Szerző: Gálffy Csaba

2016. június 29. 09:30

Negyedterás microSD-vel jelentkezett a SanDisk

A Samsung után a Sandisk/Western Digital is jelentkezett saját 256 gigabájtos microSD kártyájával, amelyek elfogadható sebességet kombinálnak hatalmas kapacitással.

Nagy kapacitású, de szerény sebességű microSD kártyákkal jelentkezik a SanDisk - immár a Western Digital részeként. A két, negyed terabájtos kártya elsősorban az okostelefonokat célozza, ahol a microSD formátum követelmény - a profi felhasználásra ma is a nagyobb, teljes méretű SD-kártyákat érdemes használni. A SanDisk ezzel szorosan a Samsung nyomában lohol, a dél-koreai cég májusban mutatta be saját 256-os kártyáját, ennek szállításait pedig a hetekben kezdte meg.

A 256 gigabájtos kapacitást rögtön két kiadásban is elérhetővé tette a SanDisk, amelyeket sebesség mentén differenciál a gyártó. Mindkét kártya az UHS-I buszt használja, emiatt a maximális sebesség nem is haladja meg a szabvány által diktált mintegy 100 megabájtos másodpercenkénti átvitelt. Az Extreme kiadásnál az olvasási/írási sebesség 100/90, az Ultra modellnél 95/95 a gyártó specifikációja szerint - itt tehát érdemi különbség nincs. A minimális szekvenciális írási sebességnél viszont már kijön a különbség: míg az Ultra csak 10 megabájtot fogad másodpercenként, az Extreme már 30 MBps sebességet is biztosan átvisz, ez pedig a 4K-s videók rögzítésénél döntő tényező lehet.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A profi felhasználásra ma már elvárás az ennél gyorsabb átviteli sebesség, ezt az iparág már az UHS busz második kiadásával (UHS-II) teljesíteni is tudja, ez dolgozik a profiknak szánt eszközökben. Ez a szabvány 156 illetve 312 megabájtos másodpercenkénti átvitelre is képes, a most bemutatott Sandisk-kártyákból azonban kimaradt ennek támogatása. Így megcélzott piacnak marad a kevésbé igényes fotósok mellett az okostelefon-használók tábora.

A gyártó a kártyák árát is közzétette, az amerikai (nettó) ár a 256 gigabájtos SanDisk Ultra microSDXC Premium Edition esetében 150 dollár lesz, az Extreme kiadás pedig 200 dollárba kerül majd - ezzel alaposan alávágott a Samsung 250 dolláros árának a Western Digital. A piaci rajt kissé elhúzódik, az olcsóbb modell augusztusban, a drágább pedig a negyedik negyedévben lesz elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról