Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 28. 15:50

Saját márkás okostelefon piacra dobására készül Google

Még idén piacra dobja saját márkás okostelefonját a Google - állítja a Telegraph. A vállalat így sokkal határozottabb utat mutathat az androidos eszközök piacán, a lépés ugyanakkor kockázattal is jár.

Komoly újításra készül a Google az okostelefon-piacon, a keresőóriás most először költöztetheti teljesen saját tervezésű telefonra az Android operációs rendszert. A Telegraph értesülései szerint a vállalat már több szolgáltatóval tárgyal saját márkás okostelefonjának piacra dobásáról, mely még az idei év vége előtt megtörténhet. A lap szerint a lépéssel az Apple-lel szemben erősítené meg pozícióját a Google, követve a riválistól megismert, a hardvert és szoftvert is teljes mértékben lefedő stratégiát.

Már most is vannak telefonok, melyeket születését a Google felügyelte, illetve azok megtervezésében is szerepet játszott. Ezek a kvázi referenciatelefonként szolgáló Nexus széria modelljei, amelyekre az elmúlt időben több gyártópartner logója is felkerült. Ugyanakkor ezek a vállalatok még ha más eszközeikhez képest elenyésző mértékben is, de rajtahagyják kezük nyomát a készülékeken, több tekintetben keretek közé szorítva a vállalatot - ezek közül a keretek közül törhet ki most a keresőóriás, amennyiben beigazolódik a Telegraph forrásainak ígérete.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ez jelen állás szerint ugyanakkor nem jelenti a Nexus-vonal végét. Ahogy azt a Google vezérigazgatója Sundar Pichai az idei Code Conference rendezvényen elmondta, a cég a későbbiekben is folytatja a közös munkát a kiválasztott gyártópartnerekkel. Közülük legközelebb egyébként valószínűleg a HTC-ről hallhatunk majd, nem hivatalos információk szerint ugyanis a tajvani vállalat gyártja majd a következő Nexus modellt.

Noha egy saját telefon újdonság lenne a Google részéről, nem ez lenne a cég első saját tervezésű hardvere, sőt az első saját androidos eszköze sem: a gyártó tervezőasztaláról kikerült eszközök között ott vannak az ismert Pixel Chromebookok, illetve a hasonló márkanév alatt napvilágot látott, androidos Pixel C tablet is - a séma alapján nem lenne meglepő, ha a saját tervezésű telefonra is felkerülne a Pixel felirat.

Egy hasonló eszközzel a Google sokkal egyértelműbben vezethetné a gyártókat az Android számára kiszemelt jövő felé, ugyanakkor könnyen lehet, hogy a cég saját márkás eszközeinél már el kellene búcsúzni a Nexusokat sok esetben kiemelten vonzóvá tevő, barátságos árcédulától - hiszen nem csak egy cég saját csúcsmodelljéről lenne szó, de egy olyan zászlóshajóról, amely a teljes androidos telefonpiacnak utat mutatna.

Ne feledjük ugyanakkor, hogy a Google járt már pórul saját hardverrel, ilyen volt a 2012-es megjelenése után nem sokkal ki is vezetett, tévékhez szánt Nexus Q médialejátszó. Az eszközt a cégnek nem igazán sikerült elhelyeznie a piacon, sok rivális tévéokosító már ekkor többet tudott, ráadásul olcsóbban. A keresőóriás ugyanakkor tanult a leckéből, a drága "gombóc" utódjául szolgáló, annak közel 300 dolláros árához képest filléres Chromecast stickek már hatalmas sikert arattak.

Az biztos, hogy az utóbbi hónapokban a vállalat komoly hangsúlyt fektetett a hardveres kezdeményezésekre, melyeket egy új, összevont részleg alá rendelt. A divíziót a Motorolától nemrég távozott veterán, Rick Osterloh vezeti, a fentiek alapján pedig jó eséllyel első fő projektje épp a saját márkás telefon elkészítése lehet. A Google hagyományosan ősszel, október környékén leplezi le a legújabb Nexus modelleket, tavaly pedig ezen eseményén mutatta be az említett Pixel C-t is. Ha idén saját telefonnal is előáll, arra minden valószínűség szerint az őszi rendezvényen számíthatunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról