Szerző: Voith Hunor

2016. június 24. 11:32

Számos új funkcióval bővül a Dropbox

A cég tovább erősít a biztosabb jövőt jelentő üzleti vonalon, de egyes funkciókat az ingyenes előfizetők is megkapnak. Mobileszközökön egyelőre csak az iOS-es alkalmazásban lesznek elérhetőek az újdonságok.

Újabb, elsősorban munkára hasznos funkciókat jelentett be a Dropbox. A cég az utóbbi egy-két két évben nagyon erősen a céges felhasználók felé mozdult el (API-k, Microsoft Office és Adobe Document Cloud integrációk, a direkt nagyvállalati ügyfélkörnek szánt Dropbox Enterprise), érthető okból. A konzumer piacon nehéz elkérni havi 10 eurót pusztán tárhelyszolgáltatásért (amikor ennyiért Office 365 előfizetést is lehet váltani), vállalati szektorban viszont kiemelkedően jó, specializált fejlesztésekkel és támogatással van esély a játékban maradásra.

Fájlok helyett csapatok

A Dropbox dizájnért és termékért felelős vezetője, Todd Jackson szerint a cég jelenlegi stratégiája csupán a fájlok szinkronizációja helyett csapatok összekapcsolására, a csapatmunkára fókuszál. Ezt támasztja alá az egyik legfontosabb új funkció, amely lényegében a népszerű Office Lens szkennelő alkalmazás dropboxos megvalósítása. A képesség elsősorban papíralapú dokumentumok gyors digitalizálására ad lehetőséget, de természetesen például egy megbeszélés során ötletbörzére használt tábla tartalmát is be lehet így vinni a Dropboxba, és konferenciákon is lehet lopni a kivetített diákat.

A szkennelő funkció optikai karakterfelismerést (OCR) is használ, de ennek legfontosabb előnye, a digitalizált dokumentumon belüli keresési lehetőség egyelőre csak a Dropbox Business előfizetőknek lesz elérhető. További (műszaki) korlátozás, hogy a keresés kizárólag angol szöveggel, és csak PDF formátumú dokumentumokban működik. Több fizikai lap vagy oldal összefűzésére is lehetősége van, egy PDF-be legfeljebb tíz oldalt lehet így behúzni.

A Dropbox a fentebb már említett Microsoft Office integrációt is szorosabbra fűzi: az újonnan hozzáadott (alul, középre helyezett) plusz gombbal lehet létrehozni az eddiginél gyorsabban Word, Excel és PowerPoint dokumentumokat. Sokat egyszerűsödik a desktopos fájlmegosztás is, a megszokott jobbklikket követően nem kell például egy levélbe bemásolni a vágólapra helyezett hivatkozást, hanem egy új felugró alkalmazásablakban lehet minden kapcsolódó műveletet elvégezni.

01:09
 

Dropbox productivity tools: do more with your ideas

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Változik a megosztáskori jogosultságbeállítás is, minden felhasználó számára elérhetővé válik a view-only mód a megosztott könyvtárak esetén, továbbá lehetőség lesz egyes fájlokat is (nem a shared link funkció!) megosztani - a fogadó félnek ez esetben szintén Dropbox-fiókra lesz szüksége. Megjelenik az állományok kijelölt részeire vonatkozó kommentelés lehetősége is, és előnézeti képességgel fejlődik a korábbi verziók visszaállítására szolgáló funkció is.

A Dropboxnak jelenleg mintegy 500 millió regisztrált felhasználója van, de részletes bontást az ügyfélkör összetételéről (akár aktivitás, akár pénzügyi szempontból) a cég nem közöl. Drew Houston alapító és vezérigazgató nemrég egy konferencián azt mondta, cége cash flow pozitív, és körülbelül 150 ezer üzleti ügyfele van.

A mobileszközökön is elérhető új funkciókat egyelőre csak az iPhone és iPad tulajdonosok élvezhetik, az androidos bevezetés ütemezését a cég nem közölte.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról