Szerző: Hlács Ferenc

2016. május 6. 17:00

Új dokumentációs felületet indít a Microsoft

Új, a fejlesztők igényei alapján elkészített dokumentációs oldalt indít a Microsoft, amely fokozatosan veszi majd át a korábbi, elavult kódbázisra építő megoldások helyét. A béta verziós felület egyelőre csak az Enterprise Mobility termékekhez tartalmaz információkat.

Új dokumentációs szolgáltatást állít a Microsoft Enterprise Mobility termékei mellé. A vállalat korábbi fejlesztői dokumentációi bár korábban kifejezetten előremutatónak számítottak, mára azonban több évnyi toldozgatás után kifejezetten nehezen használhatók lettek, egy-egy frissítés sokszor számos hivatkozást használhatatlanná tett.

A vállalat most a TechNet és az MSDN dokumentációinak is egy új oldalon, a  docs.microsoft.comon ad otthont, amelyen igyekszik egységes, áttekinthető felületet biztosítani a fejlesztők számára. A jelenleg béta verzióban működő oldalt a cég szerint több száz fejlesztő visszajelzései alapján faragták jelenlegi formájára, persze miután nem végleges változatról van szó, helyenként még előfordulhatnak rajta problémák. Ugyancsak a béta címke miatt a megoldás jelenleg csak a fentebb említett Enterprise Mobility dokumentációinak ad otthont, ugyanakkor a vállalat a későbbiekben fokozatosan más termékek migrációját is tervezi.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A Microsoft több pozitív újítást is ígér a felülettől: azon a könnyebb olvashatóság érdekében a korábbinál valamivel keskenyebb bekezdésbe rendezték a tartalmakat, az oldalsó navigációs oszlop betűméretét pedig megnövelték, továbbá ahogy az 2016-ban már elvárható, a felület reszponzív dizájnt kapott, így mindenféle eszközön kényelmesen böngészhető. Az egyes cikkeknél emellett az oldalon már a becsült olvasási időt is feltüntetik közvetlenül a szerző neve alatt, illetve ugyanitt a keletkezés ideje is látható, hogy egyértelmű legyen, mennyire friss információról van szó.

Az oldalon a navigáció is intuitívabb lett mint a korábbi, öreg kódbázisra építő megoldások esetében. A tartalmat a cég logikai csoportokba rendezi annak alapján, hogy az valamilyen terület kezdeti lépéseiről, értékelésről, tervezésről, menedzselésről, hibaelhárításról vagy épp deploymentről tartalmaz információkat. Mindezeken túl, hogy a hosszabb leírások is aránylag könnyen követhetők maradjanak, a vállalat azokat több lépésre bontotta fel, ezek között cikk aljára érve a nyilakkal jelölt gombokkal lehet navigálni.

Az egyes cikkekhez kommentek is írhatók, a Livefyre motorjának segítségével, a bekezdésekhez széljegyzetek társíthatók, illetve a mára már alapvetőnek számító közösségi oldalakhoz tartozó megosztógombok is megjelentek a tartalmak mellett. A felületen továbbá a hagyományos világos háttéren túl sötét téma is beállítható, ami az éjjeli olvasásnál jöhet jól. A cég szerint a szolgáltatás mögötti architektúra száz százalékban az Azure-on nyugszik, az oldalak betöltődési idejei pedig 50-300 százalékkal jobbak, mint a korábbi megoldásoknál. A vállalat végül de nem utolsó sorban az URL-ek olvashatóságára is odafigyelt, a docs.microsoft.comos hivatkozásokból már ránézésre egyértelmű, milyen oldalra vezetnek.

Érdemes tehát vetni egy pillantást az egyelőre béta címkés felületre, amely kapcsán a Microsoft továbbra is várja a felhasználói észrevételeket.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról