Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 28. 09:30

Behozná 3D NAND-os lemaradását a WDC-SanDisk

A rétegek további növelésével próbálja behozni gyártástechnológia hátrányát a WDC-Sandisk. Ebben sokat segíthet a most bejelentett 64 rétegű NAND-dal, már csak a tömegtermelést kellene időben beindítani.

A kísérleti gyártás fázisába lépett a SanDisk és a Toshiba közös fejlesztésű, legújabb NAND lapkája. A BiCS3 elnevezésű megoldás azért izgalmas, mert abban már 64 rétegen helyezkednek egymásra a cellák, ezt a paramétert tekintve pedig a jelenlegi mezőnyben vezetőnek számít a fejlesztés. A bejelentés üzleti szempontból is érdekes, hisz az már a Western Digital neve alatt történt, a merevlemezeiről ismert vállalat néhány hónapja zárhatta le a SanDisk felvásárlását.

A BiCS3 TLC típusú, azaz cellánként három bitet tárol. Első körben a fejlesztés 64 rétegen 256 gigabites (32 gigabájt) kapacitást nyújt, a tömeggyártás felfutása után pedig erre várhatóan rádupláznak, 512 gigabites lesz a legnagyobb kapacitású lapka. Ezekből természetesen több, jellemzően nyolc pakolható egyetlen NAND chipbe, ily módon utóbbival 512 gigabájtos komponenseket dobhat majd piacra a cég.

A már kísérleti gyártásban lévő 256 gigabites lapka önmagában nem számítana egyedülállónak, a Samsung már egy ideje szállítja hasonló kapacitású fejlesztését, ugyanakkor ez "csak" 48 rétegű. Utóbbi eltérésből adódhat, hogy a BiCS3 várhatóan kisebb lapkaméret mellett nyújtja a szóban forgó kapacitást, ami a gyártási költségekre van kedvező hatással. Optimális esetben a WDC-SanDisk a Samsungnál olcsóbban készíthetne egységnyi kapacitást, ugyanakkor az egy lapkára számított költségbe még számos tényező szólhat bele, a kihozataltól kezdve a volumenig. Ez kardinális kérdés, a NAND piacon egyre keményebb a verseny, az árzuhanás hónapok óta tart, az Intel részlege emiatt futott negatívba az előző negyedévben.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A gyártás a Toshibával közös, Yokkaichiben található üzemben zajlik, jelen állás szerint pedig az első szállítmányokat az utolsó negyedévben indíthatják útnak, a nagyobb volumenre pedig jövő év első felében számíthatnak a partnerek.

A Toshiba és a SanDisk még 2010-ben alapított NAND flash tervező és gyártó vegyesvállalatot, melynek 49,9 százaléka május óta a Western Digital tulajdonában van. A Flash Forward tavaly 1,34 millió szilíciumostyát dolgozott fel, ami 8,2 százalékos részesedést jelentett a világpiacon. A japánok márkanevével fémjelzett NAND chipek végül olyan népszerű termékekben landoltak mint az iPhone 6s, melyből több tíz milliót értékesített az Apple.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról