:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 30. 14:10

Sebességrekorder mélytengeri kábelt adott át a Google

A 60 terabites sávszélességű FASTER vezeték Japán két prefektúráját és Oregont köti össze. A kábelt a Google öt óriáscéggel együttműködve húzta ki.

Startra kész és még ma szolgálatba is áll a Google Csendes-óceán alatt fekvő, frissen kihúzott optikai kábele, a beszédes nevű FASTER. A mintegy kilencezer kilométer hosszú vezeték Japán Chiba és Mie prefektúráit köti össze az egyesült államokbeli Oregon állammal, de további kapcsolatokkal is rendelkezik Los Angeles, Portland, Seattle és San Francisco Bay Area régió felé. A japán NEC által legyártott vezeték mögötti konzorciumban a Google mellett további öt világcég, a China Mobile International, a China Telecom Global, a Global Transit, a KDDI és a Singtel is ott van.

A FASTER nevének bátran hihetünk, ez ugyanis minden idők eddigi legnagyobb kapacitású tengeralatti kábele, pusztító, másodpercenkénti 60 terabites sávszélességgel. Ebből a Google várhatóan 10 terabitre teheti rá a kezét, amelyet a tervek szerint a Google Apps és Cloud Platform ügyfelek támogatására allokál majd. A frissen átadott infrastruktúrának a cég valószínűleg a rövidesen induló kelet-ázsiai Cloud Platform terjeszkedés során is hasznát veszi majd, főleg miután a kezdeményezés székhelye Tokió lesz. Az itteni ügyfelek a Google szerint gyorsabb adatátvitelben és visszanyesett késleltetési időkben is érezhetik majd, hogy a kábel szolgálatba áll.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

De nem csak a sebességnövekedés miatt előnyös az új kábel kihúzása, az ugyanis jobb redundanciát biztosít majd a földrengéseknek, szeizmikus mozgásoknak kitett ázsiai régióban, és segíthet a cunamik által sújtott területek hálózati kommunikációjának gyorsabb visszaállításában.

Ahogy a keresőóriás vonatkozó blogposztjában siet hangsúlyozni, a vállalat jó ideje komolyan összegeket fektet az internetinfrastruktúra fejlesztésébe, és ahogy fogalmaz, a Google volt az "első technológiai vállalat" amely tengeralatti kábelbe fektetett, utalva itt a 2010-ben átadott, ugyancsak a Csendes-óceán alatti, 7,68 terabites sávszélességű Unity vezetékre. A FASTER-rel kiegészülve immár összesen négy Google-féle adatkábel húzódik az óceánok alatt világszerte - ez a szám pedig a cég tervei szerint rövidesen tovább nő majd.

A FASTER ugyankkor nem sokáig tarthatja a globális sebességcsúcsot, 2017 októberére ígéri ugyanis a Facebook és a Microsoft a transzatlanti MAREA vezeték átadását: a 6600 kilométeres kábel brutális, 160 terabites sávszélességet ígér.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.