Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 20. 14:31

Tovább zuhannak a NAND flash árak

Nincs megállás, folytatódik a NAND flash piacot több szempontból jellemző csökkenés, az ár mellett már a gyártók bevétele is egyre apad.

Tovább csökken a NAND flash lapkák ára, közli a DRAMeXchange adatai alapján a Digitimes. A gyártók első negyedéves bevétele így már csak 8,06 milliárd dollár volt, ami 2,9 százalékos csökkenést jelent az előző negyedév eredményéhez képest. A tendencia nem új, a bevétel apadása már a tavalyi utolsó negyedévben elkezdődött, és várhatóan tovább folytatódik.

A chipek szerződéses ára nagyjából 10 százalékkal csökkent az első negyedév során, amit a túlkínálatnak tulajdonítanak az elemzők. Ezt tetőzik a mérsékelt okostelefonos, tabletes, illetve PC-s eladások, mellyel együtt 13-18 százalékot estek az eMMC és SSD árak.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A gyártók versenyében továbbra is a Samsung vezet, a dél-koreai vállalat a piac 35,1 százalékát birtokolja. A Toshiba 21,6 százalékkal áll a második helyen, akit a közelmúltban bekebelezett SanDisk követ 15,1 százalékkal.

Még mindig nincs vége

Az elemzők szerint továbbra sem lassul le az árzuhanás, mivel a túlkínálat várhatóan megmarad, melynek egyik okát a mérséklődő keresletben látja a DRAMeXchange. Ezen felül további okot adhat a csökkenésre a 3D NAND térhódítása, idén már a Toshiba-Sandisk, valamint az Intel-Micron is nagy mennyiségben épít a gazdaságosabb chipekre. Előbbi páros közül a Toshiba egy még gazdaságosabb, 4 bites (QLC) cellákból álló megoldással is készül, ezek alapján pedig az árverseny java még csak kibontakozóban van.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról