:

Szerző: Voith Hunor

2016. május 13. 13:00

Nyílttá tette Thread-implementációját a Nest

Az IoT piacon még mindig nem eldöntött, mi lesz a közös nyelv – az OpenThread az egyik esélyes.

Nyílt forrásúvá tette saját Thread implementációját a Nest, jelentette be a cég – az OpenThread már elérhető a GitHubon, BSD licenc alatt. Az IoT eszközökhöz fejlesztett hálózati protokollt két éve indította útjára a Thread Group, a csoport tagjainak száma azóta meghaladta a kétszázat, és a terület egyik meghatározó iparági csoportosulásává vált az Open Connectivity Foundation (OCF) és az Allseen Alliance mellett. Az OpenThreadet szabadon lehet módosítani és használni, de a lehetőséggel élő gyártóknak egyrészt be kell lépniük a Thread Groupba, másrészt eszközeikre a csoport megfelelőségi tanúsítványát is meg kell szerezniük.

A Nest-féle implementáció mögött egyébként nem csak az Alphabet okosotthon-készülékeket fejlesztő leányvállalata, hanem az ARM, a Qualcomm, a Texas Instruments, az Atmel és a Dialog is áll (továbbá az NXP Semiconductors és a Silicon Labs lapkáival is használható), így a széles körű chipgyártói támogatás már biztosított.

Bár a Nest (vagy éppenséggel az Alphabet) a lépést nem verte nagy dobra, egyértelmű, hogy a cég szeretné a protokollt az IoT piac közös nyelvévé, domináns protokolljává emelni – persze egy olyan ökoszisztéma részeként, amelyet (tervei szerint) a cég terelne a számára ideális irányba. Greg Hu, a Nest Platform vezetője szerint mindig is az volt a terv, hogy a fejlesztést végül mindenki által elérhetővé tegyék, ami nem meglepő, hiszen enélkül vajmi kevés esélye lenne azt ezt már meglépő konkurensek megoldásai ellen.

Még születőben, de máris darabolják

Az IoT piac még nagyon fejlődése elején tart, de biztos, hogy ez lesz az egyik nagy következő "bumm", így már javában folyik a harc a kiemelt pozíciókért. Az egymástól elszigetelt, zárt rendszerek (silók) valószínűleg nem lesznek életképesek (ezért is nem igazán jut egyről a kettőre az Apple HomeKitje), az együttműködés biztosító réteg sorsa viszont még nem dőlt el. A Nest (és így az Alphabet) reméli, hogy az OpenThread lehet a befutó, de bőven vannak egyéb jelöltek is a szerepre, szintén jelentős támogatással.

Bár a Samsung a Thread Group alapító tagjai közé tartozik, iparági információk szerint a dél-koreai vállalat egyre kevésbé vesz részt aktívan a csoport munkájában, és inkább saját fejlesztéseit, az Artik hardveres és az Artik Cloud felhős platformot tolja.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Érdekes módon az OpenThreadnek házon belüli konkurenciája is akad, ez a Google által tavaly bejelentett Brillo, amely ugyan Thread-alapú, de nem csupán egy protokoll, hanem egy IoT operációs rendszer, saját fejlesztésű keresztplatformos kommunikációs réteggel (Weave). További csavar, hogy a jelen állás szerint a Nest nem tervezi használni a Brillót termékeiben, pedig a Google itt tudná a legkönyebben demonstrálni a rendszer képességeit.

Az igazán nagy ellenlábasok azonban az OCF IoTivityje és az Allseen AllJoynja, melyek szintén számos támogatót számlálnak (természetesen bőven vannak átfedések a csoportosulások között). Szintén számolni kell a ZigBeevel is, amely év elején együttműködési megállapodást jelentett be a Thread Grouppal.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:43

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.