Szerző: Gálffy Csaba

2016. július 14. 18:09

Újabb antitröszt-eljárás alatt a Google

Egyre mélyebb slamasztikában a Google Európában. Az uniós versenyügyi hatóságok újabb területen nyitottak hivatalos eljárást, a gyanú szerint a cég az AdSense for Search hirdetési platform kapcsán is törvényt szeghetett.

Egy újabb területen is a Google üzleti gyakorlatát vizsgálja az Európai Bizottság - jelentették be ma a brüsszeli hatóságok. A gyanú szerint az amerikai vállalat visszaélt piaci erőfölényével és mesterségesen korlátozta a külső weboldalakat abban, hogy a Google hirdetési rendszere mellett a Google versenytársaitól is tudjanak hirdetéseket megjeleníteni.

"A Google sok innovatív terméket talált ki, amelyek megváltoztatták az életünket. De ez nem jogosítja fel a Google-t arra, hogy akadályozza más vállalatok esélyét a versengésre és az innovációra. [...] Gyanúnk szerint a Google hátráltatta a versenyt azzal, hogy a külső weboldalak esetében korlátozta a versenytársakat a hirdetések kihelyezésében, ami fojtóan hatott a fogyasztók választási lehetőségeire és az innovációra." - nyilatkozta Margrethe Vestager, az uniós versenyügyi biztos.

Vizsgálat alatt az AdSense is

A brüsszeli hatóságok most elküldték a Google-nek a formális kifogáslistát, vagyis tételesen azokat a vádakat, amellyel a céget gyanúsítják. A keresőcégnek most 70 napja van válaszolni ezekre. A potenciális bírság kiszabása még nagyon messzire, akár évekre lehet, a vizsgálat megkezdése azonban már önmagában nagyon súlyos lépés Brüsszeltől - még akkor is, ha ez nem jelenti még a Google bűnösségét.

A gyanú szerint az AdSense for Search kapcsán követett üzleti gyakorlat "lehetővé tette a Google számára, hogy az online keresési hirdetések piacán védelmezze domináns pozícióját". Ezzel pedig "megakadályozta meglévő és potenciális versenytársait, beleértve más keresőszolgáltatókat és online hirdetési platformokat abban, hogy belépjenek és nőni tudjanak ezek a fontos piacon".

A vizsgálat tárgya tehát nem a teljes AdSense platform, hanem annak egy része, az AdSense for Search. Ez a külső oldalakon kihelyezett Google keresődobozok monetizálására szolgál, a hirdetési bevételen a weboldal tulajdonosa és a Google osztozik. A Bizottság szerint az innen származó bevétel túlnyomó részét néhány nagyon nagy partner oldalán érte el a cég, ezek az úgynevezett közvetlen partnerek (direct partners), online újságok, telekom-szolgáltatók, online áruházak tartoznak ide.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Mivel vádolják a céget? A Bizottság szerint felmerült a gyanú, hogy a közvetlen partnerekkel kötött szerződésekben a Google megsértette az EU-s antitröszt-szabályozást bizonyos kitételek beemelésével. Bizonyos szerződésekben exkluzivitást követel, amely kiköti, hogy a partnerek nem húzhatnak be a Google versenytársaitól hirdetéseket. Továbbá a cég azt is kikötötte, hogy saját hirdetései prémium elhelyezést kapjanak, illetve milyen minimális számban jelenjenek meg, továbbá (feltehetőleg olyan szerződésekben, ahol nem szerepelt az exkluzivitás) a Google-hirdetések fölött vagy mellett nem kaphatnak helyet a versenytársak. A Bizottság szerint a Google jóváhagyási jogot kért a versenytársak hirdetéseihez, vagyis a partnereknek előbb beleegyezést kellett szerezniük, mielőtt módosíthatták a hirdetéseket.

Harmadik csapás

Vestager azt is bejelentette, hogy második körébe lépett az árösszehasonlító oldalak kapcsán korábban indult versenyügyi vizsgálat, így immár három különböző ügyben folyik vizsgálat a Google ellen. Mindhárom esetben az a végső vád, hogy a keresőpiacon élvezett masszív dominanciáját a szomszédos területeken arra használta, hogy hasonlóan domináns pozíciót szerezzen, a listán immár az árösszehasonlító oldalak és az Android-ökoszisztéma mellett a hirdetési piac is szerepel.

Az egyelőre nem világos, hogy ennek milyen pénzügyi kockázata van a Google számára, de elképzelhető, hogy a Bizottság fenntartja magának a jogot arra, hogy egy-egy ügyben külön is kiszabhassa a maximális bírságot, ami adott esetben sok milliárdos büntetést is hozhat a vállalat számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról