Szerző: Voith Hunor

2016. május 4. 17:52

"Olcsó" NSX-et dob piacra a VMware

Az EMC a VxRack hiperkonvergens termékcsaládot pedig hibrid felhős opciókkal bővítette.

A nagyobb piaci részesedés reményében szegmentálja eddig egységes NSX termékét a VMware. A néhány éve a Nicira felvásárlásával (melynek eredményeként az EMC és a Cisco összerúgta a port) megszerzett hálózatvirtualizációs megoldás jelentette a belépőt a VMware-nek a szoftveresen definiált adatközponti piacra, de az eddig kínált változat magas ára miatt csak nagyvállalatoknak jelentett alternatívát.

A cég ezért most két új kiadást is elérhetővé tesz az NSX-ből, alacsonyabb áron és kevesebb funkcióval – egyúttal viszont a teljes funkcionalitású változat árát is megemeli. A Standard kiadás listaára processzorfoglalatonként 2 ezer dollár, az Advancedé 4500 dollár, a mostantól Enterprise néven tovább futó korábbi változat pedig foglalatonként 6 ezerről 7 ezer dollárra emelkedik.

A Standardban csak a legalapvetőbb funkciók maradtak benne, így értékesítőpartneri vélemények szerint valószínűleg az arany középútnak szánt Advanced felé fognak hajlani a jövőbeli ügyfelek. Ez már kínál például Microsoft Active Directory integrációt, terheléselosztót és elosztott tűzfalat, az Enterprise-t választók pedig ezen felül többek között VPN képességet remote gateway támogatást is kapnak. Az egyes változatok közötti különbségek részletes listája itt érhető el, a gyakori kérdésekre adott válaszok pedig itt.

Az új licenctípusok már elérhetőek a VMware partnereken keresztül, a már folyó üzleti tárgyalások alapját viszont június végéig még a régi díjszabás fogja képviselni (mármint a most megdrágult Enterprise változat esetében).

"Natív hibrid felhő"

Az EMC a tavaly bejelentett VCE VxRack hiperkonvergens applience-k kínálatát új, Neutrino névre keresztelt node-okkal bővítette, az úgynevezett "natív hibrid felhő" jegyében. A gyakorlatban ez annyit tesz, hogy az általános körben elérhető, iparági szabványoknak megfelelő (commodity) hardvereken az EMC által előre konfigurált és tesztelt szoftverek futnak, a vevő pedig egy "kulcsrakész" eszközt kap, amit ideális esetben akár néhány nap alatt is integrálhat meglévő informatikai rendszerébe. Jelen esetben az OpenStack fontosabb moduljai (Nova, Cinder, Keystone, Neutron, Heat stb.) felelnek az infrastruktúraszolgáltatásokért, az opcionálisan kérhető Pivotal Cloud Foundry pedig a platformszolgáltatásokért.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az appliance-ek alapkiépítésben 4 (P sorozat) illetve 1 node-ot (I sorozat) tartalmaznak, utóbbit az elsősorban tárhelyigényes alkalmazási területekre szánja. Mindkét széria Intel Xeon E5-26xx v3 processzorokat kapott, node-onként 128/256/512 gigabájt memóriával, a különbség a tárolóknál érhető tetten: míg a P sorozatban csak SSD-k vannak (4x400 vagy 4x800 gigabájtos kiépítésben), az I sorozatú node-okba emellett 22 darab 1,8 terabájtos merevlemez is kerül. A VxRack legfeljebb 108 node-ig skálázható (4 fizikai rackben).

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról