Szerző: Asztalos Olivér

2016. június 27. 11:32

Bepereli a Qualcomm a Meizut

Elmaradt licencdíjak miatt ment neki a Qulacomm a Meuzinak. Az amerikai vállalat szerint a kínai gyártó mindeddig egy fillér licencdíjat sem fizetett, ez pedig nem csak törvényellenes, de egyenlőtlen viszonyokat is teremt.

Beperelte a Qualcomm az elsősorban okostelefonjairól ismert Meizut, az amerikai vállalat szerint ugyanis a kínai gyártó egyáltalán nem hajlandó megfizetni a rádiós licencdíjakat. A történet annak tükrében kissé ironikus, hogy a Qualcomm épp tavaly kapott Kínától egy közel 1 milliárd dolláros büntetés versenyellenes licencelési gyakorlatáért.

Az amerikai vállalat közleményében elmondta, hogy a Meizu eddig a 3G (WCDMA és CDMA2000) és 4G (LTE) rádiós technológiákhoz kapcsolódó licencekért sem fizetett. A Qualcomm emellett megjegyzi, hogy sokáig próbált tárgyalásokat folytatni a kínai gyártóval, aki a vállalat jóhiszemű hozzáállása ellenére sem hajlott semmiféle a megállapodásra, így az amerikai cég végső megoldásként Peking Szellemi Tulajdon Bíróságához fordult.

A Qualcomm szerint ugyanis mindez egyenlőtlen körülményeket teremtett a piacon, hisz a konkurensek fizetik a díjakat, ami természetesen az árazásban is megjelenik. A közlemény megjegyzi, hogy immár több mint 100 kínai gyártóval sikerült megegyezni a tavaly módosított licencelési feltételek alapján, a listán pedig a legnagyobb cégek is szerepelnek (pl. a Huawei).

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A Qualcomm még tavaly volt kénytelen módosítani szabadalmainak árazásán, miután 2015 februárjában egy 975 millió dolláros büntetés mellett erre kötelezte a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reform Bizottság. A vizsgálat még 2013-ban indult, a vád szerint pedig a Qualcomm eltúlzott licencdíjakat kért a 3G-s és 4G-s rádiós szabványokhoz kötődő, SEP (standard essential patents, az implementációhoz kötelezően licencelendő) szabadalmai után.

Az ilyen szabadalmakra a szereplők megállapodása szerint FRAND (fair, ésszerű és nem diszkriminatív) licencelési konstrukciót kell biztosítani, a kínai hatóságok szerint azonban a Qualcomm ezt nem tette meg, a gyártók felé túl magas licencdíjakat állapított meg. Az NFRB döntésének értelmében ezen módosítania kellett az amerikai cégnek, így a kínai belpiacon értékesített 3G-s és 4G-s készülékek után a licencdíjat csak az eladási ár 65 százaléka alapján kell megfizetni, 3G esetében 5 százalékot, 4G esetében pedig 3,5 százalékot. A chipgyártó továbbá 3G-s és 4G-s licenceit a korábbi gyakorlattól eltérően más, kapcsolódó szabadalmaitól külön kínálja a kínai vállalatoknak.

A Qualcommnak már korábban is meggyűlt a baja egyes kínai gyártókkal. A vállalat még tavaly jegyezte meg, hogy bizonyos kínai licencpartnerek a ténylegesen értékesített 3G és 4G képes eszközök számánál jóval kevesebbet vallanak be, hogy így alacsonyabb összeget kelljen fizetniük a Qualcomm felé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról