Szerző: Asztalos Olivér

2016. augusztus 4. 13:30

Ráfázhat az óvatoskodásra a MediaTek

Megtörténhet a MediaTekkel a legkisebb rossz, a termékek iránti kereslet felülmúlhatja a tajvani processzortervező előzetes elvárásait, így a cég várhatóan nem tudja majd kielégíteni a partnerek igényeit.

Ritka problémába futhat bele a MediaTek, a tajvani processzortervező alulbecsülte az igényeket, ezért a következő két negyedévben várhatóan nem tudja kielégíteni a partnerek megrendeléseit, hiánycikk lehet a Helio alkalmazásprocesszor. A tervező óvatos hozzáállása mellett szintén problémát jelent a TSMC szűkös gyártókapacitása, a legnagyobb bérgyártó 16 nanométeren továbbra sem tud minden igényt kielégíteni.

A vállalat arról egyelőre nem beszélt, hogy jelen állás szerint mennyivel maradhatnak el az igényektől, az év első felében elért számokból viszont lehet következtetni. A MediaTek 110 millió chipet szállított le az év első negyedévében, mely szám a második negyedévre körülbelül 20-30 százalékkal, 135-145 millióra emelkedett. A tajvani cég már utóbbinál is nagyobb keresletre számít a harmadik negyedévben, a prognózisban szereplő 145-155 milliós darabszám további nagyjából 7 százalékos növekedést jelentene, az év szezonálisan rendre legerősebb, utolsó negyedéve pedig még ennél is nagyobb igényt hozhat.

A Mediatek februárban jelentette be a Helio P20 rendszerchipet, a processzor pedig nagyobb sikert aratott mint amire a tajvani cég előzetesen számított, a keresletet elsősorban két kínai cég, a Vivo és az Oppo húzta meg. Ez önmagában remek hír, a vártnál nagyobb igény viszont limitált szabad gyártókapacitás esetben problémát jelenthet, ami jellemzően a legfrissebb félvezetőgyártási eljárásoknál fordul elő.

A Helio P20 a TSMC 16 nanométeres gyártástechnológiáján készül, mely jelenleg a bérgyártó legfejlettebb megoldása. Ennek megfelelően a gyártástechnológia kihasználtsága közel 100 százalékos, a bérgyártó csak a korábban jó előre lefoglalt kapacitással képes kiszolgálni ügyfeleit, miközben a vállalat folyamatosan bővíti és fejleszti üzemeit, a korábbi (pl. 20, 28 nanométeres) technológiához épített gyártósorokat 16 nanométerese állítja át.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A tajvani chiptervező korábban túl óvatos lehetett a gyártási igények megállapításánál, melynek korrigálásához hónapokra lehet szükség. A cégnek ebben olyan konkurens megrendelőkkel kell(ene) szembenézni mint az Apple (A9, A10), a Microsoft (Xbox), vagy az Nvidia (Pascal), ráadásul a hírek szerint utóbbi vállalat ugyancsak nagyobb kapacitásra pályázik, ergo kihasználatlan 16 nanométeres gyártósorokra még jó darabig biztosan nem lehet számítani.

Célkeresztben a Qualcomm és a növekedés

A vártnál nagyobb kereslet még mindig a legkisebb rossz ami egy processzortervezővel történhet, a Mediatek pedig jó esetben tanult a történtekből. Erre utalhat, hogy a cég próbál előre menekülni, a következő generációs termékek már 10 nanométeren készülnek. A tízmagos Helio X30-at jövő év első felére ígéri a vállalat, amit az év további részében újabb 10 nanométeres processzorok követhetnek.

A Mediatek ezzel továbbra is a Qualcomm piacára pályázik, amiből tavaly már sikerült is részesedést lopnia a cégnek. E mellett ugyancsak optimizmusra adhat okot, hogy az idei évre több mint 25 százalékos bevétel növekedéssel számol a Mediatek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról