

Bizalom nélkül nem megy

A Microsoft a Windows 10-zel felültette az operációs rendszert a Windows-as-a-Service modellre: vagyis rendszer csak egy van, amelyet a központ folyamatosan, automatikusan frissít, a felhasználónak csupán annyi dolga van, hogy élvezze ezt. A cég nem hagy lehetőséget a frissítések megválogatására, egyetlen kumulatív patchben kapnak helyet a funkcionális módosítások, biztonsági és stabilitási javítások is.

Elvben ez a modell tényleg a felhasználót szolgálja: a számítógép üzemeltetésével nem kell foglalkozni egyáltalán, a Microsoft mindent megold saját hatáskörben, csupán néha újra kell indítani a gépet. Ennek azonban az a feltétele, hogy a frissítések kifogástalanul működjenek, és így tényleg ne kelljen törődni azokkal. A fenti példák azonban újra mutatják, hogy egyelőre súlyos problémák terhelik a Microsoft fejlesztési folyamatait, amelyek a szoftver minőségében is kiütköznek - ennek levét pedig a végfelhasználók isszák meg. Újra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról