Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 24. 11:44

Végleg búcsúzik a Codie

Nem sikerült talpra állnia az elmúlt hónapokban egyre inkább válságban lévő Codie-nak: a programozásoktató robotot fejlesztő magyar startup pénzügyi nehézségek miatt volt kénytelen lehúzni a rolót.

Szomorú véget ért az ígéretesen induló haza tech-startup, a Codie története. A szórakoztató programozásoktatást ígérő, lánctalpas robot mögött álló csapat Facebook oldalán jelentette be hivatalosan, hogy a megfelelő erőforrások híján nem dolgozik tovább a projekten, illetve rövidesen a cég felszámolását is megkezdi. A poszt szerint elsősorban a pénzügyi korlátok miatt dőlt be a kezdeményezés, a csapat sajnálatát fejezte ki amiért nem sikerült viszonoznia a vásárlók bizalmát, és mindenkinek megköszönte a támogatást.

Az már jó ideje nem volt titok, hogy akadtak problémák a Codie háza táján, legutóbb áprilisban írtunk róla, hogy a cég egyre ingatagabb lábakon áll, annak dacára, hogy a projekt kezdőlökését megadó IndieGogo kampányban kitűzött támogatási összeget a startup számottevően túl is teljesítette, és közel 100 ezer dollárt kalapolt össze. A rajt tehát kifejezetten magabiztosra sikerült, mikor azonban a termékek leszállítása következett, a cég már csak nehezen tudta tartani a lépést a megrendelésekkel, az eszközök több száz előre fizető felhasználóhoz egyáltalán nem jutottak el.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A cégnek a gyártáson túl a kis robothoz tartozó oktatószoftver fejlesztésével is komolyan meggyűlt a baja, az iOS-es appot nem sikerült a korábbi ígéreteknek megfelelően elkészíteni, így azok sem jártak sokkal jobban, akiknek a cég leszállította a robotot - az lényegében csupán egy lánctalpas távirányítós autóként funkcionálhatott. A szoftveres fennakadás oka, hogy a cég az aránylag nagyszámú megrendelés miatt szinte minden erőforrását a gyártásnak szentelte (összesen mintegy kétezer eszköz legyártása volt tervben), de a feladatba ennek ellenére végül beletört a foga. Saját szoftver híján végül a csapat egy Scratch-alapú oktatófelület bevezetését is fontolóra vette, a már ismert és népszerű programozásoktató platformmal PC-ről lettek volna irányíthatók a lánctalpas jószágok.

A folyamatos csúszás miatt a cég áprilisig szinte minden tartalékát felélte, így csak újabb befektetőkkel folytathatták volna a munkát - azonban mint látszik a mentőcsomag végül nem érkezett meg, a Codie pedig így kénytelen lehúzni a rolót. A startup vége azért is kifejezetten szomorú, mert a vállalat a tavalyi hivatalos rajt környékén még igazi hazai sikersztorinak ígérkezett: a projekt korai verziója egy évvel korábban a Microsoft Magyarország Imagine Cup döntőjén is vitte a pálmát, illetve tavaly az Innovációs TechShow fődíját is sikerült besöpörnie - és ahogy a közösségi finanszírozásból összegyűjtött, tisztességes összegből látszik, sok vásárló látatlanban is letette a voksát a termék mellett.

A válságot a cég egyébként jobban is kommunikálhatta volna, a késéseket hosszú hallgatások kísérték, a cég végül áprilisban, röviddel a helyzetét taglaló cikkek (köztük fentebb említett írásunk) megjelenése után, egy Facebook posztban beszélt egyre baljósabb helyzetéről, illetve közölte, vásárlóit emailben tájékoztatta a projekt aktuális állásáról. Ezután újabb hallgatás jött, a következő Facebook poszt viszont már a cég tegnap feltett búcsúközleménye volt.

A közleményben a csapat kitért rá, hogy miután több hónapig fizetés nélkül igyekeztek megmenteni a startupot, a sikertelen próbálkozások után végül mindenkinek új munkahely után kellett néznie, mára pedig nem maradt alkalmazott a cégben. Az ügyvezető ennek megfelelően a tulajdonosok jóváhagyásával hamarosan elindítja a hivatalos felszámolást. Annak kapcsán, hogy mi lesz azoknak a megrendelőknek a pénzével, akik nem kapták meg (illetve már nem is fogják) a terméket, a közlemény úgy fogalmaz: "A felszámolás során a hitelezők és teljesítetlen megrendelések kifizetése az értékesíthető céges vagyon mértékéig a törvényben meghatározott módon és sorrendben történik; ennél pontosabb, egyéni információt egyelőre nem tudunk mondani. Mindent megteszünk azért, hogy az összes teljesítetlen megrendelés árát visszafizessük."

A Codie tehát végleg búcsúzik, a projektnek legfeljebb a már leszállított, ám megfelelő szoftver híján nem túl hasznos robotok állítanak emléket. A csapat mindenesetre korábban megnyitotta a termékhez tartozó Bluetooth-os vezérlő API-t, így a vállalkozókedvűek Bluetooth 4.0-képes eszközökre maguk is fejleszthetnek hozzá klienst.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.