Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 30. 16:00

ASUS: a 2016 a beszélő robotok éve

Okoshangszóró helyett háztartási robotként képzeli el személyi asszisztensét az ASUS. A gyárót okostelefonjai és ultrabookja mellett Zenbo névre hallgató robotját is leleplezte, amelyet az okosotthonok szívébe szán.

Kifejezetten merész elképzelésekkel érkezett az ASUS az idei Computexre, a vállalat a PC-s és okostelefonos újdonságok mellett a Google és Amazon kezdeményezései után saját asszisztensét is bemutatta, noha a vállalat Zenbo névre hallgató terméke korántsem virtuális: egy gömbtestű, kerekeken guruló, érintőkijelzővel felszerelt robotról van szó, amely külsőre leginkább a korai iMacekre emlékeztet, valamivel termetesebb kivitelben.

Echo, kerekeken

A robot lényegében ugyanolyan, fizikai házba költöztetett, okosotthonokba szánt személyi asszisztens, mint az Amazon Echo vagy a nemrég bejelentett Google Home, azzal a nem elhanyagolható különbséggel, hogy mozgásra is képes, igény szerint követi a felhasználót, alapértelmezetten egy animált arcot mutató kijelzőjének hála pedig nem csak hangos válaszokat ad, de meg is jelenítheti a kívánt információkat, legyen szó emlékeztetőkről, fényképekről vagy mozgóképekről. A robot beépített kamerájának köszönhetően továbbá videohívások is bonyolíthatók vele, sőt, az ASUS 11 perces bemutatóvideója alapján akár online vásárlásra is alkalmas.

Természetesen, mint minden valamirevaló okosotthon-központ (legyen az mobilis vagy helyhez kötött), a Zenbo képes vezérelni a háztartásban található okoseszközöket, az okos záraktól a televíziókon és világításon át a légkondicionálóig. Az egyelőre nem derült ki, hogy a jelek szerint a lépcsőkkel még hadilábon álló eszköz pontosan milyen okosotthon-platformokat támogat az ASUS saját termékein túl, ez azonban értelemszerűen meghatározó lesz a kis robot hasznosságát illetően.

Az eddigi információk alapján a Zenbo probléma nélkül tájékozódik a lakásban, követi a felhasználókat, illetve a beszédfelismerés terén is jól teljesít (angol nyelven), sőt az említett videó alapján akár meg is kereshet felhasználókat a házban vagy lakásban, hogy átadja az értesítéseket. Az Intellel közösen fejlesztett ASUS-robot várható megjelenésének idejéről egyelőre nincsenek információk, az árat viszont már elárult a gyártó, az 600 dollár környékén mozog majd - ez bár jelentősen drágább mint mondjuk a 180 dolláros Amazon Echo, cserébe nem egyszerű okosotthon-központot, hanem egy háztartási robotot kapunk, ami már önmagában vonzóvá teheti Zenbót.

3 új Zenfone 3

Persze a tradicionálisabb készülékek sem maradtak ki az ASUS computexes repertoárjából, a vállalat a Zenfone okostelefonok harmadik generációját mindjárt három eszközzel indította útjára, ezek a mezei Zenfone 3, a Zenfone 3 Deluxe, illetve a méretes Zenfone 3 Ultra. A legfontosabb különbség a második generációs modellekkel szemben, hogy az ASUS búcsút intett az Intel chipeknek (az Intel pedig az okostelefonos processzorgyártásnak), így mindhárom készülékben a Qualcomm lapkái dolgoznak. Dicséretes továbbá, hogy a gyártó az új eszközökben egytől egyig USB Type-C aljzatokra váltott, igaz az alapmodell és az Ultra variánsnál a csatlakozó továbbra is USB 2.0 szabványt használ.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Kicsinek egyik telefon sem mondható, a Zenfone 3 alapmodell is 5,5 hüvelykes Full HD IPS kijelzővel érkezik, egy középkategóriás Snapdragon 625 lapkával és "akár" 4 gigabájt RAM-mal, illetve 64 gigabájt belső tárhellyel is felszerelhető. A Deluxe modell ehhez képest valamivel nagyobb, 5,7 hüvelyk, ráadásul már SuperAMOLED panellel, igaz szintén FullHD felbontáson. Miután zászlóshajóról van szó, itt már Snapdragon 820 lapka dukál, a memória mérete pedig akár elképesztő 6 gigabájtig is feltornázható, okostelefonokon ugyancsak gigantikusnak számító 256 gigabájtos belső tárhellyel. Míg az alapmodell hátoldalán egy 16 megapixeles Sony szenzor figyel, Deluxe verzióra már 23 megapixeles, ugyancsak a Sonytól vásárolt kamera jutott. Mindkét változat 3000 mAh kapacitású akkuval dolgozik.

A legnagyobb modell, a Zenfone 3 Ultra, 6,8 hüvelykes kijelzőjével már erősen a táblagépek határát súrolja. Itt egy Snapdragon 652 chipet találunk, amely a négy Cortex-A53 mag mellett ülő, ugyancsak négy Cortex-A72 magnak köszönhetően kifejezetten jó teljesítményt ígér. A RAM itt 4 gigabájtnál áll meg, a tárhely pedig 128-nál, az eszközbe továbbá ugyanaz a kamera jutott, mint a Deluxe változatba. A tekintélyes mérethez tekintélyes, 4800 mAh kapacitású akku jár. Ujjlenyomat-olvasó mindhárom eszközre jutott, a két kisebb modellnél szerencsére a hátlapra, az Ultrán viszont az előlapon, a fizikai home gombban található a szenzor. A telefonok árai egyelőre nem ismertek.

Harc az ultrabook-koronáért

De PC téren is akad említésre méltó újdonság a gyártó háza táján, a vállalat a MacBook által kiszemelt piacot vette ostrom alá, legújabb ultrabookjával, a Zenbook 3-mal. A pengevékony, 11,9 milliméteres eszköz külsőre is erősen emlékeztet az Apple készülékére, noha igaz, hogy ekkora méretnél már egyre kevesebb a lehetőség az egyedi megoldásokra. A 12,5 hüvelykes, Full HD kijelzővel szerelt notebookban egészen tisztességes vas dolgozik, az Intel Core i7-6500U (tehát nem Core M, mint a MacBookban) lapka mellé akár 16 gigabájt, 2133 megahertzes LPDDR3 memória is választható - a DDR4 RAM-okat a Skylake-U processzorok még nem támogatják. A tárhelylehetőségek tetején egy tiszteletet parancsoló, 1 terabájtos PCIe 3.0 SSD található.

Sajnos a macbookos dizájnnal annak egyik fő hibája is eljutott a Zenbook 3-ra, a készüléken ugyanis az audiojack mellett egyetlen, USB 3.0 Type C aljzat található, ebből kell kigazdálkodni a töltést, illetve a perifériák csatlakoztatását is, így az ultrabook mellé szinte biztosan be kell majd fektetni a megfelelő elosztóba is. Úgy tűnik azonban legalább az Apple gépének másik nagy rákfenéjét, az egérgombszerűen kattogó "nyálkás" billentyűzetet sikerült áthidalni, az ASUS a vékony házba 0,8 milliméteres billentyűúttal rendelkező klaviatúrát préselt, ami bár még mindig nem túl sok, mintegy duplája a Macbookénak. A gép egyébként a gyártó szerint 9 órás üzemidőt produkál, akkuja pedig kevesebb mint 50 perc alatt 60 százalékra tölthető.

A Zenbook 3 alapmodellje, i5-6200U processzorral, 4 gigabájt RAM-mal és 256 gigabájtos SSD-vel nettó 999 dollárért lesz kapható, a fentebb vázolt, izmosabb verzióért pedig több mint ennek dupláját, nettó 1999 dollárt kér majd a gyártó.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.