Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 27. 15:47

Kisebb bakik rondítják az új GeForce-ok sikerét

Apró hibák piszkítanak bele a legújabb GeForce kártyák sikerébe. A problémák nem tűnnek végzetesnek, azok javítása valószínűleg nem igényel hardveres beavatkozást.

Már két kisebb, esetenként irritáló hibára derült fény a májusban bemutatott GeForce GTX 1080 és 1070-es grafikus kártyákkal kapcsolatban. A problémák egyike sem végzetes, ezek várhatóan szoftveres úton vagy a kártyák BIOS-ának frissítésével orvosolhatóak lesznek. A bakiknál kellemetlenebb lehet, hogy a kártyák alapjául szolgáló GPU-kból nem tud eleget gyártatni az Nvidia, így a két szóban forgó csúcskategóriás modell jelenleg hiánycikk a piacon.

Az első problémára még május végén derült fény, mely kizárólag a Founders Edition elnevezés alatt, felárral árult referencia kártyák ventilátorvezérlését érinti. Felhasználók panasza alapján a GTX 1080-as VGA-k ventilátora olykor önálló életre kel, és a komponensek hőmérsékletének komolyabb változása ellenére 2000-ről 3000-re emeli a fordulatszámot, majd vissza. A túráztatáshoz kellemetlen zaj társul, ami sokak számára zavaró lehet.

A másik, közelmúltban napvilágot látott probléma a GTX 1080 és GTX 1070 kártyák DVI kimenetét érinti. Amennyiben a felhasználó által beállított felbontás és az ahhoz tartozó frissítés 330 MHz-nél magasabb pixel órajelet eredményez, úgy a Windows bejelentkező képernyő helyét színes megjelenítési anomáliák veszik át, így ellehetetlenítve a rendszer indulását. A hiba valószínűleg nem sok felhasználót érinthet, mivel az említett pixel órajelhez 2560x1440-es felbontás és 81 Hz-nél magasabb képfrissítés, és természetesen DVI összeköttetés kell.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az iménti két, nem túl súlyos problémánál valószínűleg nagyobb fejtörést okoz az Nvidia számára a GPU ellátás stabilizálása. A hírek szerint ugyanis a TSMC egyelőre nem tud eleget gyártani a GP104 kódnevű grafikus processzorból, aminek egyenes következménye, hogy a GTX 1080 és a GTX 1070 jelenleg több webshopban is hiánycikk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról