Szerző: Asztalos Olivér

2016. július 15. 11:41

Megjött az első asztali OLED monitor

Hamarosan piacra kerül a Dell első 4K OLED megjelenítője, mely utat nyithat az okostelefonokból már régóta ismert panelek monitoros terjedése előtt.

Hamarosan megvásárolható lesz a Dell első asztali OLED monitora. A januári CES-en felbukkant kijelzőnek márciusban kellett volna megjelennie, de a termék finomhangolása végül elhúzódott. A 30 hüvelykes UltraSharp Premium szériás monitor a szerves fénykibocsátó diódáknak hála több szempontból kimagasló specifikációkkal rendelkezik, viszont az összkép sajnos így sem makulátlan.

A 4K felbontás már önmagában nem újdonság, a 0,1 ezredmásodperces válaszidő, illetve a 400 000:1 tipikus kontrasztarány ellenben olyan, amire az LCD paneles monitorok a technológia alapvető sajátosságai (pl. háttérvilágítás) miatt nem képesek. Emellett a Dell terméke támogatja a 10 bites színmegjelenítést is, a felhasznált panel 1,07 milliárd szín megjelenítésére képes. Utóbbi 100%-os AdobeRGB és 97,8%-os DCI-P3 színtérlefedettség jelent, ami a professzionális felhasználóknak lehet fontos.

Mindehhez a megcélzott piachoz képes szokatlanul magas, 120 Hz-es maximális képfrissítést társított a Dell, ami üdvözlendő, eddig ez jellemzően a játékosoknak szánt monitorok sajátossága volt. A tervezők úgy gondolták, hogy ebből már a professzionális piac egyes részei is profitálhatnak, a lehetőség például a 60 fps-nél magasabb képváltási gyakorisággal készült mozgóképek megjelenítésénél lehet igazán hasznos.

A pozitív képet némileg torzítja a csatlakozók kiosztása, ugyanis a hátoldalra csak egy USB Type-C, HDMI 2.0, illetve egy Mini DisplayPort 1.2 került. A lista alapján egyelőre nem tiszta, hogy miként lehet majd elérni 120 Hz-es képfrissítést 4K felbontás mellett, ehhez ugyanis már a DisplayPort 1.3-as verziója kellene, amit a Dell valamiért mellőzött. A megoldás kulcsát valószínűleg az USB Type-C rejti, ami a DisplayPort Alternate módnak hála képfolyamot is továbbíthat, ugyanakkor nem világos, hogy a magasabb frissítéshez elég lesz-e csak ily módon összekötni a PC-t és a monitort, vagy a DisplayPortot is be kell vonni, ami kétkábeles kapcsolatot jelentene.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Valószínűleg mégsem utóbbi tántorítja majd el a vásárlók többségét attól, hogy a sokak által hosszú évek óta várt OLED technológia végre az íróasztalra is felkerüljön. A monitorra ugyanis nettó 5000 dolláros ajánlott végfelhasználói árat szabott meg a Dell, ami alaphangon 1,8 millió forintos árcédulát jelenthet majd idehaza. A csillagászati összeg a konkurens modellek érkezésével valószínűleg jelentősen csökkenni fog, aminek várható mértékéhez elég megnézni az első 4K felbontású monitorok árát. Három éve ezeket még valamivel 1 millió forint fölött árultak, mely összeg mára nagyjából ötödére csökkent.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról