Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 5. 09:29

Egyszerűen villámgyors az Nvidia Titan X

Hozta az elvárt előrelépést az új Titan X, a csúcskártya ellentmondást nem tűrően állt az élre, az új modellt már 4K-val sem lehet komolyan megakasztani.

Piacra került az Nvidia két héttel ezelőtt bejelentett új csúcskártyája, a Titan X. A megjelenés apropójából az első tesztek is felbukkantak, így kiderülhetett mire képes az 1200 dolláros videokártya. Nagy meglepetés nincs, az újdonság jóformán mindent agyonver, kérdőjelek csupán az üldözőbolyhoz mért előnyben vannak.

A júliusi bejelentés során az Nvidia kiemelten beszélt a gépi tanulásról, játékos kemény mag mellett ugyanis az amatőr kutatókat is célozza a Titan X. Szerencsére már a kártya ezen képességeit is górcső alá vették, a Facebook egyik alkalmazottja az AlexNet képcsoportosítóval próbálta kideríteni az új és régi Titan X közötti különbséget.

A végeredmény meggyőző lett, 63 és 101 százalék közötti előnyt mutatott az új Titan X. Bár a két kártyához eltérő cuDNN (CUDA Deep Neural Network) könyvtár tartozott (a Maxwell-alapú modellhez a 4-es, a Pascal-alapú kártyához pedig az újabb, 5-ös verziót használta a tesztelő), mindez valószínűleg nem jelentett hátrányt a korábbi kártyának. Az újabb verzió jellemzően Pascal-specifikus optimalizációkat tartalmaz, amiből a korábbi Titan X nem tudna profitálni.

A közvetlen elődhöz mért különbség a játékok alatt is megmaradt, itt viszont érdekesebb a GTX 1080-hoz viszonyított eltérés, amire például a Tom's Hardware tesztje is jól rávilágít. A méréseket jellemezően magasabb, WQHD és UHD (4K) felbontásban végezte az oldal, kisebb felbontásban már gyakorlatilag értelmetlen egy ilyen kártya vizsgálata. A Titan X előnye 4K felbontásban nagyobb, amire a szélesebb, 384 bites memóriabusz tűnik a legvalószínűbb magyarázatnak, itt jön ki jobban a GTX 1080-hoz viszonyított 50 százalékkal magasabb, 480 GB/s-os maximális sávszélesség jótékony hatása.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Ez számszerűen nagyjából 27-38 százalékos különbséget takar a GTX 1080-hoz képest, ami még a legmagasabb részletességi beállítások mellett is megfelelő játékélményt biztosít 4K felbontásban. A szóban forgó tesztben a legalacsonyabb, 27 fps-es minimum értéket a The Division alatt produkálta a Titan X, ami még mindig megüti a játszható szintet.

Fogyasztásban és zajszintben jellemzően az előd értékeit hozta a kártya ami nem meglepő, a hűtés felépítése és a TDP érték is hasonló. A GPU maximális hőmérséklete 85 Celsius körül áll meg, a teljes rendszer fogyasztása 263 wattnál, a zajszint pedig 37 decibelnél tetőzik a hexus.net tesztje szerint.

Kinek érheti meg?

Érthető módon az 1200 dolláros ár sokakat azonnal elriaszthat, ráadásul ár/teljesítmény tekintetében jellemzően pocsék eredményeket produkál, de ez a kategória nem erről szól. A csillagászati ár mellett vitathatatlan, hogy jelenleg a Titan X a leggyorsabb egy GPU-s videokártya, aki pedig pénzt nem kímélve 4K felbontást és a magas grafikai részletességet szeretne, annak most kétség kívül ez lehet a legjobb választás.

A játékosok mellett ott a másik célközönség, a gépi tanulással foglalkozó otthoni, amatőr kutatók szűkebb csoportja. Bár a kártya ezen a téren is remekel, bizonyos esetekben jobban megérheti felhős számítási kapacitást bérelni, aki viszont bármilyen okból napi több órában használná a kártya ezen képességét, annak hosszú távon megtérülhet a Titan X ára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról