Szerző: Voith Hunor

2016. június 24. 15:50

Csak felhős lesz eleinte az Oracle Database 12.2

A szoftver következő verziója "cloud first" lesz, a helyben futtatható változat hónapokat is csúszhat.

Az Oracle gyakorlatilag hivatalosan is megerősítette azt, amit belsős forrásból egy beszélgetésen mi is hallottunk már néhány napja: a tavalyi OpenWorld konferencián bejelentett Database 12c Release 2, vagy rövidebb nevén 12.2 a megjelenését követő első, határozatlan időszakban felhő exkluzív lesz.

A vállalat adatbázis termékmenedzsmentjéért felelős alelnök, Penny Avril a CRN információ szerint egy Oracle felhasználói találkozón beszélt arról, hogy a Database 12.2 "cloud first", azaz üzletileg elsődlegesen felhős pozícionálással fog megjelenni, valamikor az év második felében. Avril azt már nem részletezte, hogy a szoftver helyben futtatható változatára mikor lehet számítani, és ezt az Oracle további kérdésre sem volt hajlandó kommentálni. A CRN forrásai szerint az eltolás néhány hónap, de akár több negyedév is lehet.

Tényleg a felhő az első

Az Oracle egy ideje már hangoztatja, hogy üzleti stratégiájának egyik alapköve a (konkurenseinél is hasonlóan épp végbemenő) felhős átállás. A cég nyáron alaposan átalakította értékesítőinek pénzügyi ösztönzői rendszerét, hogy azok a jelenlegi és leendő ügyfeleknek minél inkább a felhős szolgáltatásokat "nyomják". Az átalakulás látszik a pénzügyi eredményeken is, és jól mutatja, hogy az Oracle vezetősége miért is próbálja forszírozni a felhős termékeket: az egyszeri licenc- és hardvereladások meredek visszaesését a felhős bevételek egyelőre nem tudják kompenzálni.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A vállalat összforgalmának jelenleg közel 8 százalékát adják a felhős termékekből származó bevételek (tisztán szoftveres oldalon egyébként ez már kicsivel 10 százalék felett van), de összességében még mindig eltörpülnek a hagyományos termékek forgalmától. Larry Ellison cégalapító fenntartja, hogy az Oracle a következő években gyors ütemben fogja növelni felhős bevételeit, és reményei szerint cége a szoftver-mint-szolgáltatás piac legnagyobb szereplőjénél, a Salesforce-nál is előbb fogja elérni az évi 10 milliárd dolláros lélektani határt. Ehhez nem kis hátrányt kell majd ledolgoznia az Oracle-nek: míg a Salesforce legutóbbi pénzügyi évét 6,7 milliárd dolláros forgalommal zárta és a folyó évre 8 milliárdot meghaladó bevételt vár, addig az Oracle nemrég 2,85 milliárddal zárt, az előző évhez képest 36 százalékos növekedéssel – a tempót tehát jelentősen fokozni kell az álom beteljesítéséért.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.