Szerző: Hlács Ferenc

2016. augusztus 22. 12:15

Elvesztik támogatásukat a Chrome appok

Windows, Linux és macOS alatt is megszünteti a Chrome appok támogatását a Google. A szoftverek által kínált lehetőségeket már a web is biztosítja, azokat ráadásul kevesen is használják. Az alkalmazásoknak még két évük van az említett platformokon.

Nyugdíjba küldi a windowsos, linuxos és macOS-es Chrome appokat a Google, miután mára felzárkóztak a felhasználói igényekhez azok a webes technológiák, amelyek hiányosságait a böngészőre építő alkalmazásplatform volt hivatott pótolni. A Chrome appok hamarosan csak a cég asztali rendszerén, Chrome OS-en lesznek elérhetőek. A keresőóriás három éve indította el Chrome alkalmazásokat, amelyek olyan, akkor böngészőből még normál weboldalakon keresztül nem elérhető funkciókat tettek elérhetővé, mint az értesítésküldés, az offline munka vagy épp a dedikált hardverekhez való csatlakozás.

Számos hasonló funkcióhoz azonban a fejlesztőknek már nem kell feltétlenül a Google platformjára támaszkodniuk - arról nem is beszélve, hogy a kezdeményezés a Chrome böngésző felhasználói között sem vált túl széles körben elterjedtté, a cég szerint máig a Windows, macOS és Linux rendszereket használók nagyjából 1 százaléka használja aktívan a Chrome appokat. A Google ennek megfelelően elkezdi a szoftverek támogatásának leépítését, azt várhatóan a következő két év folyamán teljesen felszámolja az említett három platformon.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az első változások várhatóan az idei év végéhez közeledve lépnek életbe: a következő egy-két hónapban a fejlesztők még publikálhatnak minden rendszeren elérhető Chrome appokat, ennek a lehetőségét azonban a Google a tervek szerint még idén megszünteti - az eddig közzétett appok ugyanakkor továbbra is használhatók maradnak, illetve fejlesztőik frissítéseket is kiküldhetnek hozzájuk. Év végétől a platformhoz tartozó alkalmazásboltba feltett új szoftverekhez csak a Chrome OS-es felhasználók férnek majd hozzá, 2017 második felében pedig Windows, Linux és macOS alatt a Chrome Web Store-ból teljesen eltűnik az említett appok szekciója. A tervek szerint 2018 elején a korábban telepített alkalmazások sem működnek majd tovább.

A vállalat azt javasolja a fejlesztőknek, hogy a minél előbb kezdjék meg a Chrome-os alkalmazásaik webes migrációját. Ahogy a Google is rámutat, továbbra is előfordulhatnak olyan alkalmazások, amelyek funkcionalitását a webes alternatívák egyelőre nem tudják megfelelően visszaadni, ezek fejlesztőit a cég arra bátorítja, hogy jelezzék felé igényeiket, a keresőóriás pedig ennek megfelelően alakítja majd a kiadásra váró, új funkciókat hozó API-k prioritásait - a vállalat addig is olyan alternatívákat ajánl az appkészítők figyelmébe, mint az ismert Chomre-kiegészítők vagy az Electron, netán NW.js platformok.

Két éven belül tehát a Chrome appok egyedüli otthona a Chrome OS lesz, a három nagy platform felhasználói pedig egy a közösség döntő többsége számára fölösleges funkcióval karcsúbb, egyszerűsített böngészőt kapnak. Nem lenne meglepő ugyanakkor, ha idővel még Chrome OS-ről is eltűnnének az említett alkalmazások, hiszen a Google a közelmúltban hozta el az androidos szoftverek támogatását a rendszerre, utóbbiak pedig a Chrome-os appokénál jóval kiterjedtebb, ráadásul a mobileszközökről már jól ismert ökoszisztémát hoznak, amelyben a felhasználók nagy része már otthonosan mozog.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról