Szerző: HIRDETÉS

2016. augusztus 22. 09:57

Fujitsu tárolórendszerek kicsiknek és nagyobbaknak

Az Eternus DX sorozat belépőszintjén három termék található, melyek kis- és középvállalatoknak kínálnak egyszerű és költséghatékony tárolási alternatívákat.

Az ETERNUS DX S3 sorozatú, hibrid (flash és hagyományos lemezes meghajtókat kombináló) tárolókat 2014 végén mutatta be a Fujitsu. A kínálatban kis-, közép-, és nagyvállalatoknak szánt megoldások egyaránt vannak, a széles portfólió a kifejezetten olcsó belépőkategóriától egészen a csúcskategóriáig terül szét. A cég ráadásul mindezt egyedi architektúra helyett nagyteljesítményű, de standard felépítés mellett kínálja, így a Fujitsu úgy tudja alacsonyan tartani az árakat, hogy közben a sebességen és az üzemeltetés egyszerűségén sem esett csorba.

Az egységes architektúra legalább három hatalmas előnnyel jár: egyszerűsített menedzsment, központosított adatvédelem, skálázódás és befektetésvédelem. Az egységes szoftverplatformból fakadó egyszerűsített menedzsmentnek hála a rendszergazdáknak nem kell többféle felületet vagy konfigurációs lehetőséget megtanulniuk, nincs szükség termékspecifikus specialistákra, akik elássák magukat egy adott architektúra rejtelmeiben. Az ETERNUS DX lehetővé teszi egy szervezet számára, hogy az infrastruktúráját sztenderdizálja, ami azzal kecsegtet, hogy kevesebb adminisztrátor gyorsabban fogja tudni ellátni ugyanazokat feladatokat. Mindehhez a Fujitsu további segítségként lehetővé teszi a vállalatnál található összes ETERNUS DX rendszer egyetlen felület alóli, központi elérését.

A második, elsősorban inkább a közép- és nagyvállalatok számára előnyös lehetőség, hogy az egységes architektúra utat nyit a különféle tömbök közti replikációra is, így például a kisebb DX tömbök replikációs célként használhatják nem csak egymást, de a közép- vagy csúcskategóriás rendszereket is. A felhasználók számos replikációs mód közül választhatnak a legkisebb rendszerektől kezdve, így például folyamatos tükrözés, ütemezett snapshot tükrözés, delta snapshotok, illetve készülhetnek teljes vagy delta historikus snapshotok adat-visszaállítási célzattal.

Az egységes architektúra harmadik nagy előnye a szabad skálázhatóság lehetősége. A Fujitsu hivatalosan is támogatja a különböző tömbök leállás nélküli fejleszthetőségét egy magasabb kategóriás termékvonal felé. Ez szó szerint azt jelenti, hogy egy vállalat kezdésként telepíthet egy maximum 144 lemezig skálázódó, relatíve szerényebb vezérlőkkel felszerelt DX100 S3 rendszert, majd később (például a futtatott alkalmazás méretének vagy I/O-igényének növekedése miatt) azokat DX500 S3 vezérlőkre cserélheti – elég a vezérlőket frissíteni, a diszkfiókok maradhatnak.

ETERNUS DX60 S3

A sorozat aktuális legkisebb, az abszolút belépőszintet képviselő tagja a DX60 S3, ezt a modellt kifejezetten a kis infrastruktúrát igénylő SMB-knek, azaz kis- és középvállalatoknak szánja a Fujitsu, a tároló ideális választás lehet például kisebb virtualizációs projektekhez.

Elődjéhez, a DX60 S2-höz viszonyítva számos ponton kínál előrelépést a DX60 S3. A maximális tárkapacitás 384 terabájtra nőtt. Ez 96 darab 2,5 hüvelykes, vagy 48 darab 3,5 hüvelykes meghajtóból állítható össze, az egyes meghajtók számára pedig gyorsabb csatolókat kínál a DX S3, a SAS vezérlőre már a szabvány 6 Gbps-os verzióját támogató meghajtókat is meg tudja hajtani. E mellett a Fibre Channel (FC) is gyorsult, 4 mellett már a 8 gigabites tempó is támogatott.

Az elődhöz viszonyítva ugyancsak extra a thin provisioning támogatás. Ezzel a tárolóeszköz az alkalmazások és a felhasználók számára a tényleges fizikai kapacitásánál nagyobb köteteket is tud láttatni, a tényleges kapacitás logikai túlfoglalásának lehetősége pedig javítja a tárolókihasználtságot. E mellett természetesen a rendszer minden fontos RAID szintet támogat (0, 1, 5, 1+0, 5+0, 6), illetve olyan funkciók is jelen vannak, mint a diszkek közötti dinamikus adatmigrációt megvalósító RAID Migration, vagy az adatintegritást garantáló Data Block Guard adat-védelmi funkció. A Drive Patrol a diszkek megbízhatóságát növeli, a háttérfolyamat folyamatosan visszaolvassa az adatokat, hiba esetén pedig újraépíti a hibás blokkokat úgy, hogy azokat ugyan arra a diszkre, de más helyre írja vissza.

A tároló egy vagy két kontrollerrel is kérhető, melyek mindegyikén Pentium processzor található, a gyorsítótár kapacitása pedig legfeljebb 4 gigabájt lehet. Végül, de nem utolsó sorban, a DX60 S3 árban is jobb mint a DX60 S2, az újabb modell ugyanis elődjénél olcsóbb.

ETERNUS DX100 S3

Eggyel feljebb, a belépőszint következő lépcsőjén található a DX100 S3, a DX60-hoz mérten háromszor nagyobb, 1152 terabájtos maximális tárkapacitással. Mindezt 144 meghajtóból lehet összeállítani, melyek ugyancsak SAS 6 Gbit/s felületen csatlakozhatnak a vezérlőkhöz, amikből itt is két darab lehet. A Fibre Channel gyorsabb mint a DX60 esetében, az interfész a 4 és 8 gigabites átviteli tempó mellett a másodpercenkénti 16 gigabitet is támogatja. Ezen felül még 10 Gbit/s-os FCoE (Fibre Channel over Ethernet), 1/10 Gbit/s-os iSCSI, illetve 10 Gb Ethernet csatolót is kínál a tároló, utóbbit 4/8/16 porttal.

RAID szintek támogatásában a DX100 S3 a DX60 S3 képességeit kínálja (0, 1, 5, 1+0, 5+0, 6), miközben természetesen támogatja a kisebb modellnél felsorolt funkciókat, beleértve thin provisioninget is. A DX100 S3 további extrákat kínál, ilyen például a REC (Remote Equivalent Copy), mely többek között katasztrófa után helyreállításánál lehet hasznos. Segítségével két telephely között lehet Fibre Channel vagy iSCSI interfészen átmásolni a tároló akár teljes tartalmát.

Mivel a modellben szabadon keverhetőek a flash és merevlemezes tárolók, ezért szintén támogatott az automatikus tárolórétegzés (AST), melynek logikája egyszerű, de hatékony: egy modern tárolóban változatos sebességű, kapacitású, késleltetésű, árú egységek vannak, melyek közül a szoftver választhatja ki, hogy milyen adat milyen meghajtóra kerül. Így más rétegre kerülnek a biztonsági mentések, a céges dokumentumok és az adatbázisok, attól függően, azokra milyen gyakran és/vagy milyen céllal van szükség. A DX100 S3 SAN-ként (Storage Area Network) és SAN NAS-ként (Network Attached Storage) is használható - utóbbi opcionális.

ETERNUS DX200 S3

A belépőszint csúcsán a DX200 S3 található, mely az ETERNUS DX paletta egyik legjobb ár/érték arányú tagja. A modell teljesítménye is említésre méltó, a tárológyártók által életre hívott Storage Performance Council szervezet SPC-1 benchmarkjában a DX200 S3 all-flash kiépítésben (28 db 400 gigabájtos meghajtót használva) 200 ezer IOPS felett teljesített az eszköz. Ennek alapján a berendezést elsősorban a nagy IO-igényű alkalmazások alá ajánlja a Fujitsu - tipikusan ilyenek a virtualizált környezetek, a nagymennyiségű adaton végzett analitika, illetve a klasszikus értelemben vett vállalati informatikán kívül a mérnöki-tudományos feladatok.

A DX200 S3 legfeljebb 264 meghajtóig bővíthető (és mindegyik lehet SSD), a fiókok egyenként 24 meghajtót képesek fogadni, a maximális tárolókapacitás pedig 1584 terabájt lehet. A tároló egy vagy két kontrolleres kiépítésben is rendelhető, és természetesen utólag is bővíthető a kétvezérlős opcióra. Az eszköz 12 Gbps SAS interfész segítségével próbálja meg elérni, hogy ne legyen a belső adatutakon "forgalmi dugó", a külső csatlakozás pedig 16 Gbps FC, 10 Gbps FCoE vagy 10 Gb Ethernet lehet.

Van, amikor a "szimpla" biztonsági mentés nem elég, és az üzleti kritikus folyamatok az elsődleges tároló kiesése (például hardveres meghibásodás vagy áramszünet miatt) esetén sem állhatnak le a hiba elhárításáig. Az ETERNUS DX200 S3 erre a tárolóklaszterezés (storage clustering) által nyújt megoldást. Így egy második tároló és egy klasztervezérlő beiktatásával valós idejű adattükrözés valósítható meg úgy, hogy az adattükrözés során megmaradnak a beállított szolgáltatási szintek (QoS, quality of service) és tárolórétegek (storage tiering).

A szükség esetén automatikusan végrehajtott failover (feladatátvétel) az alkalmazások számára teljesen transzparens módon történik, utólagos manuális beállításmódosításra (például elérési útvonalak) egyáltalán nincs szükség az elsődleges tároló helyreállása esetén a failback hasonló módon megy végbe. Természetesen ezeket a folyamatokat manuálisan is el lehet indítani (például tesztelés vagy karbantartás miatt).

[A Fujitsu Technology Solutions Kft. megbízásából készített anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.