:

Szerző: Voith Hunor

2016. június 29. 10:30

Visszavesz a Windows 10 agresszivitásából a Microsoft

Jobb későn, mint soha. Az átalakulóművész-app végre egyértelmű felületet kapott – 11 hónappal a Windows 10 megjelenése után, és egy hónappal az ingyenes frissítési ciklus lejárta előtt.

A Microsoft a Windows 10 tavaly július végi piacra dobása óta meglehetősen agresszív kampányt folytatott az operációs rendszer minél gyorsabb terjesztésére. A cég próbálja minél tempósabbra hangolni az átállási folyamatot a "nagy töredezettségmentesítés" miatt – az elképzelések szerint a megjelenést követő 2-3 éven belül a Windows 10 különböző kiadásainak mintegy egymilliárd eszközön kéne futnia, ami a Microsoftnak karbantartási (frissítési) és fejlesztői (UWP) szempontból is jól felfogott érdeke.

A Microsofttól merőben szokatlan módszert – a rendszeres noszogatást, a felhasználók megszokásból adódó viselkedését, beidegződéseit kihasználó telepítési jóváhagyást – sok kritika érte (még az olyan "Microsoft-vérű" blogger-könyvszerzőtől is, mint Paul Thurrott), véleményünk szerint is joggal. Persze sokan vannak azok is, akik szerint ez csak kettős mérce, kukacoskodás, mert a Windows 10 egy modernebb és most még ingyen beszerezhető operációs rendszer, amit egyszerűen csak el kéne fogadni.

Azt azért érdemes megemlíteni, hogy a Windows 10 az előzetes kompatibilitási ellenőrzés ellenére olyan gépekre is települ, melyekben aztán jellemzően a hálózati adapter vagy a Wi-Fi megfelelő meghajtóprogram hiányában működésképtelenné válik. Az alapesetben erőltetett driverfrissítés is okozhat olyan gondokat, melyekkel egy kevésbé tájékozott felhasználónak alaposan meggyűlhet a baja. (Nekem használnom is kellett az erre kiadott letiltó eszközt, miután a Windows 10 Update mindenáron telepíteni akarja a hálózati adapteremet levélnehezékké degradáló drivert - a szerző.) Egy ilyen esetet egy amerikai felhasználó bíróság elé is vitt, és végül a Microsoft 10 ezer dollár bánatpénzt fizetett neki, hogy rövidre zárja az ügyet.

Érdekesen szemlélteti a vállalat hozzáállását a folyamathoz, hogy a Windows 7-re és 8/8.1-re települő Get Windows 10 funkción máig úgy 10-12 alkalommal változtatott – néha azért, hogy kijátssza a harmadik féltől származó blokkolókat (mint amilyen a GWX Control Panel), máskor pedig azért, hogy feljebb tornássza a sikeres (telepítést eredményező) noszogatások arányát.

A májusi, sokadik módosítás végül tényleg kiverte a biztosítékot: a telepítést felajánló és egyben ütemező párbeszédablak eltüntetésére szolgáló piros X-re kattintva a Windows elfogadottnak tekinti a felajánlott ütemezést, és elkezdi telepíteni a Windows 10-et. Ez egyértelműen a már említett viselkedési beidegződések rosszindulatú kihasználása, a Microsoft ugyanis később sehol nem említette, hogy ez csak egy, a tesztelésen átcsúszott UI-hiba lett volna. A lépés egy korábbi változatást emelt új szintre: akkor a párbeszédablak csak azonnali telepítési és időzítési lehetőséget kínált fel egyértelműen, és az elutasításra éppen a jól megszokott X szolgált.

"A felhasználói visszajelzések alapján"

A Microsoft a felzúdulás hatására visszavonulót fújt, és tegnap bejelentette a "telepítési élmény" (nem vicc, ez Terry Myerson, a Windows és Eszközök üzletág vezetőjének szóhasználata) újbóli változtatását. Ezt követően a párbeszédablak piros X-szel való kikapcsolása már nem jelent beleegyezést, és a felületen egyértelműen megjelennek az azonnali frissítésre, időzítésre és elutasításra vonatkozó választási lehetőségek.

Lassú munkához idő kell

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Így végre, a Windows 10 megjelenése után 11 hónappal olyan felületet kapott az alkalmazás, amilyennek a kezdetektől fogva alapértelmezettnek kellett volna lennie. A tavaly bejelentett, július 29-ig tartó ingyenes frissítési periódusból még egy hónap van hátra (a Microsoft ezt is hangsúlyozza minden kommunikációs csatornán) – hogy ezt követően mennyibe fog kerülni a váltás, még mindig nem tudni. Néhány nappal a határidő lejárta után, augusztus 2-án érkezik majd az idei Build konferencián beharangozott évfordulós frissítés (anniversary update).

Valószínűnek tartjuk, hogy a Microsoft a terjedési lendület megtartása érdekében, (az operációs rendszert már több mint 350 millió eszközön aktiválták) a sikerre való tekintettel meghosszabbítja az akciót, vagy csak jelképes összeget fog kérni a frissítésért. Minden egyéb lehetőség csak a korábban felvázolt üzletpolitikát rontaná.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.