Szerző: Asztalos Olivér

2016. május 19. 17:36

Az ARM is ráfeküdt a 10 nanométerre

Először publikálta 10 nanométeres fejlesztéseinek állapotát az ARM. A tervezőcég és a partner TSMC jól halad a munkálatokkal, így jövőre befuthatnak a kisebb csíkszélességű processzorok, melyek gyártása ugyanakkor komoly befektetést kíván majd meg.

Az ARM bejelentette Artemis kódnevű tesztchipjét, ami már a TSMC legújabb, 10 nanométeres FinFET eljárásával készül. A brit tervezőcég ezzel szeretné demonstrálni, hogy készen áll az újabb gyártástechnológiai lépcsőre, amit várhatóan a jövő évtől kezdhetnek majd szélesebb körben is alkalmazni a partnerek.

A tesztlapka elsődleges célja, hogy mind az ARM, mind pedig a TSMC tapasztalatokat szerezzen a friss gyártástechnológián, amit előbbi elsősorban a magok tervezésében, utóbbi pedig azok gyártásánál hasznosíthat majd. Az így megszerzett adatok birtokában mindkét cég pontos leírást adhat a partnereknek a 10 nanométeres technológiáról, illetve annak egyes paramétereiről. A két vállalatnak az ARM POP licencelési csomag miatt is fontos állomás a mostani, melyben az ARM már kész fizikai IP-ket (szilíciumon implementált áramköri egységeket) kínál partnereinek.

A POP IP licenc gyakorlatilag különböző eszközök, erőforrások és szolgáltatások összességét jelenti. Ebben cellakönyvtárak, memóriaszerkesztők (SRAM-hoz), időzítési mérőeszközök, illetve pontosan az adott gyártástechnológiához igazított leírások, például tranzisztorkészletek találhatóak. A csomag alkalmazásával a partnerek lényegesen gyorsabban elkészíthetik termékeiket, hisz a munka egy jelentős része a POP IP-kkel kipipálható, amivel a kockázat is csökken. Az ARM elmondása szerint így 5-8 hónappal lehet rövidebb a kivitelezéséhez szükséges idő, az átlag 15-18 hónap 10-re redukálható.

A szóban forgó, próbagyártás alatt álló dizájn új fejlesztésű, Artemis kódnevű magokat tartalmaz, melyekről egyelőre nem közölt részleteket az ARM, de vélhetően később ez is egy licencelhető elemmé válhat, ami a mostani magkínálat valamelyik tagját válthatja majd. A tervezőcég összesen négy magot helyezett el a lapkán, ami mellett a legfrissebb Mali generációs GPU mag (shader core) is helyet kapott. Ezeket még többek között különféle IP blokkok, hidak és I/O interfészek egészítenek ki, melyek elsősorban a validáció miatt kaptak helyet a tesztdizájnban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az ARM konkrét számadatokat is közölt az TSMC 10 nanométeres gyártástechnológiájáról, mely szerint a tranzisztorsűrűség 16 nanométerről több mint duplájára nőtt, egységnyi területen 2,1-szer több tranzisztor fér el, ami nagy előrelépésnek számít. Teljesítményben, azaz a tranzisztorok kapcsolási sebességét tekintve 11-12 százalékos előrelépésről beszél az ARM, azonos órajelen pedig 30 százalékkal alacsonyabb fogyasztást mért a tervezőcég.

Csökkent a szivárgás áram is, miközben a dinamikus fogyasztás közel a felére esett a 16-ról 10 nanométerre váltásnál. Órajelek tekintetében egyelőre nem érték el a 16 nanométeres értékeket, de ez annak fényében nem meglepő, hogy a 16 nanométeres technológia PDK-ja (physical design kit) már jó ideje a végleges formájában van, miközben az Artemis még csak a v0.5-ös PDK-val készülhetett. Egyszóval az órajelek még biztosan változni fognak, az értékek valószínűleg túlszárnyalják majd a 16 nanométeres eredményeket.

Mindez ugyanakkor közel sem biztos, hogy a potenciális megrendelők számára elegendő lehet, ugyanis a SemiAccurate szerint egyetlen 10 nanométeres alkalmazásprocesszor dizájn elkészítése már 30 millió dollárra rúghat, mely költség 28 nanométeren még csak az összeg hatoda, azaz 5 millió dollár volt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról