Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 25. 11:30

A VMware felhasználóit halászná el a Microsoft

Ingyenes Windows Server Datacenter licencekkel próbálja elcsábítani a VMware ügyfeleit a Microsoft. A vállalat egy online kalkulátort is készített, hogy a felhasználók kiszámíthassák a Hyper-V-vel megspórolt összegeket.

Egyre elszántabban próbálja Hyper-V-re csábítani a VMware felhasználókat a Microsoft: a vállalat korlátozott ideig ingyenes Windows Server Datacenter licenceket ad azoknak az ügyfeleknek, akik Hyper-V-re váltanak - és Software Assurance előfizetést is vásárolnak. Hogy a megoldással egy-egy cég mennyit spórolhat, azt a Microsoft online TCO (Total Cost of Ownership) kalkulátorával próbálja szemléltetni, amelyben összehasonlítja saját árazási és licencelési konstrukcióit a VMware-ével, majd az adott vállalat saját igényeit figyelembe véve megbecsüli annak éves költségeit, azokat pedig egy grafikonon is összehasonlítja.

A virtualizációs megoldások terén a redmondi cég igyekszik egyre inkább bebetonozni a pozícióját, a piacon továbbra is erős VMware-rel szemben azonban nincs könnyű dolga, még a rivális magas árait figyelembe véve sem. A Microsoft helyzete ugyanakkor nem is esélytelen, ahogy azt a The Register is kiemeli, korábban a VMware is elismerte, hogy a szervervirtualizáció mára már nem számít dinamikusan növekvő üzletágnak, ennek megfelelően a cég a vSphere fejlesztésénél is lassan visszatekeri a potmétert.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Microsoftnál egyébként már a Windows Server 2016 is a küszöbön van, mely az új üzemeltetési trendeknek megfelelően magonkénti licencelésre vált - ez egyes esetekben áremelést is jelenthet, például a legalább kétfoglalatos, illetve tíz vagy annál több maggal dolgozó processzorokkal szerelt szervereknél. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a termék a Datacenter mellett Standard kiadásban is megjelenik, a kettő között azonban már nem csak a szerverenként használható virtuális gépek számában lesz különbség: a Datacenter verzió többek között az Azure hálózat- és tárolókezelési technológiáiból is kap, illetve fejlettebb virtuálisgép-védelmet hoz majd.

A termék rajtjára Microsoft szeptemberben rendezett Ignite konferenciáján számíthatunk, párhuzamosan a System Center 2016 megjelenésével. A vállalat VMware-ostromló kedvezményét az érdeklődő ügyfeleknek mintegy tíz hónapjuk lesz kihasználni, az akció idén szeptember 1-től, egészen jövő június végéig használható ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról