:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. július 5. 13:32

Magyarországra is megérkezett a hőkamerás CAT S60

Az okostelefonok között elsőként kap hőkamerát a CAT legújabb S60 csúcsmodellje. A vaskos, strapabíró készülék egy-két héten belül rajtol az áruházakban és a szolgáltatóknál.

Magyarországra is megérkezett a strapabíró telefonok új éllovasa, azaz a legújabb CAT-csúcsmodell. Az S60 névre keresztelt készülék a vállalattól megszokott módon igen masszívra sikerült, fő megkülönböztetőjegye azonban elődeivel ellentétben nem is a "páncélozott" ház, hanem a hátoldalon figyelő hőkamera.

Aki karcsú, az ingzsebben észrevétlenül megbújó telefonra vágyik rossz helyen keresgél, persze a CAT készülékénél nem is volt cél a diszkrét kialakítás: a mai mezőnyhöz képest határozottan vastag, 12,7 milliméteres házat simára csiszolt fém keret övezi, hátlapja pedig szénszálas borítást kapott. Az eszköz nem sok kétséget hagy afelől, hogy mostoha körülmények között is megállja a helyét, ahol egy iPhone vagy csúcs-Galaxy modell hamar elvérezne - a gyártó kifejezetten építkezésekre, illetve egyéb kültéri munkákhoz szánja a telefont. Az IP68 besorolás a cég neve mellett szinte alapvetőnek számít, a készülék ennek megfelelően teljes mértékben védett a por ellen, víz alatt pedig akár egy órát is kibír öt méter mélyen. Az ilyen mélységben való használathoz két dedikált retesz is került az előlapi hangszórók elé, amelyeket két apró kallantyút elmozgatva tudunk lezárni. Az S60 emellett rázkódás és ütésálló is.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ellenálló felépítés és az extra funkciók persze nincsenek áldozatok nélkül, hogy az eszközt értelmezhető áron tudja adni, a gyártónak a népszerű csúcstelefonokhoz képest valamelyest vissza kellett venni az alapspecifikációkból. A készüléken egy nem túl nagy 4,7 hüvelykes AHVA IPS panelt találunk, 720x1280 pixel felbontással, 312 PPI pixelsűrűséggel. Utóbbi bár elmarad a manapság népszerű QuadHD monstrumok értékei mögött, továbbra is éles képet ad, ráadásul miután a cég kültéri munkához tervezte a telefont, a fényerő is kifejezetten erős.

A kijelző mögött egy Qualcomm Snapdragon 617 található, négy darab 1,5 gigahertzes és további négy 1,2 gigahertzen ketyegő Cortex-A53 maggal, 3 gigabájt RAM társaságában. A belső tárhely mérete 32 gigabájt, amelyet microSD kártyával bővíthetünk. A hátlapi (hagyományos) kamera 13 megapixeles, az előlapon pedig egy 5 megapixel felbontású szenzor figyel. Miután hely van bőven, a gyártó nem spórolt az akkuval, az aránylag kis kijelzőhöz és nem túl nagy étvágyú processzorhoz egy tiszteletet parancsoló, 3800 mAh kapacitású telep társul, első blikkre tehát nem lesz probléma a gyorsan lemerülő telefonokkal.

A legizgalmasabb újdonság persze a hátlapon figyelő hőkamera - a CAT S60 az első mobiltelefon amely hasonló szenzort kap. A FLIR Systems által készített szenzor a CAT szerint számos területen hasznos lehet, segítségével vízvezeték-szerelők egyszerűen megtalálhatják a szivárgásokat, az épületek hőszigetelése is ellenőrizhető, de akár még állatorvosok is hasznát vehetik, az eszközzel ugyanis egyszerűen felmérhető a jószág vérellátása. A cég egyébként ezt modellt már nem csak munkáskesztyűs iparoskezekben, de akár vitorlásokon is el tudja képzelni - már nem feltétlenül csak másodlagos "gyűrős" telefonként.

A tervek szerint az S60 már a következő egy-két hétben piacra kerül, a nagy elektronikai áruházakon túl a szolgáltatók kínálatában is, noha magánszemélyeket célzó csomagokban jelen állás szerint csak a Telekom színeiben lesz elérhető. Vállalati konstrukciókban a többi szolgáltató is elérhetővé teszi az eszközt. A CAT S60 hazai ajánlott fogyasztói ára 220 ezer forint lesz.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.