Szerző: Hlács Ferenc

2016. július 29. 11:54

Már bárki fejleszthet modulokat a Moto Z-khez

Ígéretes jövőt vetít előre a Lenovo frissen kiadott hardveres fejlesztőkészlete, amelyet moduláris Moto Z készülékeihez szán. Plusz szenzorok, kijelzők, sőt, akár Raspberry Pi kiegészítők is feltűnhetnek a csúcstelefonokon.

Hamarosan feltűnhetnek az első új kiegészítők a Lenovo legújabb Moto csúcsmodelljeihez, a vállalat ugyanis megkezdte a hátlapi modulok készítéséhez szánt fejlesztőkészletek árusítását. Aki lemaradt volna az okostelefonok június eleji rajtjáról, a gyártó két új zászlóshajója, a Moto Z és Moto Z Force modellek moduláris kialakítást kapnak. Noha sajnos nem a Google-től megismert, korai Project Ara koncepcióra kell gondolni, a készülékekre kvázi hátlapként csatlakoztatható modulok nem teszik lehetővé lényegi hardverkomponensek cseréjét, az egységsugarú telefonos kiegészítőknél mindenesetre számottevően kiterjedtebb funkcionalitást adnak.

A telefonok bejelentésekor a Lenovo néhány modulról már lerántotta a leplet, ezekkel masszívabb hangszórók vagy plusz akkumulátor adható a telefonhoz, illetve egy a vezeték nélküli töltést lehetővé tevő kiegészítő is elérhető. Az érdeklődő fejlesztők ugyanakkor mától ezeknél jóval fantáziadúsabb modulokat is létrehozhatnak, a frissen kiadott Moto Mods Development Kit (MDK) segítségével. A csomagban egy a kompatibilis modellekhez való elektronikai, illetve mechanikus csatlakozást biztosító referenciakeret (a kiegészítők mágnesesen, illetve egy apró retesz segítségével rögzülnek a telefon hátlapjához), valamint egy Moto Mod mikroprocesszor (MuC) is található. A fejlesztői modulok egy microUSB, illetve két USB-C portot is kaptak, az USB 2.0 és 3.1 eszközökhöz való csatlakozáshoz, illetve a firmware debugginghoz.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A csomagba egy perforált prototípuskészítő NYÁK lemez is került, nemes egyszerűséggel Perforated Board néven amely 26 sorban vezeti ki a telefonon lévő 80 pines modulcsatlakozó tűit, hogy azok könnyebben elérhetők legyenek a forrasztópákával támadó fejlesztők számára. Talán még izgalmasabb a HAT Adapter Board, amellyel a fejlesztők egy sor, a Rasberry Pi lapkákhoz használt, már létező HAT modul csatlakoztathatnak a kiegészítőhöz, azon keresztül pedig a telefonokhoz. A HAT Adapteren a szabványos 40 tűs header, illetve a 15-15 tűs kijelző- és kameraheader is megtalálható, így segítségével extra szenzorokkal vagy akár képernyőkkel is felszerelhető a telefon.

A Lenovo a fentieken túl négy Personality Card névre hallgató egységet is kiad, ezek lényegében olyan referenciaeszközök, amelyek különböző alapvető kiegészítők működését hivatottak átláthatóvá tenni a fejlesztők számára. Ezek az Audio Personality Card, amely a hangszórók integrációját mutatja be, az akkuk beépítését szemléltető Battery Personality Card, a háttérvilágítással szerelt kijelzők működését ismertető Display Personality Card (amelyben első ránézésre egy a Moto360 okosórákból ismert kerek kijelző található), illetve a Temperature Sensor Personality card, amellyel a hőmérséklet-érzékelők beépítése sajátítható el. A kártyák egy mozdulattal beilleszthetők a referenciamodulokhoz adott keretbe és használatba is vehetők, továbbá természetesen a hozzájuk tartozó firmware is nyílt, szabadon boncolgatható.

A 125 dollárért megrendelhető fejlesztői csomag komoly lehetőségeket nyit meg a területen, a Moto Z modellek lehetnek az első okostelefonok, amelyek valóban izgalmas új funkciókat hoznak majd moduláris felépítésükkel - a Raspberry Pi kiegészítők előtti nyitás különösen ígéretes lépés a cég részéről, hiszen a kis PC köré már most is hatalmas fejlesztői közösség csoportosul.

A koncepció persze még így is messze van a három éve a Project Ara keretei között felvázolt modularitástól, amely az extra funkciók helyett a lényegi hardverelemek, mint a processzor, kijelző vagy a kamera cseréjét is lehetővé tette volna, ezzel az egy-egy elavult komponens miatt leváltott készülékek problémáját is megoldva. Azóta ezt az ambíciót sajnos a Google is feladta, az Ara bár jelenlegi állás szerint piacra kerül, nem tud majd többet modularitás terén mint a Moto Z-k, sőt a fenti MDK alapján lehet, hogy még jobban is járnak a terület után érdeklődők, ha a Lenovo készülékeit választják. Október környékén várhatóan Magyarországon is elindul az új Moto modellek forgalmazása.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról