:

Szerző: Hlács Ferenc

2016. június 22. 16:21

Meg vannak számlálva a Nexusok napjai

A Google közzétette, meddig kapnak támogatást az általa közvetlenül felügyelt telefonok.

Végre tiszta lapokkal játszik a Google a Nexusok tulajdonosaival, a keresőóriás közzétette, meddig kapnak garantált szoftverfrissítéseket az általa közvetlenül felügyelt készülékek. Az egy-egy kiválasztott gyártópartnerrel közösen elkészített, szoftveroldalon ugyanakkor közvetlenül a Google alá tartozó okostelefonok főleg a haladó felhasználók körében népszerűek, főleg azért, mert elsőként kapják meg a legfrissebb Android verziókat, illetve biztosan megérkeznek rájuk az aktuális, immár havonta érkező biztonsági frissítések is - több Nexus modell emellett kiemelkedően jó ár-érték aránnyal került piacra. Most már azt is tudjuk, hogy meddig tart ez a csoda.

A frissen közzétett listán a Google egészen a Nexus 10 táblagépig visszamenőleg felsorolja a Nexusok várható élettartamát. A lajstromból kiderül, hogy a tavaly megjelent két modell, a Nexus 6P (amelyet mi is kipróbáltunk) és Nexus 5X jövő szeptemberig kapja meg garantáltan a legfrissebb Android verziókat, míg a Motorola zászlója alatt készült Nexus 6, illetve a HTC logóját viselő Nexus 9 tablet 2016 októberében veszíti el a garantált támogatást. A valaha volt legnépszerűbb Nexus telefon címére jó eséllyel pályázó (bár a Google nem számol be az eladásokról) 2013-as Nexus 5 a lista szerint tavaly októberben kapta az utolsó garantált verziófrissítést, az ugyancsak 2013-as Nexus 7 tavaly júniusban, a Nexus 10 pedig 2014 novemberében búcsúzott a támogatástól.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A fenti időpontok kifejezetten az Android verziókra vonatkoznak, tehát a friss főverziókat ilyen hosszú ideig biztosítja a Google ezekre az eszközökre. Ettől független a biztonsági frissítések kérdése, amelyre más logika vonatkozik, ezek a piacra dobást követő három évig, vagy az adott készülék Play Store-ból való eltávolítását követő 18. hónap végéig biztosítja, attól függően, melyik opció jelent hosszabb támogatást. Érdemes megjegyezni, hogy tudomásunk szerint ilyen pontosan behatárolt biztonsági támogatással egyik androidos gyártó sem rendelkezik - ami súlyos hiányosság.

És megint más logika vonatkozik a Google Play Edition modellekre. Utóbbiak egy-egy gyártó saját, jellemzően csúcskategóriás termékei, amelyek egy a Google-lel kötött utólagos együttműködésnek köszönhetően "vanilla" Androiddal szerelt variánst is kaptak. Ezeknél, bár az adott vállalat és Google továbbra is szorosan együtt dolgozik, már nem közvetlenül a keresőóriás felel a szoftverfrissítés kiküldéséért, maguk a gyártók továbbítják azokat a telefonokra. Ezeknél a Nexusokhoz képest a Google szerint nagyjából kéthetes csúszásra érdemes számítani, az eszközök továbbá "lehetséges, hogy nem kapják meg a frissítéseket" 18 hónappal a megjelenés után.

Fontos részlet, hogy a Google az oldalon végig "garantált" frissítésekről beszélt, így nincs kizárva, hogy egy-egy népszerű eszközre a fenti időpontok után is megérkezik a legújabb Android verzió - hajrá Nexus 5-tulajok!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:15

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.