Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 29. 12:33

Nem fárasztja a processzort a Google Tangója

Heterogén végrehajtáson alapul a piacon debütáló Google Tango. A vállalat a Qualcomm-mal közösen megfelelő hatékonyságot ért el, ami a fogyasztás mellett a gyártási költségekre is kedvező hatással van.

Először taglalta Project Tangóhoz optimalizált megoldását a Qualcomm. A minél alacsonyabb fogyasztáshoz és CPU terheléshez a rendszerchip beépített feldolgozó egységeire támaszkodtak a tervezők, a cég állítása szerint pedig igen kedvező végeredmény született, melynek hála többé külső gyorsítóra sincs szükség.

Forradalmi megoldásról ugyan nem beszélhetünk, de örvendetes, hogy a lapkákba integrált különféle gyorsítókat egyre több területen tudják hasznosítani. Utóbbiak előnye, hogy relatíve kis terültet foglalnak, miközben a egyes számításokat a CPU-nál lényegesen gyorsabban hajtanak végre, töredéknyi fogyasztás mellett. A hátulütő, hogy az egységek felhasználási területe a CPU-khoz képest limitált, vagyis fixen néhány számításra vannak kitalálva, általános célú működésre nem képesek.

A Qualcomm a lapkák fogyasztásának rendszerint legnagyobb részéért felelő CPU mag(ok) helyett a beépített Hexagon DSP (digital signal processor) irányába terelte a képfeldolgozással kapcsolatos egyes számításokat. A végeredmény alapján így már csak kevesebb mint 10 százalék terhelést ró a CPU-ra a térlátáshoz kapcsolódó információk feldolgozása, miközben a lebegőpontos DSP a számítások nagyjából 35 százalékát végzi, ez pedig gyakorlatilag heterogén végrehajtást jelent. Az érzékelés és feldolgozás többi részért a sensor HUB és az ISP (image signal processor) felel.

Az ecsetelt megoldás a Qualcomm és a Google nagyjából másfél évnyi közös munkájának végeredménye. A kedvezőbb fogyasztás mellett további két nagy előnnyel bír a koncepció. Egyrészt nem szükséges hozzá speciális lapka, a vállalat a középkategóriás Snapdragon 652-t hozta fel példaként, de természetesen az aktuális csúcsmodell Snapdragon 820-szal is működhet a feldolgozás. Ebből egyenesen következik a második pozitívum, miszerint elhagyható a Project Tango prototípusában még helyet kapott Movidius Myriad VPU chip, ez pedig a gyártási költségek mellett a fogyasztásra is kedvező hatással van.

Tangónak hívja magát

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A koncepció tehát bármelyik újabb, Hexagon 500 vagy 600 DSP-t tartalmazó Snapdragon alkalmazásprocesszorral működhet, ami nagyban hozzájárulhat a Google fejlesztésének terjedéséhez. Elsőként a Lenovo Phab 2 Pro hozza el a vállalat második generációs térlátását, valamikor szeptember folyamán. A készülék a már említett Qualcomm Snapdragon 652-vel, illetve 4 gigabájt memóriával érkezik 500 dolláros áron.

Kezdődhet a tánc?

A Google még két éve mutatta be a Project Tango táblagépet, mely gyakorlatilag a vállalat térérzékelős projektjének prototípusa volt,így elsősorban fejlesztőknek készült meglehetősen vaskos, 1024 dolláros árcéduláért cserébe. A technológiának számos felhasználási területe lehet, a Google anno a videojátékok és a beltéri navigáció mellett a vakok és gyengén látók potenciális segédeszközét hozta fel példaként. Miután a rendszer folyamatosan, három dimenzióban érzékelik a környezetüket, így útmutatás mellett akár a váratlanul felbukkanó akadályokra is időben figyelmeztetheti tulajdonosát.

Az őszi konzumer debütálás a következő mérföldkő lehet a széles (vagy inkább szélesebb) körű elterjedés felé, melyhez ugyanakkor egyetlen készülék biztosan nem lesz elég. A Google most elsősorban azzal gyorsíthatná koncepciójának térhódítását, ha saját tervezésű készülékét is felvértezné a térlátási képességgel.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról