Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 19. 09:30

Az Apple A11-et is behúzta a TSMC

Úgy fest az Apple nem csak egy processzor-generációra ejtette a Samsungot, egyre valószínűbb, hogy a jövőre debütáló A11-es SoC-ra is kizárólagos szerződést kapott a TSMC.

Rendszeresen megversenyezteti a beszállítókat az Apple a különböző komponensek kapcsán, így szokott tenni a cég például az iPhone-t hajtó chipekkel kapcsolatban is. A tajvani források szerint az ősszel piacra kerülő Apple A10 alkalmazásprocesszor után a jövőre érkező A11 is a TSMC gyártósorain készül, a Samsung pedig hoppon maradt. Az Economic Daily News szerint az Apple és a tajvani bérgyártó exkluzív szerződést kötött, tehát a Samsung ebből is körből is teljesen kimarad, a már két generációra szóló kiesés miatt pedig milliárdos nagyságrendű bevételtől eshet el a dél-koreai vállalat.

A hír nem számít nagy meglepetésnek, már februárban arra tippeltünk, hogy az Apple legalább két generációra szerződött a TSMC-vel, így valószínűleg kedvezőbb feltételeket alkudhatott ki, olcsóbban kaphatja a lapkákat mintha a Samsunggal is megegyezett volna. Az ügyről legutóbb májusban szivárgott információ, a Digitimes szerint az A11 ekkor érte el a tape-out fázisát, mostanra pedig már a próbagyártást is elkezdődhetett.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Míg az A10 az A9-nél is alkalmazott 16 nanométeres FinFET+ gyártástechnológián készül, addig a jövőre érkező A11-et már 10 nanométeren gyártják majd, ami utat nyithat egy nagyobb mértékű gyorsulás előtt. Hasonló váltásból legutóbb 50-90 százalékos előrelépést préseltek ki az Apple mérnökei, az A9 végül ennyivel bizonyult gyorsabbnak az A8-nál. Gyártástechnológiai váltás nélkül ekkora ugrást kvázi lehetetlen elérni, így a közeljövőben megjelenő A10 majd csak 10-20 százalékkal múlhatja felül elődjét, az A9-et.
Az Apple mellett a Xilinx, a MediaTek, illetve a HiSilicon még biztosan épít terméket a TSMC 10 nanométeres eljárására.

Bár pénzügyileg minden bizonnyal az egybeszállítós modellel jár jobban az Apple, ez a modell kockázatokat is hordoz magában. Amennyiben a gyártás bármilyen okból kifolyólag leáll vagy akadozik, a lapkákból hiány alakulhat ki, ami továbbgyűrűzhet a készülékek gyártásához is. Erre elsősorban az vadiúj gyártástechnológiák esetében van nagyobb esély, de szintén galibát okozhat egy természeti katasztrófa, amire Tajvanon bőven akad példa. A szigetországban legutóbb év elején volt egy komolyabb földmozgás, mely többek között a TSMC egyik üzemében is károkat okozott.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról